Szabó Nikolett: túl sok sérülésem volt már

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A csúcson kell abbahagyni - nyilatkozta a WEBBetegnek Szabó Nikolett látássérült paralimpikon, aki ha elhozza Londonból az aranyérmet, befejezi az élsportot. Judo kategóriában Szabó Nikolett mellett Papp Gábor versenyezhet a nyári játékokon.

Éremesélyesként érkezett Londonba a cselgáncsozó Szabó Nikolett, aki Athénban bronzérmet, Pekingben pedig ötödik helyezést szerzett. Idén szeretne végre paralimpiát nyerni, aztán befejezi pályafutását és a családalapításra koncentrál - mondta kérdésünkre a sportoló.

Általános iskolásként az épek között judózott, majd négy év kihagyás után 2002-ben, mint parasportoló folytatta. 2004-ben az athéni paralimpián először léphettek tatamira a nők, ő is közöttük volt, el is hozta a bronzérmet, bár már akkor is az aranyra vágyott. 2008-ban, Pekingben az ötödik helyre jutott, sérülten versenyzett.

Mindig talpra állok

A térd kopásos betegsége
Az arthrosis világszerte a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, amely leginkább a térd, a csípő és a kéz kis ízületeit érinti. A folyamat az ízület egészének betegsége, az ízület valamennyi alkotó elemének folyamatosan előrehaladó károsodása.

Minden fontosabb világverseny előtt lesérültem, nyolc műtétem volt eddig, idén volt egy porckárosodásom, áprilisban megműtöttek, kitakarították a térdemet – meséli Nikolett, aki annak ellenére nem adja fel, hogy közbejönnek ezek a szerencsétlen sérülések.

Egy dolog hajtja, hogy olimpiai bajnok legyen. Fejben ezt már régen eldöntötte, tudatosan készül Londonra. A versenyen egyébként nagyon fontos segítség az edző, hiszen hallja az utasításait, nagyon fontos lelki szempontból is, hogy ott van a felkészítője, aki erőt ad neki.

Szabó Nikolett úgy gondolja, mindegy, hogy fiú vagy lány gyermeke születik, mindeképpen fontos lesz, hogy megismerje ő is a sportot, a mozgást. Nem kötelező, hogy élsportolóvá váljon, mint ő, mert nagyon sok lemondással jár, ha valaki olimpikon vagy paralimpikon lesz.

Fontos dátumok

A 2006-os világbajnokság volt a legemlékezetesebb a számára, a döntőben sikerült megvernie spanyol riválisát. 2009 is fontos dátum volt az életében, aranyérmet nyert a látássérültek debreceni cselgáncs Európa-bajnokságán.

Napi 50 perc a parasportnak
A Magyar Televízió az m2-es csatornán minden este 50 perces műsorban foglalkozik a londoni paralimpia magyar vonatkozású eseményeivel. Várhatóan minden adásba hívnak egy vendéget, aki értékeli a napi híreket. Londonból élő közvetítés nem lesz, az összefoglalókat fogják elemezni a stúdióban, illetve, ha az adás ideje alatt valami rendkívüli - például sérülés - történik a játékokon, akkor a helyszínen tartózkodó stáb telefonon beszámol majd a legfrissebb aktualitásokról.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.