• A sífutókat jobban fenyegeti a szívritmuszavar

    Szerző: MTI

    A hosszú távon versenyző sífutóknak nagyobb az esélye a leggyakoribb szívritmuszavarra, a pitvarremegésre, mint bármely más, tartós megterhelést igénylő sportágban - állapították meg norvág sportorvosok, akik tanulmányukat az Európai Kardiológusok Társaságának folyóiratában jelentették meg.

    Jostein Grimsmo és munkacsoportja évtizedekkel ezelőtt vizsgálatot szervezett egy rendkívüli sporteseményen, a Rena norvég városban 1932 óta csaknem minden évben megrendezett símaratonon, a birkebeinerrenneten, melynek versenyzői 54 kilométerrel távolabb, Lillehammerben érnek a célba.

    Hirdetés

    Az 1976-ban futam 12000 résztvevője között 150, hosszútávú orvosi vizsgálatra fölkért versenyző is rajthoz állt. A verseny két norvég hős emlékére indul, akik 1205 karácsonyán ilyen hosszú sífutással mentették meg a trónörökös életét. A verseny azért is különleges, mert minden versenyző legalább 3,5 kg tömegű hátizsákot visz magával, jelképezve az akkor egyéves királyfi testének súlyát.

    A tudományos dolgozat, melyet az European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation közölt, ismerteti a versenyen részt vevő vizsgálati alanyok 28-30 évvel későbbi egészségi állapotát.Valamennyien rendszeresen versenyeztek hosszútávú sífutásban, teljesítményük korcsoportjuk legfelső negyedébe tartozott.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók a leggyakoribb ritmuszavar, a pitvarfibrilláció gyakoriságát vizsgálták. A mindkét nemhez tartozó versenyzőket életkor szerint - 26-33 évesek, 43-50 évesek és 58-64 évesek - osztották három csoportba. Az átlagos népességben a pitvarfibrilláció gyakorisága fél százalék, de a kor előrehaladtával növekszik, 75 év felett 15 százalékra.

    Az egészséges sportolók körében a ritmuszavar viszont csaknem 13 százalékban fordult elő. A legfiatalabb korcsoportban ez még magasabb: 18,2 százaléknak bizonyult. Feltűnő, hogy a legtöbbjük szívének bal pitvara kitágult. Ez a változás hajlamosít a fibrillációra. A sífutók számára ezért a szív ultrahangos vizsgálatát javasolják a szakemberek.  "Elképzelhető valamilyen genetikai tényező is azoknál, akik feltűnően lassú szívműködéssel élnek a rendszeres edzés mellett és a bal pitvar megnagyobbodásával reagálnak évek alatt a terhelésre" - mondta a vizsgálat vezetője.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.12.22 11:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szív- és érrendszeri betegségek és a nyár

    A nyári meleg az egészségeseket is gyakran próbára teszi. A nagyobb mértékű párolgás és az izzadás okozta folyadékvesztést pótolni kell. A melegben a bőr erei kitágulnak, ennek hatására csökken a vérnyomás.

    Miokardiális izomhíd - Akár szívinfarktus okozója is lehet

    A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint korábban gondolták, 1,5-16 százalékos előfordulási arányt is becsülnek, de sokszor nem okoz tüneteket ez a veleszületett anatómiai eltérés.

    Az ájulás (syncope) lehetséges okai

    A syncope rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Évente az idősebb korúak mintegy 30 százaléka szenved átmeneti eszméletvesztést.

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    A férfiaknál korábban jelentkezik a pitvarfibrilláció, mint a nőknél

    Egy új német tanulmány eredménye szerint a férfiaknál a nőkhöz képest egy évtizeddel hamarabb alakul ki a pitvarfibrillációnak nevezett veszélyes ritmuszavar.

    Ezért vegye komolyan a szívritmuszavart!

    Amikor a szív munkabírása hosszabb ideig csökken, akár életveszélyes szituáció is keletkezhet. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a szívritmuszavarok enyhébb és súlyos, azonnali ellátást igénylő formáira hívta fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.