• Vásárlási mánia - Mikortól függőség a shoppingolás?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A vásárlási mánia egyátalán nem újkeletű betegség. Már a 19. század elején is írtak róla, a huszadik század elején pedig mint pszichológiai rendellenességet definiálták.

    Vásárolj, és légy boldog! reklámok tömege zúdul a XXI. század emberére. Jó fogyasztóként, nem szeretne lemaradni senki, ráadásul a civilizált és fejlett társadalmakban a fogyasztás egyúttal a jólét zsinórmértéke is.

    Hirdetés

    "Csak megjutalmazom magam"

    Vásárlási mániáról akkor beszélünk, mikor valaki vásárlással próbálja meg levezetni a feszültségét, vagy jutalmazni magát, azzal sem törődve, hogy ennek esetleg negatív hatása van a közvetlen környezetében élőkre, hiszen mint bármely más függőség esetében, ez is romboló hatással van az emberi kapcsolatokra, pénzügyi helyzetre.

    A „boltkóros” azonban ennek ellenére sem tud lemondani szenvedélyéről, sőt, egyre inkább a költekezésben lel vigaszt.

    Mikortól kóros a vásárlás?

    A vásárlási mánia, akárcsak a többi függőség egyfajta rituálévá növi ki magát. A beteg rengeteg időt és pénzt áldoz kóros szenvedélyének, ami nem enyhül az egyszerű kirakat nézegetéstől, tényleges megnyugvást csak a pénz elköltése hoz. 

    A rituálé részeként először csak a vásárlásról szóló gondolatok jelentkeznek, a beteg különböző terveket szövöget a „bevásárlótúráról”, magáról a vásárlás „aktusáról”, mely boldogságérzettel tölti el, s megszabadítja a szorongásaitól. Ezt követi a tényleges tett, azaz maga a vásárlás.

    A „boltkóros” a vásárlást használja arra, hogy megszabaduljon a benne felgyűlt feszültségtől, negatív érzésektől, depressziójától, haragtól, önértékelési zavartól, esetleg unalomtól.

    Sajnos, a vásárlás okozta jóérzés nem tart sokáig, így a beteg röviddel pénztárcája kiürítése után már a következő vásárlást tervezgeti.

    Általában egyedül vásárolnak, ám van, aki az élvezet fokozása érdekében olyan társsal járja a boltokat, aki szintén örömét leli ebben az elfoglaltságban. Így kevésbé feltűnő saját függőségük, míg a vásárolni nem szeretők mellett csak fokozódnak kellemetlen érzéseik, zavaruk.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: www.about.com)
    Módosítva: 2009.04.09 12:02, Megjelenés: 2009.04.09 12:02
   • Cikkajánló

    Miokardiális izomhíd

    Miokardiális izomhíd

    https://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/22898/miokardialis-hidak

    Akár szívinfarktus okozója is lehet. Hogyan diagnosztizálható? Hogyan kezelhető?

    A hőháztartás zavarai

    A hőháztartás zavarai

    Dr. Kozma Ákos

    Melyek a hőháztartás zavaraira leginkább hajlamosító tényezők?

    FDA: az IQOS dohányhevítő rendszer kevésbé ártalmas, mint a cigarettázás

    2020. július 7-én az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) engedélyezte a Philip Morris IQOS dohányhevítő rendszerének úgynevezett módosított kockázatú dohánytermék minősítéssel történő forgalmazását. Ez a második olyan alkalom, amikor az FDA egy termékre módosított kockázatú minősítésre adott felhatalmazást, és az első eset, hogy dohányipari termék (a kibocsátott káros vagy potenciálisan káros vegyi anyagok tekintetében) módosított kitettségű minősítésben részesül.

    Szívós munka a tudatos ártalomcsökkentés

    Magát a dohányt, bár sokan azt mondják, hogy az ízéért fogyasztják, valójában a dohányzást a nikotin élettani hatásai miatt élik meg kellemesnek. Kinek ne esne jól egy kis boldogsághormon? Pláne egy olyan világban, ahol a folyamatos teljesítményigény nagy stresszel is jár. Ha pedig a stresszoldás ilyen egyszerűen és gyorsan elérhető, akkor hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások