Az elutasítottság testi tüneteket vált ki

MTI
megjelent:

A visszautasítás gyakori érzése olyan tartós gyulladásos választ vált ki a testben, amely növelheti az egyének kockázatát olyan betegségekre, mint az asztma, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a depresszió - állapították meg amerikai kutatók.

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársai egészséges fiatal felnőtteket toboroztak vizsgálatukhoz, melyben azt modellezték, miként hat a közösségi helyzetben átélt stressz, az elutasítás a fizikai egészségre. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben hétfőn közzétett tanulmány szerint a visszautasítás gyulladást vált ki, amely tartósan fennmaradva károsan befolyásolja a lelki és a testi egészséget is.

A 124 résztvevőt olyan helyzetbe hozták, hogy elutasítva érezhették magukat. Ezt megelőzően, majd utána is mérték a gyulladást jelző markerek mennyiségét nyálukban.

A fiataloknak egy szobába kellett belépniük, ahol fehér köpenyes, hivatalos kinézetű emberek voltak. Itt megkérték őket, hogy tartsanak egy rövid beszédet a bírálók előtt arról, miért is felelnének meg egy asszisztensi feladatra. Ezt követően 2935-ről kellett visszaszámolniuk hetesével, ha pedig elrontották, újra kellett kezdeniük a "bizottság" előtt, immár 13-sával visszafelé számolva.

A bírálók feladata az volt, hogy viselkedjenek úgy, mintha felbosszantotta volna őket a jelölt, és sürgessék a feladat végrehajtása közben. A gyulladást jelző biológiai markerek - a várt módon - jelentősen megugrottak a helyzet szenvedő alanyainál, ám nem mindenkinél azonos mértékben. A későbbiekben a résztvevők közül 31 ember agyáról funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) felvételt készítettek, miközben egy számítógépes játékot játszottak egy távoli partnerrel. A szervezők úgy tettek, mintha a tesztalany elszúrt volna valamit, és mintha a képzeletbeli személy - akit a partnerüknek hittek - ok nélkül, hirtelen abbahagyta volna velük a játékot.

Az elutasítottság testi tüneteket vált ki

Az fMRI felvételeken ekkor a félelemmel, stresszel, elutasítással összefüggő agyterületek aktivitása - egyénenként változó mértékben - megemelkedett. George M. Slavich kutatásvezető és csoportja megállapította, hogy azoknál ugrott meg a legerősebben az agyi aktivitás a visszautasítás hatására, akiknél a korábbi feladat során a legnagyobb mértékben emelkedett a gyulladást jelző biológiai markerek mennyisége.

Depresszió, szorongás

Mi utalhat arra, hogy depresszióban szenved? Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak. A depresszió ismertetőjegyei

Aggodalmaskodás, idegesség, feszültség, nyugtalanság, ingerültség, stresszes állapot. A szorongásos zavarok a lakosság mintegy 20 százalékát érintik. Szorongás - Gyakori kérdések és tévhitek

Mint Slavich a LiveScience című tudományos portálnak elmondta, eredményük oly módon segít megérteni az elme és a test kapcsolatát, ahogyan azt korábban nem tudták.

A visszautasításra érzékenyebb emberek mindennapjaik során sokszor érezhetik valamiképpen elutasítva magukat, ezért a gyulladás krónikussá válhat. Ez viszont károsíthatja a sejteket, majd a szerveket is, allergiához, szív- és érrendszeri betegségekhez, depresszióhoz vezethet.

(MTI)

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Derékfájás, hátfájás
Derékfájás, hátfájás

Mozgással a mozgásszervi panaszok ellen.

Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás

A folyékony gyógyszerformák előnyei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Dermasoul - Német Borbála, klinikai szakpszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.