Spinning - Amikor nem a távolság legyőzéséért tekerünk

Medipress
megjelent:

Míg a szobakerékpárosok rögzített kerékpárokat hajtanak szimulált dombokra fel és azokról le, nem mennek sehová, de minden egyes tekerésért keményen megdolgoznak. Ez a spinning, vagy magyarosan mondva teremkerékpározás.

Csoportosan végzik, de mindenkinek magának kell megtennie a saját részét - mondja Bethany Lions spinning edző. A nehézségi fokozatot állító gomb ott van az ember előtt, és mindenki maga szabályozza; ez nagyon jelentős tényező. Ha az edző azt mondja, a kezdők maradjanak a könnyebb fokozaton, persze ők is megpróbálják a nehezebbet, mert nem akarnak kilógni a sorból.

A spinning nagy energiafogyasztással és csekély káros hatással járó edzési mód - mondja Shannon Crumpton, az Amerikai Sportorvosi Kollégium (ACSM) szóvivője. A spinning az egyike azon kevés edzési módszereknek, amelyek megfelelnek az ACSM ajánlásainak. De bármilyen jó is legyen, a szakértők szerint önmagában nem elég.

Mivel nem erősíti a felső végtagot és a törzset, strechinggel vagy jógával kell kiegészíteni. Ugyanakkor kifejezetten ajánlják azoknak, akik nem bírják a nagy igénybevétellel járó edzésformákat, például a futást.

Minden szakember egyetért a testhelyzet jelentőségében: szükséges, hogy mindenki megtalálja a legmegfelelőbb ülésmagasságot. Fontos, hogy kényelmes legyen az ülés, és hogy mindig egyenes derékkal üljünk a kerékpáron, még ha a naplemente, amelybe belekerekezünk, csak a képzeletünkben létezik is.

Miért jó a kerékpározás?

A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe. Miért jó a kerékpározás?>>

Egy folyamatos, egyenletes, egy órán át tartó, alacsony intenzitású szobakerékpározás kb. 300kcal-t igényel, amely lehet hogy nem tűnik soknak, mégis nagyon kedvező a fogyókúra szempontjából, mivel az elvesztett energia nagy része a zsírokból származik. Ellentétben a spinning-gel (edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra), amelynek hatására akár 700-800 kalóriát is elégethetünk, amelynek jelentős része szénhidrát. Ennek köszönhetően a spinning után kínzó éhségérzet jelentkezhet, amely a szénhidrátok minél hamarabb történő pótlására késztet. Mindez nem jelenti azt, hogy spinninggelni nem érdemes, sőt! Rendkívüli módon megdolgoztat, kifáraszt, ezért elsősorban a megfelelő edzettség elérése után érdemes belekezdeni. Mennyi energiát igényel a kerékpározás?>>

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.