• Amikor a széklet a hüvelybe jut - Rectovaginális sipoly

    Dr. Boros Miklós
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Boros Miklós

    Rectovaginalis sipolynak (fistulának) a végbél és a hüvely között kialakuló olyan kóros járatot nevezünk, melyen át a béltartalom a végbélből a hüvelybe tud jutni. A széklet állandó akaratlan átjutása a hüvelybe egy állandó gyulladást, bakteriális fertőzést tart fenn.

    Ez komoly személyes higiénés problémát okoz, nagyon kellemetlen érzését, valamint a betegség következményeinek kezelésével járó viselkedési módok, tisztálkodási és életviteli szabályok kialakítása megnehezíti a mindennapi, átlagos életvitelt.

    Sok esetben a tartós fistula következménye a szociális kapcsolatok romlása, esetleg megszűnése, így a rectovaginalis sipoly rendkívül sok szenvedést okoz mind a betegnek, mind pedig közvetlen környezetének. A rectovaginalis fistula ritkábban fordul elő, mint a vesicovaginalis sipoly. A kialakulását tekintve számos ok lehet a háttérben: kialakulhat szülés során történő beavatkozások következményeként, hüvelyen keresztül végzett nőgyógyászati műtétek kapcsán.

    Hirdetés

    Okozati összefüggések

    Előfordulhat krónikus gyulladás, abscessusok kialakulása során létrejövő sipolyok is. Régebben a sipolyok 60 százaléka szülészeti, 30 százaléka nőgyógyászati, míg 10 százaléka onkológiai eredetű volt. A mai napokban már a szülés során alkalmazott technika finomodásának következményeként, a szülés eredet töredékére csökkent, leggyakrabban a IV. fokú gátrepedés hiányos ellátása után, vagy szövődményes gyógyulása következtében alakul ki.

    A fistula oka lehet, ha a hüvelyfali sérülés, episiotomia, illetve gátrepedés ellátása közben, a végbél nyálkahártyáján is áthaladó öltés kerül behelyezésre. A műtéti eredetű (65%) és a daganatok, illetve a daganatok onkológiai kezelése során kialakult fistulák (30%) jelentik a többséget. A nőgyógyászati beavatkozások elsősorban a hüvelyi méheltávolítás, hátsó hüvely-plastica, enterokele műtéte, ritkán hasi feltárásból végzett méheltávolítás során alakul ki. Idegentest is okozhat fistulát, ezek egyrésze trauma során alakul ki, de ritkán hüvelyi eszközök, így például pesszárium okozhatja.

    A sipoly kialakulása

    Elhúzódó szülés esetén, a medencébe ékelődött koponya nyomást fejt ki a hüvely és végbélfalra, emiatt a vérellátás tartósan zavart szenved és elhal. A keletkezett szövethiány nem tud meggyógyulni a béltartalom miatt fenntartott gyulladás miatt. Folyamatos szöveti reakció alakul ki a sipoly környezetében is, így okozva kellemetlen tünetet és fájdalmat is.

    A rectovaginalis sipoly tünetei

    A diagnózissal egyenértékű tünet a hüvelyen keresztül történő, akarattól független folyamatos székletürítés, bélgáztávozás. A széklet minden esetben gyulladást okoz a hüvelyben, így jelentkezik a bűzös hüvelyfolyás. Régebbi sipoly esetén krónikus gyulladások alakulnak ki a kismedencei szervekben és a nyálkahártya, súlyosabb esetben a bőr gyulladása is kialakul. Nem ennyire egyértelmű a diagnózis kisebb átmérőjű fistula esetén. Ezen járatok esetén nem minden széklet esetén jut át a hüvelybe, hanem időnként kerül át és így a panaszok és tünetek is időszakosak.  

    Kivizsgálás

    Első lépés az előzmények pontos megismerése, korábbi  nőgyógyászati műtétet, elhúzódó szülést, a szülészeti ellátás során keletkezett sérülést megismerni. A gáttájékot érintő bármilyen beavatkozás, betegség, tünet ismerete meggyorsítja a diagnózis felállítását. 

    A kismedencei daganat kezelése során kapott sugárkezelés következtében kialakult sipoly csak néhány hét után, míg a műtéti eredetű azonnal jelentkezik. A sipoly elhelyezkedése mellett, meg kell határozni, ismerni a fistulák számát is. A pontos diagnózis felállításában ezért az anamnézis felvétele, a fizikális vizsgálat végzése mellett információkat ad a végbél, és a vastagbél alsó részének tükrözéses vizsgálata. A hüvelyt feltárva a gyanút megerősíti a bűzös hüvelyváladék. Sokszor a váladék eltávolítása után láthatóvá válik a gyulladásos környezetben elhelyezkedő fistula-szájadék.

    A sipoly feltöltése színes folyadékkal, vagy kontrasztanyaggal segít azonosítani a járat elhelyezkedését, lefutását. Az első esetben szabad szemmel lehet azonosítani, míg kontrasztanyag esetén röntgen vizsgálattal. Feltöltve a járat elágazásai tekinthetők meg röntgenkép-erősítő mellett, melyek gyakran szabad szemmel nem is láthatóak. 

    Műtéti kezelés

    A sipoly spontán végleges záródása ritkaságnak számít, ezért tökéletes megoldást csak a műtéttől várhatunk. A legjobbak a műtéti eredmények abban az esetben, ha gyulladásmentes időszakban végzik a műtéti korrekciót. A műtét időzítésében akár több hét várakozás is szükséges lehet.

    A műtét előtt alapos előkészítés szükséges. Ezek a beavatkozások, táplálkozási változtatások célja, hogy a sipolyt hagyjuk megnyugodni, és a műtét alatt a lehető legtisztább körülmények között lehessen dolgozni.

    1-2 nappal a beavatkozás előtt a belet kitisztító folyadékot kap a beteg, majd a beavatkozás előtt beöntést. Bonyolult (széles sipoly, nagyon gyulladt, heges környezet) esetében, szóba jöhet a műtét előtt anus praeternaturalis készítése, melyet a műtétet követő hatodik héten zárhatunk. A műtéti korrekció során, a cél a korábbi gyulladások által tönkretett szövet eltávolítása, ezért a fistula körül mind a hüvelyi, mind a végbél felőli oldalon 6-8 mm-es távolságban metszést ejtünk, és az érintett területet rezekáljuk.

    A normál anatómiai viszonyok helyreállítása során, három réteget kell egyesíteni. Az első varratsorral a végbél nyálkahártyáját zárjuk. A második öltéssorral az izomréteget egyesítjük, mely el fogja választani a két nehezebben gyógyuló nyálkahártya réteget, míg a harmadik rétegben a hüvelyfalat egyesítjük.

    Kíméletes életmód a gyógyulás titka

    A műtétet követően a szájon keresztüli táplálkozást fokozatosan engedjük, ezzel tehermentesítve a végbél nyálkahártyáján lévő varratvonalat. Közösülés a beavatkozást követően három hónappal engedélyezett. Ismételt terhesség esetén hüvelyi szülés tilos, elektív császármetszést kell végezni.

    Amennyiben a műtét nem járt a kívánt sikerrel, az ismételt beavatkozásig minimálisan három hónapot kell várni.

    Dr. Boros Miklós, sebész
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

    Módosítva: 2017.12.12 16:04, Megjelenés: 2017.12.12 16:04
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Gyújtsunk gyertyát a szervdonáció és transzplantáció világnapján

    Október 3-án, szombaton van a szervdonáció és transzplantáció Európa- és világnapja. Ez alkalomból a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) arra kér mindenkit, hogy e napon 18.30-kor gyújtson gyertyát vagy világítson néhány percen át a mobiltelefonjával.

    11.000 szervátültetés Magyarországon

    2020. június 17-én elvégezték a 11.000. magyarországi szervátültetést. Az esetszám önmagában is arra utal, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai transzplantációs programok. A 11.000. magyarországi transzplantáció a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján történt, egy kiemelt sürgősséggel májra várakozó beteg részére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.