• Az elutasítottság testi tüneteket vált ki

    Szerző: MTI

    A visszautasítás gyakori érzése olyan tartós gyulladásos választ vált ki a testben, amely növelheti az egyének kockázatát olyan betegségekre, mint az asztma, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a depresszió - állapították meg amerikai kutatók.

    A Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársai egészséges fiatal felnőtteket toboroztak vizsgálatukhoz, melyben azt modellezték, miként hat a közösségi helyzetben átélt stressz, az elutasítás a fizikai egészségre. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben hétfőn közzétett tanulmány szerint a visszautasítás gyulladást vált ki, amely tartósan fennmaradva károsan befolyásolja a lelki és a testi egészséget is.

    Hirdetés

     

      Szorongás - Gyakori kérdések és tévhitek

    Aggodalmaskodás, idegesség, feszültség, nyugtalanság, ingerültség, stresszes állapot. A szorongásos zavarok a lakosság mintegy 20 százalékát érintik. Szorongás - Gyakori kérdések és tévhitek>>

    A 124 résztvevőt olyan helyzetbe hozták, hogy elutasítva érezhették magukat. Ezt megelőzően, majd utána is mérték a gyulladást jelző markerek mennyiségét nyálukban.

    A fiataloknak egy szobába kellett belépniük, ahol fehér köpenyes, hivatalos kinézetű emberek voltak. Itt megkérték őket, hogy tartsanak egy rövid beszédet a bírálók előtt arról, miért is felelnének meg egy asszisztensi feladatra.

    Ezt követően 2935-ről kellett visszaszámolniuk hetesével, ha pedig elrontották, újra kellett kezdeniük a "bizottság" előtt, immár 13-sával visszafelé számolva.

     Stressz teszt

    A stressz a hétköznapok velejárója, azonban lehet, hogy Ön nem tudja megfelelően kezelni. Töltse ki tesztünket, és választ kaphat, hogy az utóbbi időben mennyire sok stressz érte Önt! Töltse ki Stressz tesztünket! >>

    A bírálók feladata az volt, hogy viselkedjenek úgy, mintha felbosszantotta volna őket a jelölt, és sürgessék a feladat végrehajtása közben. A gyulladást jelző biológiai markerek - a várt módon - jelentősen megugrottak a helyzet szenvedő alanyainál, ám nem mindenkinél azonos mértékben. A későbbiekben a résztvevők közül 31 ember agyáról funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) felvételt készítettek, miközben egy számítógépes játékot játszottak egy távoli partnerrel. A szervezők úgy tettek, mintha a tesztalany elszúrt volna valamit, és mintha a képzeletbeli személy - akit a partnerüknek hittek - ok nélkül, hirtelen abbahagyta volna velük a játékot.

    Az elutasítottság testi tüneteket vált ki

    Az fMRI felvételeken ekkor a félelemmel, stresszel, elutasítással összefüggő agyterületek aktivitása - egyénenként változó mértékben - megemelkedett. George M. Slavich kutatásvezető és csoportja megállapította, hogy azoknál ugrott meg a legerősebben az agyi aktivitás a visszautasítás hatására, akiknél a korábbi feladat során a legnagyobb mértékben emelkedett a gyulladást jelző biológiai markerek mennyisége.

     A depresszió tünetei

     Mi utalhat arra, hogy Ön depresszióban szenved? Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! A depresszió ismertetőjegyei >>

    Mint Slavich a LiveScience című tudományos portálnak (http://livescience.com) elmondta, eredményük oly módon segít megérteni az elme és a test kapcsolatát, ahogyan azt korábban nem tudták.

    A visszautasításra érzékenyebb emberek mindennapjaik során sokszor érezhetik valamiképpen elutasítva magukat, ezért a gyulladás krónikussá válhat. Ez viszont károsíthatja a sejteket, majd a szerveket is, allergiához, szív- és érrendszeri betegségekhez, depresszióhoz vezethet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.08.04 08:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A figyelem középpontjában lefagyok - A szociális szorongás fogságában

    Tapasztalták már azt, hogy ha közösségbe mennek, és a figyelem középpontjába kerülnek, előadást kell tartaniuk, netán vizsgáznak, vagy egyszerűen csak vásárláskor érdeklődnek az eladótól, szinte megfordul Önökkel a világ? Sőt, a megszokott komfortzónájukból kilépve gyakorta úgy beszélnek és viselkednek mások előtt, amiről saját maguk is azt gondolják: valami nincs rendben velem.

    Így segíthet szorongó gyermekének

    Augusztus utolsó napjaiban már sok diák fél az iskolától, ami gyakran fejfájással, alvás- és evészavarral jár. A szakember szerint a szülő elsősorban azzal segíthet, ha erősíti a gyerek önbizalmát, érzelmi biztonságot nyújt.

    Az anorexia (anorexia nervosa)

    Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak - valójában nem vesztik el az étvágyukat. Mi hát az anorexia?

    Szülés utáni szorongás

    Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

    A bulimia és más táplálkozási zavarok - Hogyan ismerjük fel?

    A bulimia valójában mintegy háromszor gyakoribb jelenség, mint a korábban egyedüli evészavarként elfogadott anorexia, és jóval nehezebb is felismerni a bajt.

    Normális szorongás vagy már betegség?

    Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.