• Sportpszichológia: tükör-teszt

    Szerző: sportpszicho.blog.hu

    Harvardi kutatók meghatározták azt az öt tényezőt, ami ténylegesen sikeressé teszi az embert/sportolót, mindezt elnevezték 5 L modellnek.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    „Ha versenyzek, bizonyítanom kell. Meg kell mutatnom az edzőmnek, hogy érdemes volt rám több figyelmet szentelnie. Be kell bizonyítanom a szüleimnek, hogy ez a sportág a hivatásom és jó vagyok benne. Meg kell mutatnom a szurkolóimnak képességeim legjavát…”

    Gyakran jellemzik a sportolók így önmagukat, amikor versenyekről beszélünk. A szándékuk nemes, de ezzel legtöbbször olyan terheket raknak önmagukra, amikkel éppen a sikeres versenyzést akadályozhatják meg.

    Hirdetés

    Éppen ezért vezették be a tükör-teszt fogalmát a sportpszichológián belül is. Ez azt jelenti, hogy nem kellett aggódni a szurkolók vagy a nyomás miatt vagy megpróbálni kielégíteni bárki más elvárásait. Az számít, hogy a tükörbe nézve őszintén el tudjuk mondani, hogy az a személy, akit a tükör másik oldalán látok, az megtett minden tőle telhetőt.

    Az 5 L-modell

    Harvardi kutatók meghatározták azt az 5 tényezőt, ami ténylegesen sikeressé teszi az embert/sportolót, mindezt elnevezték 5 L modellnek.

    Szeretet (Love)

    Ez a legfontosabb összetevő, hiszen a sportág szeretete nélkül nagyon nehéz teljesíteni, kitartani mellette. Ha valaki szereti a sportágát, akkor számára olyan fontos lehet, mint maga a légzés, nem tud meglenni nélküle.

    Munka (Labour)

    Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés


    Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés>>

    Ha valaki azzal foglalkozik, amit szeret, akkor sosem fog dolgozni. Sajnos ez a hozzáállás nem vezet feltétlenül a sikerhez, az elszántságon és kemény munkán alapszik. Vannak olyan sportolók, akik őstehetségek, arra a sportágra születtek, amit végeznek, és vannak azok a sportolók, akiknek nincsen meg az adott sportághoz a fizikai alkatuk, gyorsaságuk, mégis előfordulhat, hogy ők fognak elérni nagyobb sikereket, ha jobb a hozzáállásuk és nagyobb a befektetett munkájuk.

    Tanulás (Learn)

    Frank Howard úgy jellemezte sportágát, hogy „az a baj a baseballal, hogy mire megtanulod, hogyan kell játszani, már nem tudsz”. Ez a jelenség tetten érhető a legtöbb sportágban is.

    Dan Fouts így jellemezte a sportolói karriert: „Vegyünk egy mérleget: egyik serpenyője teli van tehetséggel, míg a másik aggyal. Sportolói karriered kezdetén a mérleg azon oldala, amelyik a fizikai képességeket tartalmazza, teli van, míg a mentális készségek oldalán jelentős hiánnyal küszködsz. Idővel ez a két oldal kiegyenlítődik, és a karriered végén át is fordul. Miközben érzed, hogy a tested, már nem képes mindazokra, amit fiatalabb korodban tudod, már pontosan tudod, hogy mit kellene tenned a sikerhez.”

    Nevetés (Laughter)

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ne hagyjuk hogy a verseny megölje a jókedvünket. A sport zenéjének része a nevetés. Valaki megkérdezte a korábbi edzőt, Az élet túl fontos ahhoz, hogy túl komolyan vegyük. Ha megtanulunk nevetni magunkon, élvezni fogjuk a versenyzést is.

    Hagyd vagy engedd elmenni (Leave or let go)

    A győzelem egy egészségtelen megszállottsággá is válhat. Fontos, hogy mindennek megtaláljuk a helyét; legyen helye az edzésnek, versenyzésnek, és legyen helye a pihenésnek, a sporton kívüli életnek is. Akár nyerünk akár veszítünk, tudatosítsuk magunkban, hogy annak már vége. Zárjuk le, vonjuk le a tanulságait, ezután legyen időnk a regenerálódásra és utána a következő versenyre való felkészülésre. Szeressük a sportágunkat, legyünk büszkék az eredményeinkre, de ne kössük össze teljesen vele az életünket.

    (A sportpszicho.blog.hu cikke, a témáról részletresebben itt olvashat.)

     
    Legutóbb frissült: 2013.09.17 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A szurkolás lélektana

    Képzeljük el a foci vb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy mérkőzést? A buzdításnak, az összetartozásnak és a nemzeti érzésnek a sportban is óriási szerep jut. Miért olyan megható, felemelő érzés, amikor a mieink győzedelmeskednek? Hogyan hat a rajongók jelenléte a játékosokra? Erről kérdeztük pszichológus szakértőnket, Máténé Áfra Viktóriát.

    Győri kosarasok balesete - Hogyan történik a trauma feldolgozása?

    Több hétig tartó folyamat is lehet, amíg feldolgozzák a tragikus eseményt, és újra pályára lépnek a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapat múlt héten balesetet szenvedett tagjai. Kapuvár és Vitnyéd között ütközött össze egy személyautóval a csapatot a soproni mérkőzésre szállító autóbusz. A balesetben ketten meghaltak, többen megsérültek.

    Díjmentes előadások a pszichológia napján

    Ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket Budapesten, Szegeden és Debrecenben a pszichológia napján; a szombati fővárosi rendezvény középpontjában a sport és egészség pszichológiája áll.

    Összpontosítás - Próbálja ki magát!

    A sportpszichológusok különbséget tesznek az összpontosítás és a koncentráció között. A koncentráció az átfogó megfogalmazás, az összpontosítás pedig a pontos. A koncentráció egy hosszabb távú tevékenység, míg az összpontosítás jóval rövidebb.

    Sportpszichológia: a tanulási fázisok

    Ha egy sportoló számára egy új készséget szeretnénk megtanítani, fontos, hogy megismerjük az alábbi tanulási modellt.

    Paralimpia: kapaszkodó is lehet a sport

    Többet jelent a paralimpia egy egyszerű sportversenynél, a közönség a szurkolás mellett - amely hatalmas bátorítást jelent a sportolóknak - lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen a fogyatékossággal, levetkőzzék előítéletüket, sajnálatukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.