A stroke egy súlyos következménye: a spaszticitás

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent: 2021.10.27.

A stroke a vérkeringés eredetű akut központi idegrendszeri szövetkárosodások (agyérbetegségek) összefoglaló elnevezése. Stroke-ról beszélünk a központi idegrendszer (agyszövet) vérellátásának zavara miatt bekövetkező károsodása esetén, aminek következményeként kialakult neurológiai góctünetek több mint 24 órán keresztül fennállnak, vagy halálos kimenetelűek.

A stroke következményei: végtaggyengeség, legsúlyosabb esetben bénulás, beszéd- és memóriazavar, nyelési nehézség, vizeletvisszatartási zavar, depresszió.

A magyar stroke-betegek átlagéletkora alacsonyabb

A gazdaságilag fejlett országokban a stroke a harmadik leggyakoribb halálok és a maradandó rokkantság vezető oka, Magyarországon évente kb. 30-35 ezer új eset következik be. A magyar stroke betegek átlagéletkora 5-10 évvel alacsonyabb a fejlettebb országokban élőknél. A stroke kialakulása szempontjából a döntő rizikófaktor a tartósan magas vérnyomás, ami az esetek több mint 70 százalékában igazolható. Emellett a vesebetegség és az obstruktiv apnoe is rizikófaktor. A carotis rendszer területén stroke-ot elszenvedő betegeknek csak mintegy 10 százaléka épül fel teljesen: megközelítőleg 50 százalékuk munkaképtelenné válik, 30-40 százalékuk pedig a mindennapi életvitelben is segítségre szorul. Bővebben a stroke szövődményeiről: A leggyakoribb fizikai funkciózavarok szélütés után

Látható, hogy a betegség jelentős életminőségromlással, a korábban végzett munkából való kieséssel jár. Ehhez nagymértékben hozzájárul a végtagbénulás, főleg annak spasztikus formája. A spaszticitás az idegrendszeri sérülés egyik tünete. Arra utal, hogy a központi idegrendszerben károsodás alakult ki, amely következményeként a végtagizmok idegi szabályozása megváltozott.

Miért különösen fontos probléma a spaszticitás a betegeknek?

A spasztikus bénulás esetén egyszerre van jelen az izomerő csökkenése (bénulás) és az izomtónus növekedése (spasmus), így az adott végtag ügyetlen. Ez a stroke betegek egyharmadát érinti!

A spaszticitás egy akaratlanul megjelenő izommerevség, görcs, mely miatt a mozgás nem harmonikus. Főleg a végtagizmokat és a törzsizmokat érinti. Különösen a váll, könyök, csukló és ujjmozgató izmok, a csípő, térd, boka mozgatásában résztvevő izmokat. A spaszticitás olyan súlyossá tud válni, hogy a beteg végül nem képes mozgatni a végtagjait.

Az izomtónusnövekedés lehet egy folyamatosan fennálló állapot, de előfordulhat, hogy kiszámíthatatlan és fájdalmas izomrángások jelentkeznek.

Gyakran társul fájdalommal, végtaggyengeséggel, mindezek miatt pedig a végtag mozgatása nehézzé, ügyetlenné, esetleg lehetetlenné válik, ízületi merevség alakulhat ki. Sőt akár gyakori húgyúti gyulladást, székrekedést, és felfekvéseket is okozhat.

Ez az állapot akár hónapokkal a kórházi kezelés után is bekövetkezhet! Jellemzően a végtagbénulás vagy gyengeség azonnal kialakul, míg a fokozott ínreflexek, izomtónus, izomfájdalom csak fokozatosan jelennek meg.

Mik a kilátások?

A fokozott izomtónus kezelés nélkül a végtagok kóros helyzetben való rögzüléséhez vezethet, melyet kontraktúrának nevezünk, egy súlyos, érzelmileg is megterhelő állapotot eredményezve.

A spaszticitást észlelve számos kezelési lehetőség van a nem gyógyszeres kezeléstől (pl. gyógytorna, gyógymasszázs) a lokális vagy szisztémás gyógyszeres terápián át sebészi megoldásokig. Épp ezért elengedhetetlen, hogy a tünetek észlelése után minél hamarabb forduljon orvoshoz, mert ez az állapot folyamatosan romolhat, rontva a mozgásteljesítményt. Speciális értékelő skálás és elektromiográfiás vizsgálat után az időben elkezdett, neurológus által személyre szabott kezeléssel viszont az állapot javítható, a panaszok csökkenthetőek.

Tovább Stroke rehabilitáció, különös tekintettel a spasztikus bénulásra

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

A cikk megjelenését az Ipsen Pharma Hungary Kft. támogatta

Ipsen Pharma Hungary Kft., Budapest, 1134 Budapest, Váci út 33. 9. emelet, Tel.: +361/555-5930 www.ipsen.com
Strokeinfó Alapítvány, 1205 Budapest, Mikszáth utca 35., Elnök: Sarkadi Gabriella, Tel.: +3630/1621429, Facebook oldal

DYS-HU-000409 Lezárás dátuma: 2021.10.27.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Izomsérülések Izomsérülések

Közte a zúzódás, izomszakadás, vérömleny. Mennyire súlyosak?

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

Mit tehet, ha hozzátartozója pszichés panaszokkal küzd stroke után?

Az elmúlt években csökkent hazánkban az agyi érbetegségek okozta elhalálozás. Ennek ellenére még mindig a három leggyakoribb halálok között...

Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a stroke-ot?

A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti...

Ezek a kontrollvizsgálatok szükségesek stroke után

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is...

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal...

Milyen tényezők növelik a stroke kockázatát?

Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni...

Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a felépülésben

Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát...

A vaszkuláris demencia

Vaszkuláris (éreredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.