Alkoholfogyasztás - A szülői engedékenység következményei

Medipress
megjelent:

Liberális szülők gyakran megengedik, hogy kamasz gyerekeik alkoholt fogyasszanak, ezzel azonban kiteszik őket annak, hogy később problémáik lesznek az itallal.

Főleg középosztálybeli szülőkre jellemző annak megengedése, hogy tizenéves gyermekeik felhajtsanak egy-egy pohár bort vagy sört, mivel remélik, így elvész számukra a „tiltott gyümölcs” izgalma. Sokan vélik úgy, hogy ezáltal megtanítható a fiataloknak a felelősségteljes alkoholfogyasztás.

Egy új tanulmány szerint azonban a jó szándék könnyen a visszájára sülhet el, mivel az ilyesmi inkább összezavarja a gyerekeket.

A kutatás szerint azok a fiatalok, akik néha szülői engedéllyel isznak, összességében több szeszt fogyasztanak, mint azok a társaik, akik családjában ez nem szokás, és nagyobb eséllyel isszák magukat eszméletlenre, vagy keverednek alkoholos állapotban verekedésbe is. A melbourne-i Ifjúsági Egészségügyi központ, és az amerikai Társadalmi Fejlődéskutató Intézet vizsgálatába 1 900 12-13 éves gyereket vontak be, akiket két éven keresztül követtek nyomon.

A tinik leggyakoribb egészségügyi őrültségei

Tetkó, piercing, hajfestés- mindezek sok szülő számára fejfájást okozó tini őrületek, melyről nehéz a lázadó kamasszal higgadtan beszélni. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb tini-mániákat, illetve tippeket adunk, hogyan lehetne lebeszélni róluk csemeténket. A tinik leggyakoribb egészségügyi őrültségei

A szülői engedékenység következményei

A két országban jellemző hozzáállás különbségét mutatja, hogy míg a kutatás kezdetén ausztrál gyerekek 67 százaléka vallotta, hogy szokott a szülei beleegyezésével alkoholt fogyasztani, addig az amerikaiaknak csak 35 százaléka számolt be ilyesmiről. Egy évvel később az előbbiek 36, az utóbbiak 21 százaléka tapasztalt olyat, hogy nem tudta abbahagyni az ivást, hogy ájulásig itta magát, vagy hogy verekedésbe keveredett.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy a szülői engedékenység valójában csak még több alkoholfogyasztásra bátorítja a fiatalokat. A Journal of Studies on Alcohol and Drugs című lapban megjelent tanulmány kiemeli, hogy a jelenség országtól függetlenül a liberálisabb álláspontot képviselő szülők gyerekeinél volt megfigyelhető.

Az alkohol ne legyen könnyen hozzáférhető!

Egy hasonló holland kutatás arra az eredményre jutott, hogy nem a szülők tulajdonképpeni alkoholfogyasztása, hanem az otthonukban megtalálható szeszes italok mennyisége befolyásolja a kamaszokat az ivási szokások kialakulásában.

Az ugyanebben a lapban megjelent tanulmány azt javasolja a szülőknek, hogy az alkoholt tartsák a gyerekek számára elérhetetlen helyen, és ha nem szeretnék őket teljesen eltiltani az italtól, akkor is szigorú szabályokat állítsanak fel a fogyasztásával kapcsolatban.

Az angolszász kutatás vezetője, Dr. Barbara McMorris, a Minnesotai Egyetem munkatársa így összegezte az eredményeket: Mindkét kísérlet azt bizonyítja, hogy noha tényleg jelentős a barátok befolyása ebben az életkorban, a családi minta legalább ennyire meghatározó.

A gyerekeknek nem ivócimborákra van szükségük, hanem szülőkre, akik világos, könnyen értelmezhető elvárásokat támasztanak feléjük.

Életkorok pszichológiája

Nem könnyű időszak a kamaszkor sem a gyereknek, sem a szülőknek és a környezetnek. A korábban még kedves és mindig szófogadó, gyakran még megijedő kisgyermek a testi és lelki változások következtében akaratának erejét kezdi próbálgatni, és képes akár minden ellen lázadni. A kamaszkor

(Medipress)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.