A stroke és a szívbetegségek ellen is jó a csokoládé

MTI
megjelent:

Napi egy szeletnyi csokoládé elfogyasztása már 39 százalékkal csökkenti a szívbetegségek, valamint a stroke előfordulásának kockázatát - számol be eredményéről egy német orvosi kutatás.

A vizsgálatot vezető Brian Buijsse szerint a legnagyobb hatást napi 50 gramm csokoládéval érhetjük el. A Buijsse által irányított kutatócsoport nyolc éven át csaknem 30 ezer ember életmódját tanulmányozta Németországban a 35 és 65 év közötti korosztályból, mielőtt erre a felismerésre jutott.

A kutatók megfigyelése szerint már egy kis kocka csoki is hasznos lehet. Ha azonban 6 grammal növelték az adagot, az 10 ezer főre vetítve 85-tel kevesebb szívrohamot és agyi katasztrófát eredményezett. Egészségünk megóvására a legjobb a 70 százalék kakaót tartalmazó étcsokoládé.

"A kakaó ígéretes egészségügyi hatásai könnyen a csokoládé habzsolására csábíthatnak, de ügyelnünk kell arra, hogy csak egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként együnk az édességből.

A csokoládé titka: flavonok

A csokoládé kis mennyiségben hozzájárulhat a szívbetegségek megelőzéséhez, de csak abban az esetben, ha felváltja a többi kalóriadús élelmiszert, például a rágcsálnivalókat azért, hogy testsúlyunk stabil maradjon" - idézte a táplálkozástudományi szakembert a sify.com indiai hírportál.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy 100 gramm csokoládé átlagosan 500 kalóriát tartalmaz, vagyis az édesség mértéktelen fogyasztása túlsúlyhoz, az pedig magas vérnyomáshoz és szívbetegségekhez vezethet.

A csokoládé jótékony hatásának titka a kakaóbabban lévő flavonokban rejlik, amelyekről feltételezik, hogy növelik a vér nitrogén-oxid szintjét, és javítják a véredények működését.

A tudósok emiatt úgy találták, hogy magasabb antidioxáns- és kakaótartalma miatt az étcsokoládé hasznosabb, mint a tej- vagy a fehércsokoládé - közölte a kutatás eredményéről szintén beszámoló The Daily Telegraph című brit újság internetes kiadásában.

(MTI)

Cikkajánló

Autós gyerekülés
Autós gyerekülés

A biztonságon ne alkudjunk!

Nephropathia
Nephropathia

Hogyan kezeljük a diabéteszes nephropathiát?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.