A szülések száma növeli a stroke kockázatát

MTI
megjelent:

Minél több gyermeket hozott a világra egy nő, annál nagyobb a stroke előfordulásának kockázata. A többször szült nők nyaki artériáiban, a terhességgel járó biológiai folyamatok következtében, gyorsabb lehet a plakkok lerakódása.

A Stroke című szakfolyóirat online kiadásában megjelent ausztrál tanulmány arra utal, hogy a terhesség hozzájárul a nyaki verőér belhártyájának, az intima-médiának megvastagodásához (IMT). Az IMT időbeli növekedése az artériában lerakódó meszes plakk vastagodását jelzi.

Michael R. Skilton melbourne-i kutató úgy véli, a terhességgel járó biológiai folyamatok okozhatják a változást. Mint a kutatásvezető elmondta, a vér koleszterinszintje például megemelkedik terhesség alatt, ahogy az inzulinnal szembeni rezisztencia is. Utóbbi folyamat azoknál, akik nem állapotosak, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának előjele. Terhesség alatt megváltozik a nemi hormonok koncentrációja is, a testben pedig gyulladásos állapot alakul ki. Skilton és kollégái úgy vélik, mindezek hozzájárulhatnak az IMT növekedéséhez a nyaki verőérben.

Skilton csoportja egy 1980 óta zajló finn tanulmány adatait használta fel elemzéséhez. 1800, akkor a húszas és negyvenes éveik között lévő embert vontak be a vizsgált csoportba, akiknél 2001 és 2007 között ultrahangos karotiszvizsgálatot végeztek.

Megállapították, hogy évente a nőknél 7, a férfiaknál 9 mikrométerrel nőtt az IMT értéke. A nők csoportján belül minden egyes szüléssel átlagosan 7,5 mikrométerrel vastagodott a plakk. Mint Skilton megjegyezte, minden egyes terhesség annyival járult hozzá az IMT növekedéséhez, mintha eltelt volna egy további év.

A szakemberek a nőknek az egyéb kockázati tényezők csökkentését ajánlják, amelyet kiegyensúlyozott étrenddel, rendszeres mozgással, a dohányzás elhagyásával érhetnek el. Ez az életvitel csökkenti a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát is, melyek hagyományosan kockázati tényezői a szívbetegségeknek és a szélütésnek.

(MTI)

Frissítve: 2010.06.27. 11:23, Megjelent: 2010.06.27. 11:23
Címkék: Stroke téma

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.