Prizmás szemüveg használata - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Huszonkét éves éves vagyok, most kaptam prizmás szemüveget. Alig tudok menni, nagyon bizonytalannak érzem magam. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Nem tudom, hogy milyen panaszok miatt írtak fel Önnek prizmás korrekciót. A prizma szükségességét és mértékét legpontosabban polateszt-vizsgálattal állapítjuk meg. Rejtett kancsalság, kettőslátás, valamint állandó fejfájás, migrén, esetleg olvasási, számolási zavarok esetében ajánljuk a vizsgálat elvégzését.

Multifokális szemüveglencse

Sok rosszat hall az ember másoktól, vagy esetleg már viselt ilyen lencsét korábban, de rossz tapasztalata volt vele. Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük csak meg, hogy hogyan is van ez?
A multifokális szemüveglencsékről.>>

A vizsgálat során polárszűrős szemüvegen keresztül polarizált ábrákat kell nézni, és a felmerülő eltérések alapján rendelünk prizmás szemüveget.

A prizma egy olyan optikai test, amely háromszögre emlékeztet bennünket. Van egy alapja és két éle. A szembe jutó fényt az alap felé téríti el, miközben a szemet az él irányába mozgatja.Oldalanként 6 fok prizma nem kevés, és a szemüveg megszokása felnőtt korban akár hetekig is eltarthat.

Eleinte legjobb reggelenként, ismert környezetben (lakásban) próbálgatnia a szemüveget. A szemüveg viselése közben ne takargassa a szemét!

Ha egyik szemét eltakarja, akkor a prizma hatása megszűnik, mivel ez szigorúan kétszemes látás esetén működik. A prizma által alkotott képet a látóközpontnak meg kell tanulnia feldolgozni, ami eleinte bizony komoly nehézségekkel járhat. Ha túljut a megszokási nehézségeken, akkor egy más látásélményen keresztül panaszai is megszűnhetnek.

A szemüveg tárolása, védelme - Szemüvegápolási szabályok

Végre elkészült a várva várt szemüveg, már meg is szoktuk, viselése kényelmes, a világ kitisztult. Ahhoz, hogy sokáig tudjuk élvezni szemüvegünk jótékony hatását, meg kell ismernünk néhány alapszabályt a szemüveg kezelésével kapcsolatban. A szabályok betartásával nagyon sok kényelmetlenségtől, bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat – a felesleges kiadásokról már nem is beszélve.
A szemüveg tárolása, védelme - Szemüvegápolási szabályok>>

(WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista kontaktológus)

Módosítva: 2011.11.17 16:07, Megjelenés: 2011.11.17 16:07
Címkék: Prizma, Szemüveg
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Szembetegségek megjelenése...

Tapasztalták már, hogy homályos látás esetén, az orvosi vizsgálattal megállapított dioptriának megfelelően készült szemüveg viselése ellenére...

Időskori makuladegenerációban...

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.