Női veszély - Transzzsírok és a stroke

MTI
megjelent:

Magasabbnak találták a stroke kockázatát azoknál a nőknél, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott.

Jelentősen növeli az ötven év fölötti nőknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?>>

Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és szélütés kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nőknél.

A 87 230 nő részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nők csoportjában.

Veszélyes transzzsírok

A menopauza előtt a nőknél ritkábban fordul elő szélütés, mint a hasonló korú férfiaknál, ám ez változóban van, ahogy egyre több az elhízott és más egészségügyi problémával küzdő nő. A menopauza után növekszik a nők kockázata, és eltűnik a nemek közti különbség a szélütés előfordulási arányában.

A most közzétett tanulmányban szereplő nők 50 és 79 éves koruk között töltötték ki az étrendjükre vonatkozó részletes kérdőíveket. A hét évvel későbbi értékelésnél kiderült, hogy a legtöbb (napi 95 grammnál több) zsírt fogyasztó nők csoportjában 288 szélütés fordult elő, míg a legkevesebbet (napi 25 grammot) fogyasztók körében csak 249.

Miután minden egyéb tényezőt is figyelembe vettek az elemzésnél, a kutatók megállapították, hogy az első csoportba tartozó nők kockázata 44 százalékkal nagyobb a szélütésre, mint az utóbbi csoportban lévőké.

Magasabbnak találták a kockázatot azoknál a nőknél is, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott.

Ezek gyakran megtalálhatók a margarinban, zsiradékban kisütött ételekben, süteményekben és sós kekszekben.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.