A stroke egy súlyos következménye: a spaszticitás

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A stroke a vérkeringés eredetű akut központi idegrendszeri szövetkárosodások (agyérbetegségek) összefoglaló elnevezése. Stroke-ról beszélünk a központi idegrendszer (agyszövet) vérellátásának zavara miatt bekövetkező károsodása esetén, aminek következményeként kialakult neurológiai góctünetek több mint 24 órán keresztül fennállnak, vagy halálos kimenetelűek.

A stroke következményei: végtaggyengeség, legsúlyosabb esetben bénulás, beszéd- és memóriazavar, nyelési nehézség, vizeletvisszatartási zavar, depresszió.

A magyar stroke-betegek átlagéletkora alacsonyabb

A gazdaságilag fejlett országokban a stroke a harmadik leggyakoribb halálok és a maradandó rokkantság vezető oka, Magyarországon évente kb. 30-35 ezer új eset következik be. A magyar stroke betegek átlagéletkora 5-10 évvel alacsonyabb a fejlettebb országokban élőknél. A stroke kialakulása szempontjából a döntő rizikófaktor a tartósan magas vérnyomás, ami az esetek több mint 70 százalékában igazolható. Emellett a vesebetegség és az obstruktiv apnoe is rizikófaktor. A carotis rendszer területén stroke-ot elszenvedő betegeknek csak mintegy 10 százaléka épül fel teljesen: megközelítőleg 50 százalékuk munkaképtelenné válik, 30-40 százalékuk pedig a mindennapi életvitelben is segítségre szorul. Bővebben a stroke szövődményeiről: A leggyakoribb fizikai funkciózavarok szélütés után

Látható, hogy a betegség jelentős életminőségromlással, a korábban végzett munkából való kieséssel jár. Ehhez nagymértékben hozzájárul a végtagbénulás, főleg annak spasztikus formája. A spaszticitás az idegrendszeri sérülés egyik tünete. Arra utal, hogy a központi idegrendszerben károsodás alakult ki, amely következményeként a végtagizmok idegi szabályozása megváltozott.

Miért különösen fontos probléma a spaszticitás a betegeknek?

A spasztikus bénulás esetén egyszerre van jelen az izomerő csökkenése (bénulás) és az izomtónus növekedése (spasmus), így az adott végtag ügyetlen. Ez a stroke betegek egyharmadát érinti!

A spaszticitás egy akaratlanul megjelenő izommerevség, görcs, mely miatt a mozgás nem harmonikus. Főleg a végtagizmokat és a törzsizmokat érinti. Különösen a váll, könyök, csukló és ujjmozgató izmok, a csípő, térd, boka mozgatásában résztvevő izmokat. A spaszticitás olyan súlyossá tud válni, hogy a beteg végül nem képes mozgatni a végtagjait.

Az izomtónusnövekedés lehet egy folyamatosan fennálló állapot, de előfordulhat, hogy kiszámíthatatlan és fájdalmas izomrángások jelentkeznek.

Gyakran társul fájdalommal, végtaggyengeséggel, mindezek miatt pedig a végtag mozgatása nehézzé, ügyetlenné, esetleg lehetetlenné válik, ízületi merevség alakulhat ki. Sőt akár gyakori húgyúti gyulladást, székrekedést, és felfekvéseket is okozhat.

Ez az állapot akár hónapokkal a kórházi kezelés után is bekövetkezhet! Jellemzően a végtagbénulás vagy gyengeség azonnal kialakul, míg a fokozott ínreflexek, izomtónus, izomfájdalom csak fokozatosan jelennek meg.

Mik a kilátások?

A fokozott izomtónus kezelés nélkül a végtagok kóros helyzetben való rögzüléséhez vezethet, melyet kontraktúrának nevezünk, egy súlyos, érzelmileg is megterhelő állapotot eredményezve.

A spaszticitást észlelve számos kezelési lehetőség van a nem gyógyszeres kezeléstől (pl. gyógytorna, gyógymasszázs) a lokális vagy szisztémás gyógyszeres terápián át sebészi megoldásokig. Épp ezért elengedhetetlen, hogy a tünetek észlelése után minél hamarabb forduljon orvoshoz, mert ez az állapot folyamatosan romolhat, rontva a mozgásteljesítményt. Speciális értékelő skálás és elektromiográfiás vizsgálat után az időben elkezdett, neurológus által személyre szabott kezeléssel viszont az állapot javítható, a panaszok csökkenthetőek.

Tovább Stroke rehabilitáció, különös tekintettel a spasztikus bénulásra

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

A cikk megjelenését az Ipsen Pharma Hungary Kft. támogatta

Ipsen Pharma Hungary Kft., Budapest, 1134 Budapest, Váci út 33. 9. emelet, Tel.: +361/555-5930 www.ipsen.com
Strokeinfó Alapítvány, 1205 Budapest, Mikszáth utca 35., Elnök: Sarkadi Gabriella, Tel.: +3630/1621429, Facebook oldal

DYS-HU-000409 Lezárás dátuma: 2021.10.27.

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

A migrén jelentkezése
A migrén jelentkezése

A provokáló tényezők.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.