A stroke és a szívbetegségek ellen is jó a csokoládé

MTI
megjelent:

Napi egy szeletnyi csokoládé elfogyasztása már 39 százalékkal csökkenti a szívbetegségek, valamint a stroke előfordulásának kockázatát - számol be eredményéről egy német orvosi kutatás.

A vizsgálatot vezető Brian Buijsse szerint a legnagyobb hatást napi 50 gramm csokoládéval érhetjük el. A Buijsse által irányított kutatócsoport nyolc éven át csaknem 30 ezer ember életmódját tanulmányozta Németországban a 35 és 65 év közötti korosztályból, mielőtt erre a felismerésre jutott.

A kutatók megfigyelése szerint már egy kis kocka csoki is hasznos lehet. Ha azonban 6 grammal növelték az adagot, az 10 ezer főre vetítve 85-tel kevesebb szívrohamot és agyi katasztrófát eredményezett. Egészségünk megóvására a legjobb a 70 százalék kakaót tartalmazó étcsokoládé.

"A kakaó ígéretes egészségügyi hatásai könnyen a csokoládé habzsolására csábíthatnak, de ügyelnünk kell arra, hogy csak egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként együnk az édességből.

A csokoládé titka: flavonok

A csokoládé kis mennyiségben hozzájárulhat a szívbetegségek megelőzéséhez, de csak abban az esetben, ha felváltja a többi kalóriadús élelmiszert, például a rágcsálnivalókat azért, hogy testsúlyunk stabil maradjon" - idézte a táplálkozástudományi szakembert a sify.com indiai hírportál.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy 100 gramm csokoládé átlagosan 500 kalóriát tartalmaz, vagyis az édesség mértéktelen fogyasztása túlsúlyhoz, az pedig magas vérnyomáshoz és szívbetegségekhez vezethet.

A csokoládé jótékony hatásának titka a kakaóbabban lévő flavonokban rejlik, amelyekről feltételezik, hogy növelik a vér nitrogén-oxid szintjét, és javítják a véredények működését.

A tudósok emiatt úgy találták, hogy magasabb antidioxáns- és kakaótartalma miatt az étcsokoládé hasznosabb, mint a tej- vagy a fehércsokoládé - közölte a kutatás eredményéről szintén beszámoló The Daily Telegraph című brit újság internetes kiadásában.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.