A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés esélyét

Szerző: MTI

A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés egy ritkább, de veszélyes formája, az agyvérzéses stroke esélyét, a vitaminhiány viszont kockázati tényezőt jelenthet - állapította meg egy francia minikutatás.

Stroke


Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók? Stroke - A leggyakoribb kérdések>>

A vizsgálat során 65 olyan páciens adatait tanulmányozták, akik agyvérzésen estek át. A kontrolcsoportban 65 egészséges résztvevő volt. A tanulmány eredményeit az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia éves gyűlésén fogják bemutatni.

A vérzéses stroke akkor jön létre, amikor az agyi artéria megreped és vérzik. Ritkábban - az esetek 15 százalékában - fordul elő, mint az úgynevezett iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke, de veszélyesebb, mert gyakrabban végződik halállal.

A vizsgálat során megmérték a részvetők vérének C-vitamin-koncentrációját, hogy kiderítsék, milyen kapcsolat lehet az agyvérzés és a vitamin mennyisége között.

Összesen 41 százalékuk vérében átlagos, 45 százalékuknál alacsony volt a C-vitamin szintje, 14 százalékuknál pedig vitaminhiányt állapítottak meg. A stroke-on átesettek vérében általában kevés C-vitamint, az egészséges kontrolcsoportnál normális szintet mértek a kutatók.

Az eredmények alapján a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly mellett a C-vitamin hiányát is a súlyos betegség egyik tünetének kell tekinteni - magyarázta Stéphane Vannier, a kutatás vezetője, a rennes-i Pontchaillou Egyetemi Kórház munkatársa.

Hozzátette, hogy a C-vitamin valószínűleg segít a vérnyomás szabályozásában, valamint a csontokban, a bőrben és más szövetekben található kollagén nevű fehérje előállításában, ám ezt további kutatásoknak kell tisztázniuk.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

C-vitamin - Előnyök és ártalmak

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el...

Agyi aneurizmák

Az agyi (intrakraniális) aneurysma (aneurizma) az érfal gyengesége, fejlődési rendellenessége miatt kialakult kiboltosulás, mely az esetek egy...

C-vitamin - Miért fontos és miben...

A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok...

A túlzott C-vitamin-fogyasztás...

A C-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, ezért fontos odafigyelnünk a folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Azonban...

Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem...

Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan...

A C-vitamin csökkenti a vérnyomást?...

A California Egyetem kutatói összefüggést fedeztek fel a C-vitamin és a vérnyomás között. Azt tapasztalták, hogy egészséges fiatal felnőtt nőkben...

A C-vitamin csökkenti a vérnyomást

Magas a vérnyomása? Talán itt az idő, hogy elgondolkodjon az intravénás C-vitamin injekciók kipróbálásán. Egy új olasz tanulmány szerint, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.