Heroinfüggőség - Meglepő leszokási mód

MTI
megjelent:

Hasznosabb lehet a leszokásban a metadonnál a heroin - erre utal, hogy olyan függők, akik felügyelet mellett heroint kaptak segítségül, jobb eredményeket értek el, mint azok, akiket metadonnal kezeltek.

Brit szakemberek 127 részvevővel végezték kutatásukat, az alanyok korábban sikertelenül próbáltak megszabadulni kábítószer-függőségüktől - derült ki a frissen közölt tanulmányból.

A kutatók injekció útján beadott heroinnal vagy metadonnal kezelték a függőket, hat hónap elteltével az eredmények azt mutatták, hogy a heroinnal kezelteknél kevesebb esély mutatkozik arra, hogy illegális úton próbáljanak hozzájutni még több szerhez.

A metadonnal kezeltek viszont nagyobb eséllyel kerestek más utat - olvasható a The Lancet című tekintélyes tudományos folyóiratban.A metadont évtizedek óta alkalmazzák a heroin-függők kezelésére, a függőség orvoslására viszont csak Nagy-Britanniában és Svájcban teszik lehetővé magának a heroinnak az alkalmazását.

"Úgy tűnik, a felügyelet alatt, injekció útján beadott heroin a legjobb lehetőségünk" - mondta a Roy Roberton, az Edinburgh-i Egyetem kutatója, aki nem vett részt - az egyelőre csak - kísérleti terápiában.

Míg a legtöbb függőt metadonnal kezelik, a heroin olyanoknál lehet alternatíva, akiknél a szer kiváltására alkalmazott metadon nem hatásos. Az eljárás alkalmazásának "alternatívája az olcsóbb, de hatástalan terápia, vagy a börtön, amely háromszoros költséget jelent" - fogalmazott John Strang, a tanulmány vezető szerzője.

A tiszta heroin alkalmazása azonban gyakran társadalmi-politikai bonyodalmakat vált ki, ezért ez a fajta terápia még mindig nem elterjedt, noha korábban az Egyesült Államokban, Franciaországban és Belgiumban is felvetődött alkalmazásának lehetősége.

Drogok és veszélyeik

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.