Dopping téma

Hamarosan indul az olimpia! Minden, amit tudni érdemes!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016-08-01 17:25
Az augusztus 5-én kezdődő olimpián 158 magyar sportoló indul, akik összesen 21 sportágban képviselik majd hazánkat. A csapatra 20 fős egészségügyi személyzet fog vigyázni, és minden magyar olimpikon, mielőtt kiutazna Rióba, legalább háromszor átesik doppingellenőrzésen.

A különböző doppingszerek hatásai és veszélyei

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2016-07-18 07:11
Minden ember szép testre vágyik, sokan tesznek is érte. Az izmos test érdekében néhányan különböző anyagokat visznek be a szervezetükbe. Meg sem fordul a fejükben, hogy akár mérgezhetik is magukat.

A dopping és a drog ellen

Debreceni Egyetem - 2014-03-24 18:37
A fiatalkori drogfogyasztás világszerte, így Magyarországon is társadalmi problémát jelent. Ennek veszélyeire hívta fel a fiatal sportolókkal foglalkozó edzők figyelmét egy debreceni konferencia.

Tiszeker Ágnes: eddig minden lelet negatív

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-08-27 13:11
A Londonban versenyző 33 paralimpiai sportoló mindegyike átesett már a szükséges doppingvizsgálaton, a héten lezárulnak a magyarországi ellenőrzések, egy sportolótól kétszer vettünk mintát - tudtuk meg Tiszeker Ágnestől, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjétől. A versenyzőknél eddig minden lelet negatív volt, ez mindenképpen pozitív hír.
Az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) megfosztotta hét Tour de France-győzelmétől Lance Armstrongot. Mivel a kerékpáros úgy döntött, hogy nem küzd tovább az ellene felhozott vádakkal szemben, örökre eltiltották a versenyzéstől.
Akkoriban még szó sem volt tablettában könnyen lenyelhető anabolikus szteroidokról, sem a tiszta fecskendőbe felszívott, a vörösvértest-képződést ellenőrző hormonról, az EPO-ról - az ókori olimpiák doppingolói nyers állati herét rágcsálva szerezték meg a jobb eredmény elérését segítő hormonlöketüket.
Egy vezető sporttudományi szakember azt javasolja, hogy a Londoni Olimpiai Játékokon nyert érmeket 2020-ig ne adják át, mert a teszteket végzők csak évekkel később bizonyosodhatnak meg róla, hogy a sportolók nem doppingoltak.

Antik doppingügyek

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus - 2012-08-05 12:11
Asterix kicsi és vézna emberke volt, de társaival együtt egyfolytában doppingolt, hogy legyőzhessék a rómaiakat. Ha nem lett volna Miraculix, akinek varázsitala emberfeletti erőt kölcsönzött a harcosoknak, akkor a gall daliák számos csatát vesztettek volna a legionáriusokkal folytatott küzdelemben. Legalább is így tartja a népszerű francia képregénysorozat.

Akiknek helyük lett volna Londonban, de nincsenek ott

WEBBeteg - Fortin László, újságíró - 2012-08-05 08:11
Az olimpiák történetében mindig voltak híres hiányzók. Sokak bánatára a londoni olimpia sem kivétel. Kik azok, akik az idei ötkarikás játékokról hiányoznak?

Gyorsabban, erősebben, doppingolva

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2012-07-31 12:11
Az egész karrierje, s vele együtt az egész élete derékba törik annak a sportolónak, akit doppingoláson, vagyis illegális szerekkel való teljesítménynövelésen fognak. Mégis minden évben újra és újra többen is megpróbálják az izmok és ész harca helyett szteroidok és hormonok segítségével legyőzni a másikat. Léteznek olyan szerek is, amiket nem mutat ki egyetlen teszt sem.

Naponta négyszáz doppingvizsgálat Londonban

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-07-28 14:30
Folyamatos doppingellenőrzésre számíthatnak az olimpikonok Londonban. A WEBBeteg úgy értesült, hogy Berki Krisztiánt - akire ma délután vár a lólengés selejtezője - közvetlenül Londonba érkezése után ellenőrizték, minden rendben volt.

Újabb doppingügy az atléták között

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-07-26 14:37
Doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnok bronzérmes diszkoszvető - erről döntött a Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS). Fazekas Róbert után újabb magyar atléta keveredett doppingügybe. A diszkoszvetés selejtezője a férfiaknál augusztus 6-án lesz, immár Kővágó Zoltán nélkül.

Antidopping: a cél, hogy sikeres és tiszta legyen az olimpia

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-07-16 09:14
Az olimpia kezdetéig a hazai ellenőrző és tájékoztató munkára koncentrálnak a Magyar Antidopping Csoport (MACS) munkatársai. Minden olimpikont kötelezően ellenőriznek legalább háromszor, van olyan sportág, ahol akár tizenhárom mintavétel is lehetséges egy-egy sportoló esetében. Aztán irány London, ahol a Nemzetközi Doppingellenes Csoport (WADA) megbízásából végzik munkájukat az ellenőrök.

Pozitív doppingteszt miatt eggyel kevesebb sportoló megy Londonba?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-07-11 10:41
A vizsgálaton fennakadt sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki. A versenyző - akinek korábban volt hasonló esete - kérte a B próba elvégzését, nevét a doppingeljárás lezárásáig nem hozzák nyilvánosságra. A MOB a sportolót nem nevezte a londoni olimpiára, így 158-ra csökkent az ötkarikás játékokon induló magyarok létszáma.

A dopping és a 2012-es versenyek

MTI-Press - 2012-01-17 17:12
Dopping az, ami a doppinglistán szerepel - hangzott hosszú időn keresztül a tautológiának ható, ám megfellebbezhetetlenül irányadó tétel, amely alapján - formailag mindenképpen - a sport világában egyértelműen meg lehetett bélyegezni a vétkest: aki tiltott szerhez nyúlt és rajtavesztett, megkapta büntetését - írja Jancsó Kornél, az MTI Sportszerkesztőségének főmunkatársa.
A mind lenyűgözőbb sportteljesítmények érdekében a sportolók gyakran semmitől sem riadnak vissza, egyre gyakoribbak a doppingbotrányok. Az ügy azonban már az élsportot is kinőtte: sok fiatal csak azért szed szteroidokat, hogy férfiasabbnak látsszon.

Dopping: Sportágak és eredmények

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2011-01-06 07:36
Ma iszonyúan dopping-fertőzött a sportvilág- állítja Dr. Bakanek György a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium tagja, a MOB Orvosi Bizottságának meghívott tagja, nőgyógyász, életmód-szaktanácsadó, doppingszakértő, aki a Debreceni Sportcentrum vendége volt. Lehet-e ma dopping nélkül világszínvonalon is eredményes egy sportoló? Hogyan táplálkozzon a minél jobb eredményhez?
Egy új módszerrel a hagyományos módon levett vérből akkor is kimutatható a géndopping, ha az már 56 nappal azelőtt történt. A relatíve olcsó eljárással kiszűrhetők a leggyakrabban doppingolt gének.
A vérszegénység kezelésére kifejlesztett doppingszerként is alkalmazott EPO nevű hormonkészítmény a rendkívül kicsi, agyvérzéses koraszülötteknél csökkentette a későbbi sérültség kockázatát, és intelligenciájukat is fokozta.
A szellemi teljesítményt, memóriát, koncentrálókészséget növelő készítményeket gyakran használják egyetemi hallgatók a vizsgadrukk és a végtelen éjszakákba nyúló tanulás időszakának áthidalására. Ám ennek egészségügyi és etikai kockázatait csak most vette számba egy ausztrál kutató.

Potencianövelővel doppingolnak az atléták

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2008-08-11 18:04
A Nemzetközi Doppingellenes Bizottság jelenleg vizsgálja a viagra sportolókra gyakorolt hatásait, ám a szakemberek véleménye megoszlik abban, hogy valóban teljesítményfokozó-e a szer - számol be a Health24 egészségügyi portál.

Doppinglistás hatóanyag

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-03-30 14:13
Tisztelt Szakértő! Egy elég furcsa kérdéssel fordulok Önhöz! Az érdekelne, hogy kinek a felelőssége a tájékoztatás vagy tájékozódás abban az esetben, ha a betegnek olyan gyógyszert írnak fel, mely szerepel a MACS tiltólistáján? A háziorvosnak kö

Tiltólistás hatóanyag

Orvos valaszol - Dr. Piros Zsuzsanna - 2010-03-30 14:12
Tisztelt Szakértő! Egy elég furcsa kérdéssel fordulok Önhöz! Az érdekelne, hogy kinek a felelőssége a tájékoztatás vagy tájékozódás abban az esetben, ha a sportoló betegnek olyan gyógyszert írnak fel, mely szerepel a MACS tiltólistáján? A h