Női veszély - Transzzsírok és a stroke

MTI
megjelent: 2010.02.25.

Magasabbnak találták a stroke kockázatát azoknál a nőknél, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott.

Jelentősen növeli az ötven év fölötti nőknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?>>

Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és szélütés kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nőknél.

A 87 230 nő részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nők csoportjában.

Veszélyes transzzsírok

A menopauza előtt a nőknél ritkábban fordul elő szélütés, mint a hasonló korú férfiaknál, ám ez változóban van, ahogy egyre több az elhízott és más egészségügyi problémával küzdő nő. A menopauza után növekszik a nők kockázata, és eltűnik a nemek közti különbség a szélütés előfordulási arányában.

A most közzétett tanulmányban szereplő nők 50 és 79 éves koruk között töltötték ki az étrendjükre vonatkozó részletes kérdőíveket. A hét évvel későbbi értékelésnél kiderült, hogy a legtöbb (napi 95 grammnál több) zsírt fogyasztó nők csoportjában 288 szélütés fordult elő, míg a legkevesebbet (napi 25 grammot) fogyasztók körében csak 249.

Miután minden egyéb tényezőt is figyelembe vettek az elemzésnél, a kutatók megállapították, hogy az első csoportba tartozó nők kockázata 44 százalékkal nagyobb a szélütésre, mint az utóbbi csoportban lévőké.

Magasabbnak találták a kockázatot azoknál a nőknél is, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott.

Ezek gyakran megtalálhatók a margarinban, zsiradékban kisütött ételekben, süteményekben és sós kekszekben.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Nők függőségben: Hamupipőke-komplexus?

A Hamupipőke-komplexust általában a nők függetlenségtől való félelmének leírására használják.

A szívroham felismerése, jelei és tünetei - Különbségek a férfiak és nők között

Amikor valakiben felmerül a kérdés a szívroham tüneteit illetően, a legtöbben a mellkasi fájdalomra gondolnak. A tünetek megjelenési formáit számos...

Hüvelyszárazság termékeny korban - Mi okozhatja, és mit tehet ellene?

A téma fontos, felmérések szerint a nők harmada, fele, tartósabban vagy időnként küzd a problémával.

Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében...

Mire utalhat a hirtelen hízás?

Talán még azok sem szeretnének hirtelen nagy súlyt felszedni, akik kicsivel szeretnének gömbölydedebbek lenni. Bár a hirtelen fogyás sokkal...

Problémás testtájak edzése nőknél

A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a...

A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a...

Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.