Mérgező metanol: a hangyasav a bűnös

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

21 ember meghalt metilalkohol-mérgezés következtében Csehországban. A súlyos mérgezéssel kórházban kezeltek száma meghaladja a harmincat, emellett átkerült a szomszédos Szlovákiába is a cseh italból, illetve vannak esetek Lengyelországban is. A főzéshez használt gyümölcscefrében mindig jelen van a mérgező metanol, nem mindegy azonban, hogy milyen mennyiségben.

Betiltották a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok piaci és utcai árusítását, illetve kimérését Csehországban a metanol-mérgezések hatására. Az üggyel kapcsolatban eddig már több mint egy tucat személyt vettek őrizetbe, több ember ellen büntetőeljárást indítottak, náluk nagyobb mennyiségű mérgezett rumot és más alkoholt, illetve állami védjegy nélküli italt találtak. A hatóságok nagy erőkkel kutatnak a pancsolt szesz gyártói után.

A helyzetet bonyolítja, hogy több érintett azt vallotta, nem kocsmában itták a mérgezett alkoholt, hanem kisebb boltokban, rendes üvegekben vásárolták. Csehországból szerzett hazai főzésű szeszt fogyasztott egy szlovák család, többen kórházba kerültek Eperjesen. Az ital laboratóriumi vizsgálata metilalkoholt mutatott ki.

Hazánkban eddig nem tudnak arról a hatóságok, hogy átkerült volna hozzánk a kétes eredetű italból, korlátozásokra még nem volt szükség. A Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között készülnek - írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Akár az alkohol

A metilalkohol, más néven metanol az etil-alkoholhoz, a hétköznapi értelemben vett alkoholhoz hasonló sűrűségű, átlátszó folyadék, amelynek szaga az etanoléhoz hasonlít, egyebek mellett szélvédőmosó folyadék és ipari oldószer készül belőle.

Éppen a hasonlóság miatt fordulhattak elő a mérgezések Csehországban, Szlovákiában és tavaly tavasszal Szabadkán - magyarázza dr. Barta István, az Organofil Kémiai Kutató és Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Mivel könnyen összetéveszthető, italok hamisítására is használják. Az olyan italokban fordulhat elő legkönnyebben mérgező mennyiségű metilalkohol, amelynek az összetétele úgy kezdődik, hogy ivóvíz és etilalkohol.

A rossz gyümölcsalapanyagból soha nem lesz jó minőségű ital, akárhogyan is ügyeskednek, a metanolt pedig nem lehet eltüntetni. A pancsolt italok fogyasztása helyett érdemes a drágább, de minőségi italokat választani, és kerüljük a megbízhatatlan forrásból származó termékeket.

A mennyiségen van a hangsúly

Az ellenőrzött körülmények között párolt pálinka metanol tartalma minimális, az egészségre nem ártalmas mennyiségű. A gyümölcscefréből főzött pálinka megengedett metilalkohol tartalma a tisztaszesz-tartalomra számítva kisebb, mint 10 gramm literenként, ez egy 40 fokos pálinkánál literenként 4 g metanolt jelent. A rendelet a gyümölcsfajtától függően ettől magasabb értéket is megenged.

Egy dl tiszta metilalkohol elfogyasztása - gyors beavatkozás hiányában - biztos halált eredményez, májkárosító hatása mellett veszélyes idegméreg, tartós vakságot okozhat, a bőrön át is felszívódik, ezért hosszabb távon nem ajánlatos vele kezet mosni.

Dr. Németi Balázs a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusa a WEBBetegnek elmondta még azt is, hogy a szervezet megpróbál megszabadulni a metilalkoholtól, amelyet átalakít formaldehiddé, végül hangyasav keletkezik. A toxikus hatást - így például a vakságot és az idegrendszeri károsodást - a keletkező és felhalmozódó hangyasav okozza, amely lecsökkenti a szervezet pH értékét (acidosis).

A mérgezés tünetei:

  • gyomorfájdalom,
  • hányás,
  • szédülés,
  • látási zavarok,
  • nehézlégzés.
Mérgezés esetén

A mérgezetthez minden esetben, a lehető legsürgősebben hívjunk mentőt! Ha a beteg eszméletlen, az elsősegélynyújtás (stabil oldalfekvés), vagy szükség esetén az újraélesztés szabályi szerint járjunk el! Amennyiben a mérgezés szájon át 1-2 órán belül történt, és a beteg nem eszméletlen, próbálkozzunk hánytatással. Ennek később a gyors felszívódás miatt nincs értelme. Ha metil-alkohollal mérgezett beteggel etil-alkoholt itatnak, akkor a beteg szervezete a két alkoholt párhuzamosan - ugyanazzal az enzimrendszerrel - kezdi bontani, így a formaldehid képződése lelassul, káros hatása mérséklődik.

Mérni kellene, de nem mindig teszik

A metanol tartalmat gázkromatográfiás módszerrel határozzuk meg - mondja dr. Barta István, az Organofil Kémiai Kutató és Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Ezt az érzékeny, megbízható műszeres analitikai módszert általánosan használják a szeszes italok vizsgálatára, bár kevesen tudnak róla. Éppen a 2010-ben bevezetett otthoni pálinkafőzés hívta életre a szolgáltatást.

Mit mérnek?

1. Műszeres (gázkromatográfiás) vizsgálat:

  • metanol tartalom meghatározása,
  • mérgező illékony anyagok (hidrogén-cianid, acetaldehid, akrolein) kimutatása.

2. Réztartalom mérés gyorsteszt módszerrel:

Kiegészítésként rendelhető a metanol mérés mellett. A főzésre használt edény ugyanis általában rézből van.

(Organofil Kémiai Kutató)

A pálinka vizsgálatát bárki kérheti, beküldheti a mintát a budapesti laboratóriumba, fontos, hogy közvetlenül a főzés után kell elvégezni a vizsgálatot. Amennyiben határérték feletti mennyiségben mutatnak ki metanolt, a pálinkát újból át kell főzni. Ennek során a párlat első 1/20 részét külön kell szedni, és meg kell ismételni a vizsgálatot. Amennyiben a metanol tartalom a párlatszedés ellenére sem csökkent, nem ajánlott meginni az italt.

A pálinkavizsgálattal kapott eredmény megbízható, alkalmas arra, hogy az otthon főzött pálinkáról el lehessen dönteni, hogy alkalmas-e fogyasztásra. Sajnos a legtöbb szeszfőző nem kéri a vizsgálatot, bár a magánfelhasználásra megengedett mennyiség nem okozhat problémát. Az eladásra szánt pálinka minőségének igazolásához további vizsgálatok szükségesek egy akkreditált laboratóriumban – teszi hozzá dr. Barta István.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.