A sífutókat jobban fenyegeti a szívritmuszavar

MTI
megjelent:

A hosszú távon versenyző sífutóknak nagyobb az esélye a leggyakoribb szívritmuszavarra, a pitvarremegésre, mint bármely más, tartós megterhelést igénylő sportágban - állapították meg norvág sportorvosok, akik tanulmányukat az Európai Kardiológusok Társaságának folyóiratában jelentették meg.

Jostein Grimsmo és munkacsoportja évtizedekkel ezelőtt vizsgálatot szervezett egy rendkívüli sporteseményen, a Rena norvég városban 1932 óta csaknem minden évben megrendezett símaratonon, a birkebeinerrenneten, melynek versenyzői 54 kilométerrel távolabb, Lillehammerben érnek a célba.

Az 1976-ban futam 12000 résztvevője között 150, hosszútávú orvosi vizsgálatra fölkért versenyző is rajthoz állt. A verseny két norvég hős emlékére indul, akik 1205 karácsonyán ilyen hosszú sífutással mentették meg a trónörökös életét. A verseny azért is különleges, mert minden versenyző legalább 3,5 kg tömegű hátizsákot visz magával, jelképezve az akkor egyéves királyfi testének súlyát.

A tudományos dolgozat, melyet az European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation közölt, ismerteti a versenyen részt vevő vizsgálati alanyok 28-30 évvel későbbi egészségi állapotát.Valamennyien rendszeresen versenyeztek hosszútávú sífutásban, teljesítményük korcsoportjuk legfelső negyedébe tartozott.

A kutatók a leggyakoribb ritmuszavar, a pitvarfibrilláció gyakoriságát vizsgálták. A mindkét nemhez tartozó versenyzőket életkor szerint - 26-33 évesek, 43-50 évesek és 58-64 évesek - osztották három csoportba. Az átlagos népességben a pitvarfibrilláció gyakorisága fél százalék, de a kor előrehaladtával növekszik, 75 év felett 15 százalékra.

Az egészséges sportolók körében a ritmuszavar viszont csaknem 13 százalékban fordult elő. A legfiatalabb korcsoportban ez még magasabb: 18,2 százaléknak bizonyult. Feltűnő, hogy a legtöbbjük szívének bal pitvara kitágult. Ez a változás hajlamosít a fibrillációra. A sífutók számára ezért a szív ultrahangos vizsgálatát javasolják a szakemberek. "Elképzelhető valamilyen genetikai tényező is azoknál, akik feltűnően lassú szívműködéssel élnek a rendszeres edzés mellett és a bal pitvar megnagyobbodásával reagálnak évek alatt a terhelésre" - mondta a vizsgálat vezetője.

(MTI)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívritmuszavar
A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formáik, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.