Antik doppingügyek

Szerző: WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus

Asterix kicsi és vézna emberke volt, de társaival együtt egyfolytában doppingolt, hogy legyőzhessék a rómaiakat. Ha nem lett volna Miraculix, akinek varázsitala emberfeletti erőt kölcsönzött a harcosoknak, akkor a gall daliák számos csatát vesztettek volna a legionáriusokkal folytatott küzdelemben. Legalább is így tartja a népszerű francia képregénysorozat.

A képregény jól példázza, hogy már az ókori emberek is ismertek és használtak olyan szubsztanciákat, amelyek segítségével fokozott fizikai és szellemi tevékenységre tehettek szert. Kondíciójuk javítása végett fogyasztottak bikaherét és –vért, alkoholt, mandragóra gyökeret. A görögök, egyiptomiak és rómaiak előszeretettel „kokszoltak” ópiummal, a kínaiak emellett használták a vadkendert, a kannabiszt is.

Példálózhatunk továbbá a pogány Skandinávia medveharcosaival, a rettenthetetlen berserkerekkel, akik harci őrjöngésükben egy csapással képesek voltak megölni egy embert. Emberfeletti erejüket egy hallucinogén drog váltotta ki, melyet egy galócaféleségből nyertek. Nem véletlen, hogy a rómaiak között elterjedt a szóbeszéd, miszerint egy medveharcos, három lándzsával a testében is képes továbbfolytatni a küzdelmet.

Az antik világban a harc és a sport (amely szó az angolban szórakozást, kedvtelést is jelent), nem vált el élesen egymástól, hiszen az ókori görögök mentalitásának alapvető tényezője, a versengés volt. Azaz, "Gyorsabban, magasabbra, erősebben!"

A versenyszellem kiemelkedő jelentősége a rendszeres testedzésben, a katonai felkészítésben és az egészség területén is megmutatkozott. Az első szervezett sportjátékokat a görögöknél találjuk meg az ókori olimpiákon. Az olimpiai versenyek részvevőit, a játékok kezdete előtt 4-6 héttel elkülönítették a külvilágtól, hogy így biztosítsák az azonos körülményeket a felkészülésre, és hogy részben megakadályozzák a teljesítményfokozó szerek használatát.

Milyen doppingszereket alkalmaztak az ókorban?

Azonban a doppingolás, tehát a tiltott szerek, eszközök, módszerek bárminemű használata nem új keletű a sportban. Már az ókori Olümpiában megrendezett sportösszejöveteleken is előfordult, hogy egyesek politikai ráhatással, megvesztegetéssel, ármánykodással, vagy doppingolással szereztek maguknak győzelmet. Az olimpiai győzelem nem csupán sportbeli elismeréssel járt, hanem fényes politikai karrier kezdetét is jelenthette, ezért a sportolók sok mindenre képesek voltak a győzelem kivívásának érdekében.

Az ókoriak jól tudták, hogy „minden a fejben dől el”, ezért a versenyekre való felkészülés fontos eleme volt a lelki dopping, - az ima és az isteni leszármazás tudata. A versenyzők a felkészülési időben szorgalmasan imádkoztak, az abszolút férfiasságot megtestesítő apaistenhez, Zeuszhoz. Igaz, a főisten az Olümpia várostól mintegy száz kilométerre magasodó Olümpusz hegyen trónolt, de a hit nem ismer időt és távolságot.

A különböző doppingszerek hatásai és veszélyei

Minden ember szép testre vágyik, sokan tesznek is érte. Az izmos test érdekében néhányan különböző anyagokat visznek be a szervezetükbe. Meg sem fordul a fejükben, hogy akár mérgezhetik is magukat. A különböző doppingszerek hatásai és veszélyei

A rendkívüli teljesítményeket a görögök a többszörös, hosszú időn át győztes sportolók isteni származásával magyarázták, és ebben a hitben éltek maguk, az élsportolók is. A győztesek elképzelt nemzői között találhatjuk Hermészt, Arészt és Héraklészt. Ez a feltételezés hathatós doppingszer lehetett a korabeli sportemberek lelki kondicionálásban.

További doppinglehetőség rejlett a táplálkozásban és különféle kémiai szerek fogyasztásában. A kémiai anyagok használata a sportban a győzelem megszerzése érdekében sem új jelenség. A görög atléták már az időszámításunk előtti 3. században is növényi kivonatokat és gombát fogyasztottak győzelmi esélyeik növelésére. Az ókor neves gondolkodói, Philostratos és Galenus több ízben is említik, hogy az olimpiára készülő atléták teljesítményfokozó szereket használnak. Egyes szereket az izmokba dörzsöltek a vérkeringés javítására, másokat elfogyasztottak, mert teljesítményfokozó hatást tulajdonítottak nekik.

Az atléták állatok heréjét is előszeretettel fogyasztották, és bár nem tudhatták, de elméletileg az ivarmirigyben lévő tesztoszteron, izomnövelést eredményezhetett. (Nincs új a nap alatt: - a múlt század ötvenes éveiben a szovjetek férfihormonokkal kísérleteztek sportolóiknál, mire az amerikaiak erre szteroidokkal „válaszoltak”.)

Dopping: Sportágak és eredmények

Ma iszonyúan dopping-fertőzött a sportvilág- állítja Dr. Bakanek György a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium tagja, a MOB Orvosi Bizottságának meghívott tagja, nőgyógyász, életmód-szaktanácsadó, doppingszakértő, aki a Debreceni Sportcentrum vendége volt. Lehet-e ma dopping nélkül világszínvonalon is eredményes egy sportoló? Hogyan táplálkozzon a minél jobb eredményhez? Dopping: Sportágak és eredmények

Nagy keletje volt az oroszlán szívének is, melyet elfogyasztva, a hiedelem szerint az állat bátorsága, ereje maradéktalanul átköltözik az emberbe. Az oroszlánszív ára borsos volt, de beszerzése nem ütközött nehézségbe, mert ez időtájban az oroszlán Délnyugat-Ázsiában, és noha csökkent egyedszámban, de Dél-Európában is előfordult.

A fokhagymát az egyik leghatékonyabb doppingszernek tartották az ókoriak. Ették is bőven a nagy fizikai erőkifejtést végző piramisépítők, katonák és sportolók. A fokhagymában lévő vegyületek, jótékony hatást fejtenek ki a szívre, tágítják a perifériás ereket, csökkentik a koleszterinszintet, és fő hatóanyaga, az allicin, kifejezett antibakteriális hatással rendelkezik. (A második világháborúban a szovjet hadvezetés nagy mennyiségű foghagymával látta el a sorállományt, hogy fogyasztásával megelőzzék a fertőzéseket, illetve csökkentsék a már kialakult tünetek hevességét. Ezért némi iróniával, a nyugati sajtóban a fokhagymát „orosz penicillinnek” titulálták.)

A bőséges és energiadús táplálkozás sporttevékenységet fokozó hatásával az ókoriak tisztában voltak. Így nem tekinthető csupán a véletlen szeszélyének, hogy az éliszi Koroibosz - egy olimpiai győztes, akinek a neve Kr.e. 776-ból elsőként fennmaradt - foglalkozását tekintve szakács volt.
Állati eredetű fehérjét – húst, vért, sajtot - a sportolók nagy mennyiségben fogyasztottak. A különféle sportágakban, más-más állatfélét választottak fehérjeforrásul. Az ugrók és futók a kecskehúst, az öklözők és súlydobók a bikahúst, a birkózók a zsíros sertéshúst részesítették előnyben.

Az edző is doppingszerként hatott

A történethez tartozik, hogy a fiatal atlétákat hivatásos trénerek készítették fel a versenyekre. Megszabták a sportolók életmódját, edzéstervét és étkezésük mennyiségét, minőségét. Edzői módszereiket mai szemmel drasztikusnak tartanánk, miután szinte terrorizálták a gondjaikra bízott fiatalokat. A korabeli szóbeszéd szerint a sportolók élete rosszabb volt, mint a rabszolgasors, és az is előfordult, hogy a versenyben vesztes tanítványt a mester dühében agyoncsapta. Nem véletlen, hogy az akkori edzők görög neve, a „paidotribes”, szószerinti és durva fordításban „legénynyúzó”-nak magyarosítható.

Az ókori olimpiák fenegyereke és egyben leghírhedtebb doppingolója, a birkózás hatszoros olimpiai bajnoka, a krotoni származású Milon volt, aki fehérjeigényét nagy mennyiségű borjúhús elfogyasztásával biztosította. A mendemondák szerint saját borjútenyészete volt, és naponta 9-15 kg borjúhúst volt képes megenni. Bemelegítésként, az 548 méter hosszú olimpiai stadionban egy négyéves üszőt vállon vitt végig, majd győzelme után a saját életnagyságú bronzszobrát hordozta körbe a stadionban, hogy a győzteseknek kijelölt diadaltéren elhelyezze.

Milon a kakasok zúzájában található babszemnyi kristályt, az u.n. Alectoriát is beiktatta étrendjébe, és ezzel kívánta magyarázni legyőzhetetlenségét. Teóriája persze képtelenség, mert ez az ásvány nem oldódik a gyomorban, és ily módon biológiai effektussal sem rendelkezik. A hiedelem alapja az lehetett, hogy a legerősebb, legharciasabb baromfi, a kakas görög neve alektor, és a benne található alektorköveknek, a babona olyan erőt tulajdonított, hogy megvéd minden kudarctól, veszélytől, továbbá szerencsét hoz.

A neves birkózó végzetét a mértéktelen kalóriaéhsége, pontosabban az ókorban (is) nagyra tartott étrend-kiegészítő, a méz okozta. Egy alkalommal a bajnok az erdőben sétált, relaxált, midőn egyszer csak megpillantott egy öles facsonkot, amelyben vadméhek tanyáztak. A lépes méz csábításának engedve, megemelte a fatörzset, hogy hozzáférhessen a nyalánksághoz. Azonban a roppant erejű ölelése alatt a rönk darabokra hullott, és a kirajzó vadméhek halára csipdesték a balszerencsés olimpikont.

A borúlátók szerint a dopping története összefonódik az olimpiák történetével; - mindkettő volt, van és lesz. Mi viszont higgyünk abban, hogy egyre jobban tért hódít az a szemlélet, amelyet Kr.e. 338-ban az éliszi Arisztodémosz képviselt. A birkózó büszkén, öntudatosan hirdette, hogy olimpiai győzelmét nem az extrém testsúlynak és különféle ajzószereknek, hanem kitartásának, sportszeretetének és technikai fölényének köszönheti.

(WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus)

Módosítva: 2012.08.05 12:11, Megjelenés: 2012.08.05 12:11
Címkék: Olimpia, Dopping
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Hamarosan indul az olimpia! Minden...

Az augusztus 5-én kezdődő olimpián 158 magyar sportoló indul, akik összesen 21 sportágban képviselik majd hazánkat. A csapatra 20 fős egészségügyi...

A birkózók sportsérülései

Birkózásban a versenyzőknek ütni, rúgni, bármilyen eszközt használni nem szabad, ennek ellenére a sérülések mindennaposak. Ezért a versenyzőknek...

A paralimpia beolvadhat az olimpiába?

Augusztus 29-én kezdődnek a paralimpaiai játékok, több mint két héttel az olimpia után. A művégtagokkal futó Oscar Pistorius részvétele az...

Éremmel vagy érem nélkül - mi...

Ki miért utazott Londonba? Milyen cél vezérelte? Az átélt érzelmek mélységét befolyásolja az is, hogy mekkora a különbség a kitűzött cél és az...

Antidopping: a cél, hogy sikeres és...

Az olimpia kezdetéig a hazai ellenőrző és tájékoztató munkára koncentrálnak a Magyar Antidopping Csoport (MACS) munkatársai. Minden olimpikont...

Pozitív doppingteszt miatt eggyel...

A vizsgálaton fennakadt sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.