Dopping téma

Doppingok - Kivételek és természetes teljesítményfokozók

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit

A dopping elemzett témakör, és gyakran előkerül az egyre szaporodó, sportpályán történő megmagyarázhatatlan halálesetek kapcsán is.

Hamarosan indul az olimpia! Minden, amit tudni érdemes!

WEBBeteg - T. A., újságíró

Az augusztus 5-én kezdődő olimpián 158 magyar sportoló indul, akik összesen 21 sportágban képviselik majd hazánkat. A csapatra 20 fős egészségügyi személyzet fog vigyázni, és minden magyar olimpikon, mielőtt kiutazna Rióba, legalább háromszor átesik doppingellenőrzésen.

A különböző doppingszerek hatásai és veszélyei

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Minden ember szép testre vágyik, sokan tesznek is érte. Az izmos test érdekében néhányan különböző anyagokat visznek be a szervezetükbe. Meg sem fordul a fejükben, hogy akár mérgezhetik is magukat.

A dopping és a drog ellen

Debreceni Egyetem

A fiatalkori drogfogyasztás világszerte, így Magyarországon is társadalmi problémát jelent. Ennek veszélyeire hívta fel a fiatal sportolókkal foglalkozó edzők figyelmét egy debreceni konferencia.

Tiszeker Ágnes: eddig minden lelet negatív

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A Londonban versenyző 33 paralimpiai sportoló mindegyike átesett már a szükséges doppingvizsgálaton, a héten lezárulnak a magyarországi ellenőrzések, egy sportolótól kétszer vettünk mintát - tudtuk meg Tiszeker Ágnestől, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjétől. A versenyzőknél eddig minden lelet negatív volt, ez mindenképpen pozitív hír.

Lance Armstorng - nem érte meg doppingolni!

WEBBeteg

Az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) megfosztotta hét Tour de France-győzelmétől Lance Armstrongot. Mivel a kerékpáros úgy döntött, hogy nem küzd tovább az ellene felhozott vádakkal szemben, örökre eltiltották a versenyzéstől.

London 2012 - A dopping egyidős az olimpiával?

MTI-Press

Akkoriban még szó sem volt tablettában könnyen lenyelhető anabolikus szteroidokról, sem a tiszta fecskendőbe felszívott, a vörösvértest-képződést ellenőrző hormonról, az EPO-ról - az ókori olimpiák doppingolói nyers állati herét rágcsálva szerezték meg a jobb eredmény elérését segítő hormonlöketüket.

A dopping beelőz - Éremátadás csak 2020-ban

drportal.hu

Egy vezető sporttudományi szakember azt javasolja, hogy a Londoni Olimpiai Játékokon nyert érmeket 2020-ig ne adják át, mert a teszteket végzők csak évekkel később bizonyosodhatnak meg róla, hogy a sportolók nem doppingoltak.

Antik doppingügyek

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus

Asterix kicsi és vézna emberke volt, de társaival együtt egyfolytában doppingolt, hogy legyőzhessék a rómaiakat. Ha nem lett volna Miraculix, akinek varázsitala emberfeletti erőt kölcsönzött a harcosoknak, akkor a gall daliák számos csatát vesztettek volna a legionáriusokkal folytatott küzdelemben. Legalább is így tartja a népszerű francia képregénysorozat.

Akiknek helyük lett volna Londonban, de nincsenek ott

WEBBeteg - Fortin László, újságíró

Az olimpiák történetében mindig voltak híres hiányzók. Sokak bánatára a londoni olimpia sem kivétel. Kik azok, akik az idei ötkarikás játékokról hiányoznak?