Tudástár - A spasztikus izombénulás

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A spaszticitás az idegrendszeri sérülés egyik tünete. A központi idegrendszer károsodását jelzi, amelynek következményeként a végtagizmok idegi szabályozása megváltozik. A spasztikus bénulás esetén egyszerre van jelen az izomerő csökkenése (bénulás) és az izomtónus növekedése (spasmus).

A spaszticitás valójában tehát egy akaratlanul megjelenő izommerevség, görcs, mely miatt a mozgás nem harmonikus, az érintett végtag ügyetlen. Főleg a végtagizmokat és a törzsizmokat érinti. Ez az állapot stroke betegek akár egyharmadát érinti!

A stroke után mennyi idővel alakul ki a spasztikus izomtónus?

A spasztikus bénulás kialakulhat a stroke-ot követő hetekben, hónapokban, vagy akár az első évben. Az esetek 20%-ában az agyvérzést követő 3 hónapon belül megjelenik. Ez nem egy újabb károsodás következménye, hanem a sérülés következtében elinduló agyszövet átépüléséé. Ez az összetett folyamat az agyi plaszticitás.

Hogyan lehet felismerni a spasztikus bénulást?

A spasztikus bénulás elsősorban a felső (váll, könyök, csukló) és az alsó végtagokat (csípő, térd és boka) érinti. Az izomtónusnövekedés lehet egy folyamatosan fennálló állapot, de előfordulhat, hogy kiszámíthatatlan és fájdalmas izomrángások (clonus) jelentkeznek. Gyakran társul fájdalommal, végtaggyengeséggel. Az izmok nyújthatósága csökken, kóros végtagtartások alakulnak ki, melyeket fájdalom kísér. A kéz- és csuklógörcsök különösen zavaróak, mivel gátolják az öltözködés, tisztálkodás és a mindennapi élet egyéb tevékenységeit.

Hogyan lehet megállapítani a spasztikus bénulást?

A spaszticitás megállapításához orvosi fizikális vizsgálat szükséges. Ha önmagán, vagy hozzátartozóján észleli a fent említett tüneteket, a háziorvossal egyeztetve a területileg illetékes neurológiai vagy neurorehabilitációs szakrendelésre kell menni.

Bár gyakran már a végtag helyzete felveti a kóros izomtónus fennállását, mégis fontos az egyes ízületek mozgástartományának és az izomerőnek a felmérése. A szakorvos speciális skálákat alkalmazhat,mint például az Ashworth- és a Tardieu-skála. Az EMG (elektromiográfia) pedig az izmok aktivitását értékeli nyugalmi állapotban, enyhe, akaratlagos összehúzódásban, és automatikus mozgások alatt. Mindezekkel megállapítható a spasztikus bénulás súlyossága, megalapozva a lehetséges rehabilitációt, további kezeléseket.

Lehet enyhíteni a stroke utáni spasztikus bénulás következményeit?

Igen. A páciens szükségletei és elvárásai határozzák meg a terápiás célokat, melyek elérése multidiszciplináris jellegű. Az izomerősítés, a fizikoterápia, fájdalomkezelés, ortopédiai segédeszközök, vagy akár sebészi megoldások mellett ma már rendelkezésre állnak korszerű gyógyszeres, injekciós megoldások is.

A jelenleg alkalmazott izomlazító gyógyszeres terápiák központilag ható és perifériás hatású izomlazító szereket tartalmaznak. Az egyik ilyen eljárás a lokális botulinum toxin terápia, amely egy perifériás hatású izomlazító. A spasztikus bénulással érintett izmokba injekciózva szelektív és célzott kezelést tesz lehetővé, javítva az érintett betegek életminőségét, mozgáskoordinációját. Ha a spaszticitás egyéb gyógyszerekkel, gyógytornával nem kezelhető, illetve amennyiben a motoros javulás gátja az izomtónus növekedés, ez az elsőként választandó kezelési mód.

Abban esetben, ha a spasztikus izomtónus következtében az ízületek helyzete deformálódik és a végtag egy kóros pozícióban rögzül, műtétre kerülhet sor. Ez az állapot megelőzhető gyógytornával, gyógyszeres kezeléssel.

Milyen szociális segítséget igényelhet a stroke-on átesett beteg és hozzátartozója?

Kérhetik az egészségkárosodás mértékének megítélését, mely alapján a beteg rendszeres anyagi juttatásban részesülhet. Kérhetnek rendkívüli segélyt a lakhely szerinti illetékes önkormányzattól. A beteg adókedvezményben is részesülhet.

A spasticitás téma cikkei

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

A tartalom megjelenését az Ipsen Pharma Hungary Kft. támogatta

Ipsen Pharma Hungary Kft., Budapest, 1134 Budapest, Váci út 33. 9. emelet, Tel.: +361/555-5930 www.ipsen.com
Strokeinfó Alapítvány, 1205 Budapest, Mikszáth utca 35., Elnök: Sarkadi Gabriella, Tel.: +3630/1621429, Facebook oldal

DYS-HU-000414 Lezárás dátuma: 2021.11.12.

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.