Emberfeletti teljesítmények a paralimpián

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Törölközőbe harapva várja a startot az úszó, nem tud ugyanis megkapaszkodni a medence szélében, mindkét karját amputálták, aztán a végén, hatalmas hajrában másodikként ér célba a versenyző. A 100 méteres síkfutásban a másik parasportoló elesik, de sántikálva is beér a célba, a közönség pedig hatalmas tapssal fogadja. Ez csak két példa Londonból, minden napra jut egy-egy csodálatra érdemes teljesítmény.

Szabó Nikolett, a 33 éves, kétszeres világ- és Európa-bajnok látássérült dzsúdós Pekingben ötödikként végzett, Londonban pedig bronzérmet nyert. Előrelépésnek tekinthető a szereplése, ő legbelül mégsem boldog: aranyat remélt. Madarász Tamás, a Debreceni Sportiskola cselgáncsozója úgy véli: kiemelkedő teljesítményt nyújtott Nikolett, attól függetlenül, milyen színű az érme. Eszembe sem jut, hogy sajnálkozzak a parasportolókon, inkább a csodálat jut eszembe, amikor ezeket a versenyzőket látom küzdeni - mondja az olimpikon.

Sikerek Londonban
Minden előzetes várakozást felülmúlt a magyar paralimpiai csapat szereplése. Az első számú cél, a négy évvel ezelőtti pekingi szereplés túlszárnyalása (akkor hat érmet szereztek sportolóink) hat nap alatt megvalósult, csütörtök este azonban a fő cél, a 8-10 érem túlszárnyalása is sikerült, Vereczkei Zsolt bronza ugyanis már a tizenegyedik magyar érem Londonban, ehhez jön még plusz kettő, köszönve ismét Tóth Tamás és Sors Tamás úszóknak. És még nincs vége.

Ők már hozzászoktak ahhoz, hogy sérültként kezelik őket, de saját maguk levetkőzték ezt a negatívumot vagy hiányosságot, és erőt kovácsoltak a balesetükből, a születési rendellenességükből - véli az ép sportoló, aki egy debreceni sportkonferencián nyilatkozott a WEBBetegnek. Madarász Tamás olimpikon szerint ezek a versenyzők fejben épnek tekintik magukat, különösen, amikor küzdenek, úsznak, vívnak. Kicsivel többet is teljesítenek, mint mi, épek, bár ugyanaz az elvárás tőlük is.

A parajudo esetében nem is beszélhetünk igazán sérültségről, a legtöbben ebben a sportágban látássérültek, mint ahogyan Szabó Nikolett. Ők egyáltalán nem tekintik magukat sérültnek, fogyatékosnak. Elfogadták, hogy fennáll az állapotuk, nem tudnak vele mit kezdeni, nem tudnak változtatni rajta, a sport pedig ad egy újabb kihívást, egy plusz erőt, nem beszélve arról, hogy mekkora életkedvük van. Nézzük csak meg a kerekes székes vívókat - teszi hozzá Madarász Tamás, aki hét éves kora óta cselgáncsozik, jelenleg pedig a jövő évi bajnokságra készül.

(WEBBeteg - Tóth András újságírü)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.