Robotsebészeti gyógyítás indulhat Debrecenben

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A 21. század legkorszerűbb csúcstechnológiáját alkalmazhatják a betegellátásban a jövőben a Debreceni Egyetem egyes Klinikáin, illetve az orvosképzés során.

A hagyományos eljáráshoz képest lényegesen kisebb a szövődmények kialakulásának esélye, s a páciensek is gyorsabban gyógyulhatnak ezzel a beavatkozási technikával. Ennek következtében, az addig szenvedést fenntartó panaszok megszüntetésével, az életminőséget is jelentősen javítják. Ezt a speciális, robotsebészeti módszert arra felkészített orvosok alkalmazhatják. Elsősorban a sebészeti, a nőgyógyászati és az urológiai beavatkozásoknál. A robotsebészeti technika gyógyításban való használata előnyösebb, mint a hagyományos és a minimál invazív – laparoszkópos – sebészeti eljárás – tudatta Tóth Dezső, a DE Klinikai Központ Sebészeti Klinika igazgatója.

Az is kiderült, hogy mit is jelent valójában e különös elnevezés. A robotsebészeti eljárásoknál speciális szoftverek optimalizálják az operációs módszer és technika egyes lépéseit. Az operáló orvos irányítja a folyamatot, vagyis az ő utasításainak, műtéti kézmozdulatainak engedelmeskedik a robot gép.

A speciális technikai eljárás zsenialitása az is, hogy az előforduló kézremegést, bizonytalan mozdulatokat eltünteti a robot. Így biztonságosabb és eredményesebb lesz a beavatkozás.

Háromdimenziós és nagy méretűre felnagyított képet lát a sebész az operálandó testrészből, ami tovább segíti a stabil és precíz műtéti folyamatot.

Mely területeken alkalmazható a robotsebészet módszere?

A robotsebészet módszerét az általános sebészet területén: elsősorban a mellkas, illetve a kismedencei szerveket érintő betegségek műtéti eljárása során használják. Örvendetes, hogy a gyomor-, a máj-, a hasnyálmirigy-betegségek onkológiai operációi során is eredményesen végzik a gyógyítást a szakemberek ezzel a módszerrel. S a legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a sérvsebészetben is jelentős sikereket lehet elérni ezzel a kíméletes és precíz eszközzel.

További pozitív eredményt értek el a szakemberek a robotsebészeti módszer alkalmazásával a felső béltraktus területén, ami a nyelőcső és a gyomor betegségeit gyógyítja. Továbbá a mellkasban elhelyezkedő nyelőcsődaganatoknál, valamint az alsó béltraktusban a végbél rosszindulatú tumoros betegségei esetében. Ugyancsak hatalmas előrelépés, és szakmai segítséget jelenthet azoknál a májműtéteknél, amelyek a felfedezett daganat mérete miatt körültekintő beavatkozást kívánnnak. A nagykockázatú epeúti vagy érrekonstrukció szakorvosi operációja esetében is a leghatékonyabb a robotsebészeti precíz gyógyító módszer.

Az ismert hazai és külföldi eredményeket tanulmányozva született meg a döntés, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is indokolt és eredményes lehet a robotsebészeti program bevezetése. Ennek felvállalása és a lehetséges sebészeti operációkban való alkalmazása tudományos és most bevezetésre kerülő modernizációs fejlesztését is magával vonja.

Milyen előnyökkel jár a robotsebészeti módszer alkalmazása?

A robotsebészet urológia szakterületén való hasznosításának legfőbb előnyét jelenti, hogy az onkológiai eredményességek mellett sokkal jobb funkcionális eredményeket érhetnek el a szakorvosok, sebészek. A teljes prosztataeltávolítás alkalmával kíméletesen lehet a pácienst operálni, s a gyógyulás folyamata is kedvezőbb. A daganat eltávolítását követően pedig, az idegkímélő technikának köszönhetően, nagyobb a potens betegek aránya, mint az eddigi, hagyományos operációk mellett. A férfiak részéről természetes elvárás, hogy gyógyulásuk után a potenciájuk ne sérüljön – amiről már dr. Flaskó Tibor egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikájának igazgatója beszélt.

Ugyancsak hatásos lehet a robotsebészet – ahogyan a világ számos klinikáján – a vesesebészet, vesedaganatok, veseoperációk során. S ha teljes húgyhólyag-eltávolításra kerül sor, a testen belüli, speciális vizeletürítés esetében is sikerrel alkalmazzák a módszert.

A robotsebészeti beavatkozás a nőgyógyászati műtétek esetében is kíméletes módon történik. Elsősorban az endometriózis operációk során, a méh többnyire jóindulatú daganatainak, a miómáknak hasfeltárást mellőző eltávolításánál alkalmazzák jó eredménnyel. A méheltávolításnál, súlyos kismedencei összenövések miatt sürgetővé váló operációknál, továbbá nőgyógyászati medencefenék-sebészeti műtéteknél is hatásos ez a technika előzetes konzultációt követően. Mindenkor előzetes vizsgálatokra, konzultációkra van szükség ahhoz, hogy a szakorvosok és a sebészek a pontos diagnózis és a beteg állapotának ismeretében sikerrel alkalmazzák a robotsebészetet.

Felmerül a kérdés, hogy a rosszindulatú nőgyógyászati daganatok esetében ajánlatos-e ez a sajátos eljárás. A méhtestrák kezelésénél határozottan javasolt a kímélő és teljes körűen alapos sebészeti módszer. A debreceni Nőgyógyászati Klinika igazgatója hangsúlyozta: a robottechnika hatalmas előrelépést jelent a rosszindulatú nőgyógyászati daganatok gyógyításában is, melynek tanulmányozását a világ centrumainak tapasztalata alapján ismerik meg.

S mint a férfiak esetében, az idegkímélő hatása okán még eredményesebb az operáció, s az azt követő életminőség is jobbá válik a visszajelzett, tudományosan alátámasztott tapasztalatok szerint.

A robotsebészet elsajátításához speciális, megbízható innovációs képzésben, tanulási környezetben vesznek részt az adott szakterület sebészei. A világ összes robotsebészeti centrumával és szimulációs központjával kapcsolatot tarthatnak a debreceni klinika szakemberei. A cívisváros új és világszínvonalú eljárásával a Debreceni Egyetem orvosképzésében résztvevők is kivételes és egyedi tapasztalatot szerezhetnek. Ezzel az egyetem népszerűségét is emelik, ami a betegek javát szolgálja.

Az első hazai robotsebészeti beavatkozásról, és a robotsebészeti eljárás egyéb indikációiról, valamint a da Vinci robotról

Az első robotsebészeti beavatkozást hazánkban idén januárban végezték el az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), ahol egy prosztataeltávolító operációnál segített az orvosoknak a da Vinci robot.

Más esetekben legfőbb indikációi a méheltávolításban vannak. Ehhez az orvosi szakterülethez sorolhatók azok a nőgyógyászati állapotok, mint a súlyos vérzés, mióma, a kismedencei prolapsus kezelései. A beavatkozás lehetőséget jelent arra, hogy ha méheltávolítás válik indokolttá, nem szükséges a hagyományos, nyílt feltárással végzett műtét, mely után, a tapasztalat alapján, a felépülési idő is sokkal hosszabb, mint a korszerű robotsebészeti eljárás után. A minimális invazív myomectomia új kategóriája, a da Vinci ötvözi a nyitott és a laporoszkópos műtéteket. Ennek az új beavatkozásnak számos, eddig nem ismert előnyét tapasztalhatják az ilyen jellegű nőgyógyászati operáción átesett nők. Lehetőséget teremt arra, hogy a sebész mértani pontossággal végzett operációs beavatkozása után ne kerüljön veszélybe a későbbi teherbeesés, és a terhességek kihordása sem. Kevesebb, csekélyebb fájdalommal jár a beavatkozás. Lényeges szempont, hogy a betegek vérvesztesége minimálisra csökken, a hegesedés esélye és száma is elenyésző. S ami szintén fontos szempont: minimalizálja a műtéti szövődmények kockázatát. Rövidebb ideg kell kórházban tartózkodni, így az ottani ápolást igénybe venni, s a felépülés is könnyebb, gyorsabb. Így az orvosi konzultációt követő nyolcadik héten, jó esetben, munkába lehet állni. Ennek folyamatát életveszélyes önkényesen felgyorsítani vagy megkerülni.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Flaskó Tibor, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikájának igazgatója

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.