Amikor a széklet a hüvelybe jut - Rectovaginális sipoly

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - WEBBeteg
megjelent:

Rectovaginalis sipolynak (fistulának) a végbél és a hüvely között kialakuló olyan kóros járatot nevezünk, melyen át a béltartalom a végbélből a hüvelybe tud jutni. A széklet állandó akaratlan átjutása a hüvelybe egy állandó gyulladást, bakteriális fertőzést tart fenn.

Ez komoly személyes higiénés problémát okoz, nagyon kellemetlen érzését, valamint a betegség következményeinek kezelésével járó viselkedési módok, tisztálkodási és életviteli szabályok kialakítása megnehezíti a mindennapi, átlagos életvitelt.

Sok esetben a tartós fistula következménye a szociális kapcsolatok romlása, esetleg megszűnése, így a rectovaginalis sipoly rendkívül sok szenvedést okoz mind a betegnek, mind pedig közvetlen környezetének. A rectovaginalis fistula ritkábban fordul elő, mint a vesicovaginalis sipoly. A kialakulását tekintve számos ok lehet a háttérben: kialakulhat szülés során történő beavatkozások következményeként, hüvelyen keresztül végzett nőgyógyászati műtétek kapcsán.

Okozati összefüggések

Előfordulhat krónikus gyulladás, abscessusok kialakulása során létrejövő sipolyok is. Régebben a sipolyok 60 százaléka szülészeti, 30 százaléka nőgyógyászati, míg 10 százaléka onkológiai eredetű volt. A mai napokban már a szülés során alkalmazott technika finomodásának következményeként, a szülés eredet töredékére csökkent, leggyakrabban a IV. fokú gátrepedés hiányos ellátása után, vagy szövődményes gyógyulása következtében alakul ki.

A fistula oka lehet, ha a hüvelyfali sérülés, episiotomia, illetve gátrepedés ellátása közben, a végbél nyálkahártyáján is áthaladó öltés kerül behelyezésre. A műtéti eredetű (65%) és a daganatok, illetve a daganatok onkológiai kezelése során kialakult fistulák (30%) jelentik a többséget. A nőgyógyászati beavatkozások elsősorban a hüvelyi méheltávolítás, hátsó hüvely-plastica, enterokele műtéte, ritkán hasi feltárásból végzett méheltávolítás során alakul ki. Idegentest is okozhat fistulát, ezek egyrésze trauma során alakul ki, de ritkán hüvelyi eszközök, így például pesszárium okozhatja.

A sipoly kialakulása

Elhúzódó szülés esetén, a medencébe ékelődött koponya nyomást fejt ki a hüvely és végbélfalra, emiatt a vérellátás tartósan zavart szenved és elhal. A keletkezett szövethiány nem tud meggyógyulni a béltartalom miatt fenntartott gyulladás miatt. Folyamatos szöveti reakció alakul ki a sipoly környezetében is, így okozva kellemetlen tünetet és fájdalmat is.

A rectovaginalis sipoly tünetei

A diagnózissal egyenértékű tünet a hüvelyen keresztül történő, akarattól független folyamatos székletürítés, bélgáztávozás. A széklet minden esetben gyulladást okoz a hüvelyben, így jelentkezik a bűzös hüvelyfolyás. Régebbi sipoly esetén krónikus gyulladások alakulnak ki a kismedencei szervekben és a nyálkahártya, súlyosabb esetben a bőr gyulladása is kialakul. Nem ennyire egyértelmű a diagnózis kisebb átmérőjű fistula esetén. Ezen járatok esetén nem minden széklet esetén jut át a hüvelybe, hanem időnként kerül át és így a panaszok és tünetek is időszakosak.

Kivizsgálás

Első lépés az előzmények pontos megismerése, korábbi nőgyógyászati műtétet, elhúzódó szülést, a szülészeti ellátás során keletkezett sérülést megismerni. A gáttájékot érintő bármilyen beavatkozás, betegség, tünet ismerete meggyorsítja a diagnózis felállítását.

A kismedencei daganat kezelése során kapott sugárkezelés következtében kialakult sipoly csak néhány hét után, míg a műtéti eredetű azonnal jelentkezik. A sipoly elhelyezkedése mellett, meg kell határozni, ismerni a fistulák számát is. A pontos diagnózis felállításában ezért az anamnézis felvétele, a fizikális vizsgálat végzése mellett információkat ad a végbél, és a vastagbél alsó részének tükrözéses vizsgálata. A hüvelyt feltárva a gyanút megerősíti a bűzös hüvelyváladék. Sokszor a váladék eltávolítása után láthatóvá válik a gyulladásos környezetben elhelyezkedő fistula-szájadék.

A sipoly feltöltése színes folyadékkal, vagy kontrasztanyaggal segít azonosítani a járat elhelyezkedését, lefutását. Az első esetben szabad szemmel lehet azonosítani, míg kontrasztanyag esetén röntgen vizsgálattal. Feltöltve a járat elágazásai tekinthetők meg röntgenkép-erősítő mellett, melyek gyakran szabad szemmel nem is láthatóak.

Műtéti kezelés

A sipoly spontán végleges záródása ritkaságnak számít, ezért tökéletes megoldást csak a műtéttől várhatunk. A legjobbak a műtéti eredmények abban az esetben, ha gyulladásmentes időszakban végzik a műtéti korrekciót. A műtét időzítésében akár több hét várakozás is szükséges lehet.

A műtét előtt alapos előkészítés szükséges. Ezek a beavatkozások, táplálkozási változtatások célja, hogy a sipolyt hagyjuk megnyugodni, és a műtét alatt a lehető legtisztább körülmények között lehessen dolgozni.

1-2 nappal a beavatkozás előtt a belet kitisztító folyadékot kap a beteg, majd a beavatkozás előtt beöntést. Bonyolult (széles sipoly, nagyon gyulladt, heges környezet) esetében, szóba jöhet a műtét előtt anus praeternaturalis készítése, melyet a műtétet követő hatodik héten zárhatunk. A műtéti korrekció során, a cél a korábbi gyulladások által tönkretett szövet eltávolítása, ezért a fistula körül mind a hüvelyi, mind a végbél felőli oldalon 6-8 mm-es távolságban metszést ejtünk, és az érintett területet rezekáljuk.

A normál anatómiai viszonyok helyreállítása során, három réteget kell egyesíteni. Az első varratsorral a végbél nyálkahártyáját zárjuk. A második öltéssorral az izomréteget egyesítjük, mely el fogja választani a két nehezebben gyógyuló nyálkahártya réteget, míg a harmadik rétegben a hüvelyfalat egyesítjük.

Kíméletes életmód a gyógyulás titka

A műtétet követően a szájon keresztüli táplálkozást fokozatosan engedjük, ezzel tehermentesítve a végbél nyálkahártyáján lévő varratvonalat. Közösülés a beavatkozást követően három hónappal engedélyezett. Ismételt terhesség esetén hüvelyi szülés tilos, elektív császármetszést kell végezni.

Amennyiben a műtét nem járt a kívánt sikerrel, az ismételt beavatkozásig minimálisan három hónapot kell várni.

Dr. Boros Miklós, sebész
Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.