• Az abnormális gyász

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A gyász egészen ellentmondásos folyamat. Ha a létező legrosszabbul érzi magát, az azt jelenti, hogy jól van. Ha azonban a közérzete egészen jónak mondható, az annak a jele, hogy gyászát elnyomja, és valamikor később, egy sokkal erősebb formában fog a felszínre törni.

    Az egészségtelen gyász károsan befolyásolhatja a fizikai és szellemi egészségünket - foglalja össze az abnormális gyásszal kapcsolatos tudnivalókat a Medbroadcast internetes egészségügyi portál.

    Hirdetés

    A gyász hiánya

    Nem érzi magát különösebben másként, mint a veszteség előtt. Természetesen vannak időszakok, mikor a kétségbeesés szélén érzi magát, de még idejében tesz ellene. Kerüli a szomorú gondolatokat még akkor is, mikor egyedül van. Teljesen úgy tűnik, minden rendben van, noha amit tesz az nem más, mint a gyász elnyomása. Az elfojtott stressz azonban súlyosan károsíthatja az egészségét.

    Amit tehet: Nyisson egy kicsit barátai felé, és ne rettgjen a fájdalomtól! Könnyebben elmúlik, ha kibeszéli, vagy kiírja magából. A hosszú séták szintén segíthetnek.

    A késleltetett gyász

    Ez általában olyankor jelentkezik, ha a veszteség idején nagyon elfoglalt volt, és azóta sem lassított. Időnként összetörve, hosszasan alszik, majd ismét folytatja a pörgést. Néha vannak szomorú pillanatai, noha úgy gondolja, már túl van az egészen. Aztán teljesen váratlanul, szinte a semmiből erős bánat, és harag lesz úrrá önön. Mindezek a heves érzelmek természetesen megrémíthetik, hiszen eddig úgy gondolta, túl van a veszteség, okozta megrázkódtatáson.

    Amit tehet: Lassítson, és engedjen időt magának a szomorúságra. Ha elfoglalja magát, az sokat segíthet, de ha túlzásba viszi, azzal csak elodázza a fájdalmat.

    Elhúzódó gyász

    Már több mint egy év telt el a szeretett személy elvesztése óta, mégis túl gyakran érzi magát túlságosan lehangoltnak. Időnként úgy érezheti, hogy az idő nem begyógyítja a sebeket, hanem csak mélyíti fájdalmát. Valószínüleg nem tudja elengedni szerettét, mert van valami, amit még szeretett volna elmondani neki.

    Amit tehet: Írjon levelet az elvesztett személyhez, melyben mindazt elmondja, amire nem volt lehetősége, mikor még önnel volt. Engedjen szabad folyást az érzéseinek! Próbáljon megbocsátani mindazért, amivel annak idején megbántotta önt, majd valamilyen szimbolikus cselekedettel engedje el!

    Eltúlzott gyász

    A normális lefolyású gyász olyan, mint egy hullámvasúton utazni: egyszer fent, máskor lent. Ha nem tapasztalja meg az érzelmeknek ezt a sokféleségét, "beleragadhat" a gyászba. Az egyik érzést elnyomja magában, és csak a haragot és a depressziót érzi. Ez azért történhet meg, mert nincs hozzászokva, hogy megossza az érzéseit.

    Amit tehet: Próbáljon nyitni és figyelje, hogy megváltoznak-e az érzései! Gondolja végig milyen befejezetlen ügye volt az elhunyttal, esetleg írjon neki levelet!

    (WEBBeteg - Cs.K. , fordító)

    Módosítva: 2011.10.31 07:17, Megjelenés: 2011.10.31 07:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Lekerültünk az öngyilkossági statisztikák éléről

    Az öngyilkossági statisztikákban hosszú ideig az elsők között szerepelt hazánk, ám a legutóbbi adatok azt mutatják: világszinten már nincs az első tízben, illetve az európai országok között az első háromban Magyarország.

    Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

    A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

    A gyász mindenkinél más

    A gyász folyamata mindenkinél egyéni színezetet ölt: időtartama, intenzitása változó. Végül mégis lezárul a normál gyászfolyamat, helyet adva az élet további gazdag és örömteli megélésének.

    Az ember nem mondja, hanem viseli a gyász fájdalmát

    Emlékszem, amikor édesanyám már nagyon beteg volt, de még tudtunk olykor beszélgetni, egyszer felém nyújtotta törékeny kezét, s azt mondta: Ne sírj majd, ne lássák a gyerekek a szomorúságodat, rájuk figyelj, és addig gondolj rám, amíg nem zavar, nem fáj a rám való emlékezés...

    Gyász, a veszteség feldolgozása

    A gyász, a veszteségeink feldolgozása az élet szerves részét képezi, ugyanakkor a legnehezebb feladatot jelenti. A családtagok, közelállók elvesztése általában a személyiség legmélyebb rétegeit is megmozgató, viharos érzésekkel, szorongásokkal kísért, elhúzódó folyamat.

    A felgyorsult világban azt várja a környezet, hogy rövidebb ideig tartson a gyász

    A gyászolók érzései, az ún. normál gyász folyamatának egyes stádiumai nagyon hasonlóak mindenkinél, kortól és nemtől függetlenül - mondja Dr. Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense, aki a gyászolókkal végzett sok éves munkája során összegyűlt, gyászolók által írt naplókat elemzett.

    Gyász - hogyan dolgozzuk fel?

    Hogyan dolgozhatjuk fel a gyászt? Az itt következő tanácsokban leírtakat már sokan kipróbálták, és segítséget nyújtanak bárkinek, aki elvesztette szerettét. Noha úgy érezhetjük, beleőrülünk a fájdalomba, nem kell tehetetlenül szenvednünk.

    "Nem tudom feldolgozni az Anyukám halálát!" - A pszichológus válaszol

    "Pár hónapja halt meg az Anyukám és azóta nem tudok megnyugodni. Akut leukémiája volt. Állandóan bűntudat gyötör. Állandóan jár az agyam, aminek mindig az a vége, hogy azt érzem, én vagyok a hibás. Valamire nem figyeltem oda. Képtelen vagyok elfogadni, hogy Anyukám egyszer csak nincs. Hogyan lehet ezt a hiányt feldolgozni? " - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.