Miért kerüljük el a pancsolt italokat? A metanol veszélyei

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A pálinkafőzéshez használt gyümölcscefrében jelen van a metanol, nem mindegy azonban, hogy milyen mennyiségben. A hazánkban előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszerbiztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között készülnek. De mi a helyzet a házi készítésű italokkal? Miként ellenőrizzük, hogy mit tartalmaz?

Akár az alkohol

A metil-alkohol, más néven metanol az etil-alkoholhoz, a hétköznapi értelemben vett alkoholhoz hasonló sűrűségű, színtelen, átlátszó folyadék, melynek szaga az etanoléhoz hasonlít. Egyebek mellett szélvédőmosó folyadék és ipari oldószer készül belőle. Nagyon mérgező, már 10 gramm bevitele a szervezetbe súlyos következményekkel járhat.

Éppen a hasonlóság miatt fordulhattak elő néhány évvel ezelőtt mérgezések Csehországban, Szlovákiában vagy éppen Szerbiában, de hazánkban is voltak sajnálatos esetek - magyarázza dr. Barta István, az Organofil Kémiai Kutató és Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Mivel könnyen összetéveszthető, ezért néhol italok hamisítására is használják. Az olyan italokban fordulhat elő legkönnyebben mérgező mennyiségű metilalkohol, amelynek az összetétele úgy kezdődik, hogy ivóvíz és etilalkohol.

A rossz gyümölcsalapanyagból soha nem lesz jó minőségű ital, akárhogyan is ügyeskednek, a metanolt pedig nem lehet eltüntetni. A pancsolt italok fogyasztása helyett érdemes a drágább, de minőségi italokat választani, és kerüljük a megbízhatatlan forrásból származó termékeket – tanácsolja a szakember.

A házi főzésű párlat is tartalmaz metanolt

Ha valaki a saját, érett gyümölcséből, szabályozott cefrézés után otthoni készüléken, gondosan főzi a pálinkát, valószínűleg nem lesz olyan magas a párlat metanoltartalma, ami végzetes következménnyel járhat. A gyümölcscefréből főzött pálinka megengedett metilalkohol tartalma a tisztaszesz-tartalomra számítva kisebb, mint 10 gramm literenként, ez egy 40 fokos pálinkánál literenként 4 g metanolt jelent.

A metanol májkárosító hatása mellett veszélyes idegméreg, tartós vakságot okozhat. A bőrön át is felszívódik, ezért nem ajánlatos vele kezet mosni.

Dr. Németi Balázs toxikológus korábban a WEBBetegnek elmondta: a szervezet megpróbál megszabadulni a metilalkoholtól, amelyet átalakít formaldehiddé, végül hangyasav keletkezik. A toxikus hatást - így például a vakságot és az idegrendszeri károsodást – éppen a keletkező és felhalmozódó hangyasav okozza, amely lecsökkenti a szervezet pH-értékét (acidosis).

A metil-alkohol mérgezés tünetei:

  • gyomorfájdalom,
  • hányás,
  • szédülés,
  • látási zavarok,
  • nehézlégzés.

Metanolmérgezés esetén

A mérgezetthez minden esetben, a lehető legsürgősebben hívjunk mentőt! Ha a beteg eszméletlen, az elsősegélynyújtás (stabil oldalfekvés), vagy szükség esetén az újraélesztés szabályi szerint járjunk el! Amennyiben a mérgezés szájon át 1-2 órán belül történt, és a beteg nem eszméletlen, próbálkozzunk hánytatással. Ennek később a gyors felszívódás miatt nincs értelme. Ha metil-alkohollal mérgezett beteggel etil-alkoholt itatnak, akkor a beteg szervezete a két alkoholt párhuzamosan - ugyanazzal az enzimrendszerrel - kezdi bontani, így a formaldehid képződése lelassul, káros hatása mérséklődik.

Mérni kellene, de nem mindig teszik

A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy kizárólag megbízható forrásból beszerzett alkoholtartalmú italokat vásároljanak, és ne fogyasszanak zárjegy nélküli üvegekből származó italt! Saját főzésű pálinka esetén lehetőség van az ital metanoltartalmának bevizsgáltatására.

A pálinka metanoltartalmát úgynevezett gázkromatográfiás módszerrel határozzák meg - mondja dr. Barta István, az Organofil Kémiai Kutató és Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Ezt az érzékeny, megbízható műszeres analitikai módszert általánosan használják a szeszes italok vizsgálatára, éppen a 2010-ben bevezetett otthoni pálinkafőzés hívta életre a szolgáltatást.

Akinek számít, hogy mit iszik, legyen lehetősége egyszerűen és kifizethető áron megméretni a pálinkában előforduló szennyezéseket, ezek egy része a gyümölcsből eredhet (metanol, hidrogén-cianid), az akrolein a cefre készítésének káros mellékterméke, míg a réztartalom technológiai hiba következménye lehet – teszi hozzá az ügyvezető.

Mit mérnek?

  • Műszeres (gázkromatográfiás) vizsgálat: metanoltartalom meghatározása
  • Műszeres (folyadékkromatográfiás) vizsgálat: akroleintartalom meghatározása
  • Egyéb vizsgálatok: réz- és cianidtartalom meghatározása

Tipp Gyümölcspárlatok metaniltartalmának meghatározása (Organofil laboratórium)

A pálinka vizsgálatát bárki kérheti, beküldheti a mintát a budapesti laboratóriumba, fontos, hogy közvetlenül a főzés után kell elvégezni a vizsgálatot. A gyümölcsből eredő szennyezettséget tételenként kellene vizsgálni, mivel az alapanyag, az erjedés, esetenként más és más lehet.

  • Amennyiben határérték feletti mennyiségben mutatnak ki metanolt, a pálinkát újból át kell főzni. Ennek során a párlat első 1/20 részét külön kell szedni, és meg kell ismételni a vizsgálatot.
  • Amennyiben a metanol tartalom a párlatszedés ellenére sem csökkent, nem ajánlott meginni az italt.

A pálinkavizsgálattal kapott eredmény megbízható, alkalmas arra, hogy az otthon főzött italról el lehessen dönteni, hogy alkalmas-e fogyasztásra. Az eladásra szánt pálinka minőségének igazolásához további vizsgálatok szükségesek egy akkreditált laboratóriumban – teszi hozzá dr. Barta István.

Ne feledjük, a pálinka igen veszélyes komponense az etanol (etil-alkohol) maga, ezért még a legjobb pálinkát is mértékkel kell fogyasztani.

Lásd még Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

Egy másik összetevő: az uretán

Az utóbbi években ismertté vált egy másik szennyezés, az etil-karbamát (uretán). Ez az anyag rákkeltő hatású lehet (a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség a „valószínűleg rákkeltő” csoportba sorolta), ezért nemkívánatos anyag, különösen az alkoholtartalmú italokban előforduló etil-karbamát vet fel egészségügyi aggályokat. Képződése az erjedéssel függ össze, ezért előfordulhat az összes ilyen módon készült italban, főként a csonthéjas gyümölcsből készült pálinkákban. Kimutatása nehéz, többek között azért is, mivel kis mennyiségben keletkezik. Az etil-karbamát mennyiségét jelenleg még nem korlátozzák a törvények. Forrás: Uretán - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.