• Vásárlási mánia - Mikortól függőség a shoppingolás?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A vásárlási mánia egyátalán nem újkeletű betegség. Már a 19. század elején is írtak róla, a huszadik század elején pedig mint pszichológiai rendellenességet definiálták.

    Vásárolj, és légy boldog! reklámok tömege zúdul a XXI. század emberére. Jó fogyasztóként, nem szeretne lemaradni senki, ráadásul a civilizált és fejlett társadalmakban a fogyasztás egyúttal a jólét zsinórmértéke is.

    Hirdetés

    "Csak megjutalmazom magam"

    Vásárlási mániáról akkor beszélünk, mikor valaki vásárlással próbálja meg levezetni a feszültségét, vagy jutalmazni magát, azzal sem törődve, hogy ennek esetleg negatív hatása van a közvetlen környezetében élőkre, hiszen mint bármely más függőség esetében, ez is romboló hatással van az emberi kapcsolatokra, pénzügyi helyzetre.

    A „boltkóros” azonban ennek ellenére sem tud lemondani szenvedélyéről, sőt, egyre inkább a költekezésben lel vigaszt.

    Mikortól kóros a vásárlás?

    A vásárlási mánia, akárcsak a többi függőség egyfajta rituálévá növi ki magát. A beteg rengeteg időt és pénzt áldoz kóros szenvedélyének, ami nem enyhül az egyszerű kirakat nézegetéstől, tényleges megnyugvást csak a pénz elköltése hoz. 

    A rituálé részeként először csak a vásárlásról szóló gondolatok jelentkeznek, a beteg különböző terveket szövöget a „bevásárlótúráról”, magáról a vásárlás „aktusáról”, mely boldogságérzettel tölti el, s megszabadítja a szorongásaitól. Ezt követi a tényleges tett, azaz maga a vásárlás.

    A „boltkóros” a vásárlást használja arra, hogy megszabaduljon a benne felgyűlt feszültségtől, negatív érzésektől, depressziójától, haragtól, önértékelési zavartól, esetleg unalomtól.

    Sajnos, a vásárlás okozta jóérzés nem tart sokáig, így a beteg röviddel pénztárcája kiürítése után már a következő vásárlást tervezgeti.

    Általában egyedül vásárolnak, ám van, aki az élvezet fokozása érdekében olyan társsal járja a boltokat, aki szintén örömét leli ebben az elfoglaltságban. Így kevésbé feltűnő saját függőségük, míg a vásárolni nem szeretők mellett csak fokozódnak kellemetlen érzéseik, zavaruk.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: www.about.com)
    Módosítva: 2009.04.09 12:02, Megjelenés: 2009.04.09 12:02
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    Nem minden fejfájás migrén. De mitől migrén a migrén? Mutatjuk! (x)

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    WHO: Az elektromos cigaretta káros az egészségre

    Az elektronikus cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell használatát - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett jelentésében, amely egyben nem tanácsolja az e-cigarettát azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról.

    E-cigaretta: újabb rákkockázat

    Az e-cigaretták jelentős mennyiségű veszélyes gázokat juttatnak a tüdőbe - állapították meg a Nevada Egyetem Desert Research Intézetének tudósai. Az e-cigaretta-felhasználók légzését közvetlenül a gőzölés előtt és után is vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a használattal egy bizonyos rákkeltő anyag koncentrációja jelentősen megnőtt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.