Prizmás szemüveg használata - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Huszonkét éves éves vagyok, most kaptam prizmás szemüveget. Alig tudok menni, nagyon bizonytalannak érzem magam. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Nem tudom, hogy milyen panaszok miatt írtak fel Önnek prizmás korrekciót. A prizma szükségességét és mértékét legpontosabban polateszt-vizsgálattal állapítjuk meg. Rejtett kancsalság, kettőslátás, valamint állandó fejfájás, migrén, esetleg olvasási, számolási zavarok esetében ajánljuk a vizsgálat elvégzését.

Multifokális szemüveglencse

Sok rosszat hall az ember másoktól, vagy esetleg már viselt ilyen lencsét korábban, de rossz tapasztalata volt vele. Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük csak meg, hogy hogyan is van ez?
A multifokális szemüveglencsékről.>>

A vizsgálat során polárszűrős szemüvegen keresztül polarizált ábrákat kell nézni, és a felmerülő eltérések alapján rendelünk prizmás szemüveget.

A prizma egy olyan optikai test, amely háromszögre emlékeztet bennünket. Van egy alapja és két éle. A szembe jutó fényt az alap felé téríti el, miközben a szemet az él irányába mozgatja.Oldalanként 6 fok prizma nem kevés, és a szemüveg megszokása felnőtt korban akár hetekig is eltarthat.

Eleinte legjobb reggelenként, ismert környezetben (lakásban) próbálgatnia a szemüveget. A szemüveg viselése közben ne takargassa a szemét!

Ha egyik szemét eltakarja, akkor a prizma hatása megszűnik, mivel ez szigorúan kétszemes látás esetén működik. A prizma által alkotott képet a látóközpontnak meg kell tanulnia feldolgozni, ami eleinte bizony komoly nehézségekkel járhat. Ha túljut a megszokási nehézségeken, akkor egy más látásélményen keresztül panaszai is megszűnhetnek.

A szemüveg tárolása, védelme - Szemüvegápolási szabályok

Végre elkészült a várva várt szemüveg, már meg is szoktuk, viselése kényelmes, a világ kitisztult. Ahhoz, hogy sokáig tudjuk élvezni szemüvegünk jótékony hatását, meg kell ismernünk néhány alapszabályt a szemüveg kezelésével kapcsolatban. A szabályok betartásával nagyon sok kényelmetlenségtől, bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat – a felesleges kiadásokról már nem is beszélve.
A szemüveg tárolása, védelme - Szemüvegápolási szabályok>>

(WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista kontaktológus)

Frissítve: 2011.11.17. 16:07, Megjelent: 2011.11.17. 16:07
Címkék: Szemüveg téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.