Futás - Mennyi energiát égetünk el különböző sebesség esetén?

Szerző: Medipress

A legtöbb kocogó ösztönösen tudja melyik az a tempó, amelyikben a sebesség és a kényelem egyensúlyba kerül. A lábak lazák, a szív egyenletesen pumpál, és a futók úgy érzik, akár örökké is tudnának futni.

A tudósok évek óta sejtik, hogy az embereknek van egy bizonyos metabolikus energia igénye. A megfigyelések szerint ugyanannyi energiát égetünk el egy kilométer megtételénél függetlenül attól, hogy 5 vagy 10 perc alatt tesszük meg ezt a távolságot. Gyorsabb sebességnél természetesen az energia is gyorsabban ég el, az odajutásra fordított idő azonban csökken.

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája
A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája>>

A mostani kutatásból kiderült az is, hogy minden egyes ember rendelkezik egy optimális futótempóval, amelynek során a távolság megtételéhez szükséges lehető legkevesebb oxigént használja fel. A vizsgálatok során férfi és női futók oxigén felvételét és szén-dioxid kibocsátását vizsgálták a tudósok hat különböző sebességű futópadon.

Természetesen edzettségi foktól és életkortól függően a futóknak eltérő volt a teljesítményük, azonban mindegyiküknél megfigyelték, hogy volt egy ideális sebesség, amelynek fenntartása a lehető legkevesebb energiát vette igénybe.

Izomsérülések: zúzódás, izomszakadás, vérömleny

Lágyrészzúzódás: a fizikai behatás a csontot nem, csak a bőrt, esetleg az izmot károsítja. Mivel kisebb mértékű sérülésnek tűnő esetekben a sérültek nem mindig fordulnak orvoshoz, ezért például a bőr mechanikai sérülésével járó sérülések csapdát rejthetnek magukban. Sokszor a beteg nem fordul időben orvoshoz, így a megkésett diagnózis a terápia késlekedését, ezzel a gyógyulás esélyeinek romlását okozhatja.

Izomszakadás: az izom folytonossága megszakad. A szakadás lehet teljes vagy részleges. Ilyen esetekben a beteg a sérült végtagot nehezen vagy egyáltalán nem tudja mozgatni. A nagyfokú fájdalom és duzzanat a beteget azonnal orvosi ellátóhelyre juttatja, így ezen esetek felismerése a megfelelő fizikális vizsgálatokkal és képalkotó eljárásokkal nem okoz nehézséget.

Vérömlenyről: az izmot felépítő izomrostok között vérzés alakul ki.

Bővebben az izomsérülésekről a WEBBetegen>>

Mennyi az ideális sebesség férfiak és nők esetén?

Mire utal a pulzusszám?
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.
Hogyan érdemes mérni? >>

Egy az ideális sebesség férfiak esetében 13-14 km/h volt, nőknél pedig 10-11 km/h. Érdekes, hogy az ennél jelentősen lassabb (7 km/h) sebességnél a metabolikus hatásfok igen alacsony volt. Ennek oka az, hogy a futás és sétálás közti kocogó testtartás kényelmetlen és természetellenes, ezért igen sok energiát emészt fel a fenntartása.

"Ez annyit jelent, hogy létezik egy olyan, optimális sebesség, amelyen a lehető legkevesebb energia felhasználásával a lehető leggyorsabban érünk oda a célállomáshoz" - nyilatkozta Dr. Karen Steudel zoológus professzor, a Seattle Egyetem munkatársa.

"A törzsfejlődés során a bipedalizmus (a négy lábról két lábra emelkedés) kialakulása elengedhetetlen volt az emberi faj fennmaradásához - nyilatkozta Steudel professzor - Szervezetünk pedig igyekezett ráállni egy olyan sebességre, amelynek segítségével őseink gyorsan és eredményesen vadászhattak vagy menekülhettek üldözőik elől."

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
Sokakban felmerül a kérdés, hogy izomlázzal célszerű-e tovább edzeni. Több vizsgálatban kimutatták, miszerint egy korai idegi adaptáció miatt az apró sérülések nem romlanak tovább, nem késlelteti a regeneráció folyamatát, ha rádolgozunk, és az izomerő sem csökken lényegesen a harmadik naptól fogva. Ennek megfelelően lassan megkezdett, kiegyensúlyozott nyújtó tornagyakorlatok, úszás mindenképpen ajánlható.
A panaszok megszüntetésére ezen kívül olyan módszerek állnak rendelkezésre, melyek az izomzat vérkeringésének fokozásán alapulva elősegítik a regenerációt. Váltott hideg-meleg vizes fürdő, vagy borogatás, szaunázás, masszázs, gyulladáscsökkentő hatású kenőcsök, illetve gyógyszerek. Egyes élelmiszerekről is leírják, hogy jótékony hatásúak, a bennük megtalálható gyulladáscsökkentő, antioxidáns vegyületek révén. Ilyen például a meggylé, az almalé, az almaecet, és a különböző ásványi anyagokat tartalmazó pezsgőtabletták.
Az izomlázról orvosi szemmel a WEBBetegen>>

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Futó ABC: Technikai alapok

Sok hobbisportoló nem megfelelő technikával fut. Többségük csak ritkán vagy egyáltalán nem végzi el a futó ABC gyakorlatait. A profi sportolók és...

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a...

Kilenc tipp ahhoz, hogy miképpen...

Rendszeresen jár futni, ennek ellenére nem sikerült még lefogynia? A futással való fogyás titka nem a hosszabb táv vagy a gyorsabb tempó, hiszen a...

Biztonsági tippek a hidegben futáshoz

A hidegebb időjárás és a rövidebb napos órák nem jelentik azt, hogy be kéne fagyasztania a futást. Sőt, a hideg időben való futás elűzi a téli...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.