Vörösborral a szélütés ellen

MTI
megjelent:

A piros szőlő legfontosabb hatóanyaga, amely a borban is benne van, csökkenti szélütés esetén az agyi károsodás mértékét. A sokak számára reményt keltő vizsgálat eredményeit a Journal of Experimental Neurology közölte.

A vörösborban egész sor bioaktív anyag található, amelyek közül az utóbbi években a rezveratrol lett a legismertebb. Vizsgálatok igazolták, hogy ez a polifenol mind a rosszindulatú daganatok előfordulását, mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.

Sylvain Doré vezetésével a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem munkatársai egereken kísérleteztek. Az egészséges állatok egyetlen alkalommal, mérsékelt adagban kaptak rezveratrolt, majd a vizsgálók két óra múlva az erek elzárásával agyi katasztrófát idéztek elő. Azt találták, hogy azok az egerek, amelyek korábban rezveratrol kezelésben részesültek, sokkal kisebb mértékű agyi károsodást szenvedtek, mint a kezeletlen állatok.

A kutatók úgy vélik, hogy a rezveratrol a hemoxigenáz nevű enzim szintjét növeli. Ez az enzim védi az idegsejteket a károsodástól. Amikor az agyi katasztrófa a vérellátás megszűnése miatt bekövetkezik, ennek az enzimnek a magasabb szintje mérsékli az idegsejtek sérülését.

Az előzetes rezveratrolkezelésben nem részesülő egerek agysejtjeit a hemoxigenáz enzim nem óvta az oxigénhiánytól, így azok elhaltak és ez az állatok pusztulásához vezetett. "Vizsgálatunk eredménye szerint, a rezveratrol fokozza az agyszövet ellenállását a vérellátás zavara ellen" - mondta a munkacsoport vezetője.

A vörösbor jótékony hatásai

Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben: rozé, merlot, oporto (portugiser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon.
A vörösbor jótékony hatásai>>

Évekkel ezelőtt a francia paradoxon fogalma terjedt el. A francia ellentmondásnak az a lényege, hogy miközben a franciák sokkal több telített zsiradékot fogyasztanak, mint több környező ország polgárai, magasabb a koleszterinszintjük is, mégis sokkal kevesebb körükben a szívinfarktus okozta halál, mint a szomszédos országokban. Ezt több szakember a helyi vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztásával magyarázta.

Doré professzor fölhívja a figyelmet arra, hogy eredményeik alapján hiba lenne, ha bárki is rezveratrolt tartalmazó táplálékkiegészítőt, multivitamin-készítményt kezdene szedni. Vizsgálatuk nem jelenti azt, hogy az ilyen szerek bármilyen adagban is kedvező hatásúak. Ezek állatkísérletes adatok és klinikai vizsgálatokra van szükség emberekre vonatkozó ismeretekhez.

(MTI)

Cikkajánló

A vörösbor hatása a szervezetre

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vörösbor
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a vörösborban valóban több előnyös élettani hatású vegyület található, azonban korántsem csodaszer, rendszeres fogyasztása körültekintést igényel.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.