Megműthetik a szemem állapotosan? Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

A legutóbbi vizsgálaton kiderült, hogy a bal lencsém elmozdult a helyéről. Megműthetnek állapotosan? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Luxált szemlencse

10 éve megállapították, hogy mindkét lencsém luxált (elmozdult). A legutóbbi vizsgálaton kiderült, hogy a bal lencsém elmozdult a helyéről. További vizsgálatra küldtek. Tudomásom szerint ez műtéti beavatkozást igényel. Jelenleg kismama vagyok (első trimeszter). Mennyire lehet sürgős a műtét? Megműthetnek állapotosan?

A szemész válaszol

Kedves Kérdező!

A luxálódás (elmozdulás) mértékétől nagyon sok függ. Ha mindkét lencse luxálódott, akkor az ok valószínűleg kötőszöveti gyengeség lehet, ami a lencsefüggesztő rostokat érinti. A terhesség alatt általában sajnos a luxáció fokozódása várható.

A műtét típusa is a luxáció, vagyis a kimozdulás mértékétől függ. Ha még nem jelentős akkor a tiszta lencse leszívása, műlencsével való pótlása a követendő. Ha már jelentős a kimozdulás, az előbb említett műtét során meg van a veszélye a lencse teljes elsüllyedésére is. Ebben az esetben komolyabb, az üvegtestet is érintő beavatkozásra van szükség. Az érzéstelenítésben törekedni kell a helyi - ha szükséges injekció vagy szemcsepp alkalmazására, szemben az altatással. A kicsire az 1. trimeszter a legveszélyesebb gyógyszerek szempontjából, de meg kellene a szülészével is vitatni.

Sűrűbb kontroll lenne javasolt, mert akkor látható lenne a luxálódás üteme. Ahol a korábban említett vizsgálatok voltak ott lenne lehetőség a műtétre is? Mert ha már előrehaladottabb a terhesség, akkor nehezebb - szükség esetén - a kontrollra járás. Esetleg a lakóhelyhez közeli Egyetemi Klinikát is jó lenne felkeresni, ha megoldható önöknek.

(Esetleg a konkrét diagnózist, a terhességi hetet, a dioptriát, látásélességet stb. ha leírná tisztábban látnám a konkrét helyzetet.)

Tisztelettel:
Dr .Papp Júlia szemész szakorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.