A kerékpározás előnyös a szívnek, de nem hat a csonttömegre

Medipress
megjelent:

Egy tanulmány eredményei szerint a kerékpározás jót tehet a férfiak szívének, de a csontokra nemigen hat. Kutatók úgy találták, hogy rendszeresen futó férfiakhoz képest azok között, akik fő mozgástevékenysége a kerékpározás, sokkal nagyobb valószínűséggel fordult elő alacsony csontsűrűség a csípőkben vagy a gerincben.

Általánosságban a kerékpárosok csontsűrűsége a teljes testet tekintve alacsonyabb volt és 63 százalékuknak csípőt vagy a gerincet érintő csonthiánya volt, állítják a kutatók a Metabolism lapban megjelentetett tanulmányukban.

A csonthiány (osteopénia) kórosan alacsony csontsűrűséget jelöl, amely a csontok törékenységével járó csontritkulás (osteoporózis) kialakulásához vezethet. A csontritkulásra gyakran mint a nők egészségügyi problémájára gondolunk, mert a menopausa utáni ösztrogénszint-esés a nőket kifejezetten védtelenné teszi az állapottal szemben.

A kutatás részletei

A vizsgálat vezetője, Dr Pamela S. Hinton úgy döntött, hogy férfiakat fog vizsálni, mert "messzemenően figyelmen kívül hagyják őket, ha a csontritkuás kerül szóba". Hinton és a columbiai University of Missouri-n dolgozó munkatársai 43 komolyan kerékpározó vagy futó férfit választottak be a vizsgálatba. Mindegyikük legalább heti hat órát edzett két éven át vagy hosszabb ideig.

A kutatók az általánosan csökkent csonttömeg mellett megállapították, hogy a kerékpáros csoportban lévő férfiak között a gerinc csonthiányának előfordulási valószínűsége hétszer nagyobb volt, mint a futók között.

Miért is jó a kerékpározás?

A kardiovaszkuláris hatások mellett a kerékpározás több más jótékony hatást is közvetít. Az izomzatra erőteljes szálkásító hatást gyakorol. Miért jó a kerékpározás?

A súlyterheléssel járó sportok hasznossága

A futás, az ugrás és más, súlyterheléssel járó tevékenységek nyomást gyakorolnak a csontokra. Erre a hatásra a csontok megerősödnek. Ezzel szemben a kis erőhatással járó testedzés, mint a kerékpározás és az úszás, megdolgoztatja a szívet és karcsúsítja a derekat, de csak kevéssé terheli a csontokat.

Mindenfajta testedzésnek számos előnyös egészségügyi hatása van, így a kerékpározásnak és az úszásnak is - mondta el Hinton a Reuters Healthnek. - Mindamellett - tette hozzá - fontos, hogy akik jelentős ideig végeznek olyan gyakorlatokat, amik nem járnak nagy súlyterheléssel, külön edzéssel erősítsék a csontozatukat. Azoknak, akik nem futhatnak vagy ugrókötelezhetnek - például sérülés vagy ízületi gyulladás miatt – súlyemelő gyakorlatok jelenthetik az alternatívát Hinton szerint. Azt is megjegyezte, hogy a csontok építésére az erőemelést alkalmasabbnak tartják a hagyományos erősítő edzésnél.

Sportágválasztó - Mit ajánl a sportorvos?

Hogyan hat az úszás a szervezetre? Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is.
Hogyan hat az úszás a szervezetre? - Bővebben

Kocogás és a futás hatása a szervezetre - A futás, illetve kocogás bárhol végezhető, nem kötött életkorhoz és nagyon sokféle edzettségi szinten is élvezetes lehet. Vannak, akik soha nem kedvelték a futást, mások 60 éves koruk után kezdték, és azóta nem tudnak nélküle élni.
Kocogás és a futás hatása - Bővebben

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.