A tinik leggyakoribb egészségügyi őrültségei

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító
Megjelent: 2016.07.24

Tetkó, piercing, hajfestés- mindezek sok szülő számára fejfájást okozó tini őrületek, melyről nehéz a lázadó kamasszal higgadtan beszélni. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb tini-mániákat, illetve tippeket adunk, hogyan lehetne lebeszélni róluk csemeténket.

Tetoválni vagy nem tetoválni: A tinik gyakran gondolják úgy, hogy mindenképpen szeretnének tetoválást, ám később örülnek, hogy nem csináltatták meg. Nemcsak a divat, de a testük és a személyiségük is változik. Mindenképpen hangsúlyozzuk ezt, s javasoljunk végleges megoldás helyett (ami egész testre kiterjedő allergiát is okozhat, különösen, ha az illető fémallergiás) ideiglenes tetoválást, mint a lemosható változat vagy a henna festék.

Hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra, hogy így sokkal inkább kiélheti a kreativitását, váltogathatja a stílusokat, és 30 éves korában nem kell megbánnia hirtelen kamaszos fellángolását. Ha ez sem győzi meg, próbáljuk rávenni, hogy olyan helyre tetováltasson, amit később eltakarhat.

Piercing: Ha nem sikerül lebeszélnie gyermekét arról, hogy kilyuggassa a testét, semmiképp ne hagyjuk, hogy otthon egyedül, vagy baráti segítséggel tegye. Keressen fel egy professzionálisan is ezzel foglalkozó stúdiót. Ezen kívül mondjuk el neki, hogy a túl sok piercing nemcsak az egészségére lehet veszélyes (allergiás reakciók, gyulladás, ráadásul a nyelvbe és szájba fúrt testékszerek idegi sérüléseket is okozhatnak), hanem a későbbi munkavállalására is. Tudjuk, hogy nem a külső számít, ám a munkaadók többsége még most is hajlamos az első benyomás alapján dönteni.

Természetes és szintetikus festék
A természetes hennát könnyű felismerni, hiszen a színe a zöldesbarnától a barna színig változik. Ha ennél sötétebb, akkor érdemes a testfestőtől információt kell kérni a henna eredetéről, a festék egyéb összetevőiről ahhoz, hogy azonosítható legyen. Ha a művész nem tud válaszolni, jobb kihagyni a műveletet. Ha pedig azt állítja, hogy a festék akár egy óra múlva is eltávolítható, akkor nagy valószínűséggel fekete hennát használ, mivel az eredeti henna hosszabb ideig a bőrön marad, és sötét vöröses-gesztenye színt eredményez...
Tudjon meg többet a testfestés veszélyeiről a WEBBetegen!

Hajfestés: Szerencsére a hajfestés sokkal kevésbé káros, mint a tetoválás vagy a piercing, ráadásul idővel lenő. A szülők is sokkal engedékenyebbek, ha hajfestésről van szó. Javasoljuk a kimosható változatok használatát, illetve mivel a szőkítő festékek égést okozhatnak a fejbőrön és szembe kerülve, fodrásszal kenessük fel.

A "kényes téma": A szülőknek le kell ülniük, és nyíltan kell beszélgetni tinédzser korú gyermekükkel a szexualitásról. Meglepően széles az ismeretük, de sokmindenről csak félinformációik vannak. Persze sok szülőnek nehéz teljesen nyitottnak lenni, ha szexről és a szexuális úton terjedő fertőzésekről van szó, de egy őszinte beszélgetés elengedhetetlen.

Természetesen nincsenek szabályok arra, hogyan kell a védekezésről beszélni, hiszen ez családonként más és más módon zajlik. A lényeg az, hogy gyermekünk akármikor tudjon beszélni velünk ezekről a dolgokról, mikor úgy érzi, szüksége van rá.

Naivitás: Mindenki hallott már rémtörténeteket tinikről, akik veszélyes idegenekkel találkoznak az Internet segítségével. Fel kell hívnia gyermeke figyelmét arra, milyen veszélyeket rejthet, ha felteszi a fényképét a netre, és mik azok az adatok, melyeket soha ne adjon meg.

Természetes és szintetikus festék
Fiatalokról, fiataloktól fiataloknak...
A WEBBeteg KamaszPanasz aloldala!

A tinik alapvetően naivak tudnak lenni, de talán óvatosabbak lesznek egy beszélgetés után. Soha ne olvassa el gyermeke e-mailjeit, ha azt szeretné, hogy bízzon Önben. Azonban nyugodtan mondja el neki, ha el akarja olvasni a blogját, hiszen mivel az nyilvános, nem sért vele levéltitkot.

Alkohol és cigaretta: Noha tudja, hogy gyermeke tudja, hogy Ön nem örülne, ha kiderülne, hogy cigarettázik vagy alkoholt fogyaszt, nem árt ezt újból és újból hangsúlyozni. Valamint azt sem, hogy ezek milyen károsak az egészségre, és az ő korukban különben is illegális a használatuk.

Alvás: Még a tiniknek is napi nyolc óra alvásra lenne szükségük, ám jelentős részük ennél jóval kevesebbet alszik. Noha a barátnők előtt titkolják, de a fiúk 90 százalékának csak éjfélig van kimenője, és az igazat megvallva, nincs is oka, hogy tovább maradjanak ki. Szükségük van a megfelelő mennyiségű alvásra. Figyelmeztessük gyermekünket arra is, hogy éjszakára kapcsolja ki a mobiltelefont, az éjszaka érkező üzenetek szintén zavarják a nyugodt pihenést.

Biztonság: Sajnos még a tiniknek is hangsúlyoznunk kell a biztonsági öv használatának fontosságát, illetve beszélgessünk el velük a felelősségteljes autóvezetés kritériumairól.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Newsweek)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Az örömérzet hiánya kihat az élet minden területére.

Egészség Egészség

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben.

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Az alkohol és a hőség rossz...

A nagy hőségben kerüljük az alkoholos italokat! Az alkohol és a hőség külön-külön is megterhelő lehet, együtt viszont óriási mértékben...

Az alkoholfogyasztás veszélyei

A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi...

Halálos alkoholmegvonás: a delirium...

A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség...

Alkoholfüggőséggel küzd a...

Szokás azt mondani, hogy Magyarország az egymillió alkoholista országa. Az adatokat látva nem is túlzás ezt állítani. Jelenleg az egy főre jutó...

Elsősegély alkoholmérgezés esetén

Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.