Alkohol okozta a lázam. Mi lehet a háttérben? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Megittam egy sört, és 1-2 óra múlva lázas lettem rázott a hideg, de ezen kívül nem volt más problémám." - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktorúr!

Múlt héten megittam egy sört, és 1-2 óra múlva lázas lettem, rázott a hideg, de ezen kívül nem volt más problémám. Mivel éppen nyaraltam és a napon voltam, azt hittem hogy napszúrás. Két napra rá, este grilleztünk és megittam három sört.
Éjjel arra ébredtem hogy megint lázas vagyok és ráz a hideg. Egy születésnapi összejövetelen voltam, ahol megittam három boros-kólát. Az elfogyasztása után 2 órával megismétlődött a jelenség azaz láz, remegés.
Egész éjjel rázott a hideg leizzadtam. Meg tudná mondani, hogy mi bajom lehet? Hogy lehet hogy eddig még semmi bajom sem volt az alkoholtól most meg a legkisebb adagtól is rosszul vagyok? Milyen orvoshoz forduljak?

Kedves Kérdező!

Az alkohol okozta ilyen jellegű hatás nem teljesen ismeretlen, de általában csak bizonyos gyógyszerek szedése mellett észleljük.

Hol kezdődik az alkoholizmus?

"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza>>

Alkohol-elvonás során alkalmaznak egy diszulfiram nevű vegyületet, mely akadályozza az alkohol-lebontás folyamatát és szinte azonnali nagyon erős vegetatív tüneteket okoz.

Hasonló (diszulfiram-szerű) hatása jónéhány gyógyszernek lehet, főként antibiotikumoknak. Véleményem szerint ilyen hatás állhat panaszai hátterében.

(WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Elsősegély alkoholmérgezés esetén

Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

Alkoholizmus - Mit tehetnek a...

Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és...

Az alkoholfogyasztás veszélyei

A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi...

Alkohol és gyógyszer:...

A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert különben egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Van azonban...

Az alkohol hatása az emésztő- és...

Az alkoholnak számos élettani hatása van. Ezek egy részét alkalmazzuk a gyógyászatban is. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.