Futás - Mennyi energiát égetünk el különböző sebesség esetén?

Medipress
megjelent:

A legtöbb kocogó ösztönösen tudja melyik az a tempó, amelyikben a sebesség és a kényelem egyensúlyba kerül. A lábak lazák, a szív egyenletesen pumpál, és a futók úgy érzik, akár örökké is tudnának futni.

A tudósok évek óta sejtik, hogy az embereknek van egy bizonyos metabolikus energia igénye. A megfigyelések szerint ugyanannyi energiát égetünk el egy kilométer megtételénél függetlenül attól, hogy 5 vagy 10 perc alatt tesszük meg ezt a távolságot. Gyorsabb sebességnél természetesen az energia is gyorsabban ég el, az odajutásra fordított idő azonban csökken.

A mostani kutatásból kiderült az is, hogy minden egyes ember rendelkezik egy optimális futótempóval, amelynek során a távolság megtételéhez szükséges lehető legkevesebb oxigént használja fel. A vizsgálatok során férfi és női futók oxigén felvételét és szén-dioxid kibocsátását vizsgálták a tudósok hat különböző sebességű futópadon.

Természetesen edzettségi foktól és életkortól függően a futóknak eltérő volt a teljesítményük, azonban mindegyiküknél megfigyelték, hogy volt egy ideális sebesség, amelynek fenntartása a lehető legkevesebb energiát vette igénybe.

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája
A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

Mennyi az ideális sebesség férfiak és nők esetén?

Egy az ideális sebesség férfiak esetében 13-14 km/h volt, nőknél pedig 10-11 km/h. Érdekes, hogy az ennél jelentősen lassabb (7 km/h) sebességnél a metabolikus hatásfok igen alacsony volt. Ennek oka az, hogy a futás és sétálás közti kocogó testtartás kényelmetlen és természetellenes, ezért igen sok energiát emészt fel a fenntartása.

"Ez annyit jelent, hogy létezik egy olyan, optimális sebesség, amelyen a lehető legkevesebb energia felhasználásával a lehető leggyorsabban érünk oda a célállomáshoz" - nyilatkozta Dr. Karen Steudel zoológus professzor, a Seattle Egyetem munkatársa.

"A törzsfejlődés során a bipedalizmus (a négy lábról két lábra emelkedés) kialakulása elengedhetetlen volt az emberi faj fennmaradásához - nyilatkozta Steudel professzor - Szervezetünk pedig igyekezett ráállni egy olyan sebességre, amelynek segítségével őseink gyorsan és eredményesen vadászhattak vagy menekülhettek üldözőik elől."

Izomsérülések és -fájdalmak

Lágyrészzúzódás: a fizikai behatás a csontot nem, csak a bőrt, esetleg az izmot károsítja.
Izomszakadás: az izom folytonossága megszakad, a szakadás lehet teljes vagy részleges. Ilyen esetekben a beteg a sérült végtagot nehezen vagy egyáltalán nem tudja mozgatni.
Vérömleny: az izmot felépítő izomrostok között vérzés alakul ki.
Bővebben az izomsérülésekről

Izomláz: A panaszok megszüntetésére olyan módszerek állnak rendelkezésre, melyek az izomzat vérkeringésének fokozásán alapulva elősegítik a regenerációt.
Az izomlázról orvosi szemmel

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.