Veszély - A tinédzserek szeretik a kockázatot

MTI
megjelent:

Az eredmények szerint a tizenévesek jól mérik fel a döntéseik mellett és ellen szóló érveket - ellentétben a fiatalabb gyerekekkel -, ám kockázatot vállalnak, mert a többi korcsoportnál jobban élvezik a kockázatos helyzetek izgalmát.

A kamaszok kockázatvállalásra vannak programozva, mert nagyobb élvezetet jelent számukra a veszélyes helyzetekkel járó izgalom, mint más korosztályok számára - jelezték szerdán megjelent tanulmányukban brit kutatók.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája
Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>
A megállapítás megmagyarázhatja, miért mennek bele a tizenévesek olyan tevékenységekbe, mint a drogozás, a verekedés és a nem biztonságos szex.

"A kamaszkor beköszöntét a "rizikós" tevékenységek berobbanása jelzi - a veszélyes vezetéstől a nem biztonságos szexen át az alkohollal való kísérletezésig, valamint a rossz étkezési szokásoktól a fizikai inaktivitásig" - mondta Sarah-Jayne Blakemore, a University College London kognitív neurotudományi intézetének munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A tinédzserek kockázat pártiak

Mint hozzátette, az ilyen típusú viselkedés hozzájárul a serdülőkor úgynevezett egészségügyi paradoxonjához, amikor az emberi élettartamon belüli fizikai egészségi csúcs mellé egy viszonylag nagy egészségügyi kockázatú és halálozási arányú periódus társul.

A Cognitive Development című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői 86 fiút és férfit vizsgáltak, akik életkora kilenc és 35 év között volt. A tesztben szereplő alanyok számítógépes játékot játszottak, ahol döntéseket kellett hozniuk a pontok elnyeréséhez.

A téma cikkei
  • Gyermeknevelési naptár: az első év
  • Gyermeknevelési naptár: tipegők
  • Gyermeknevelési naptár: óvodáskor
  • Gyermeknevelési naptár: kisiskolások
  • Gyermeknevelési naptár: kiskamaszok
  • Gyermeknevelési naptár: kamaszok
  • Minden egyes fordulót követően mérték a játékosok érzelmi válaszát, feljegyezték mennyire voltak elégedettek vagy elégedetlenek a játék kimenetelével.

    A kutatók úgy találták, hogy a kamaszkor beköszöntével jelentősen emelkedett az élvezet mértéke, ami abból eredt, hogy "szerencsésen megúsztak" egy szituációt. Ez megmagyarázhatja, miért vállalnak a tinédzserek a szokásosnál nagyobb kockázatot. Az eredmények szerint a tizenévesek jól mérik fel a döntéseik mellett és ellen szóló érveket - ellentétben a fiatalabb gyerekekkel -, ám kockázatot vállalnak, mert a többi korcsoportnál jobban élvezik a kockázatos helyzetek izgalmát.

    A leginkább kockáztató viselkedést a 14 éveseknél tapasztalták a kutatók.

    (MTI)

    Cikkajánló

    Ízületi fájdalmak
    Ízületi fájdalmak

    Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

    Tavasz és fájdalom
    Tavasz és fájdalom

    Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

    WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
    Cikkértesítő
    Értesítés a témában születő új cikkekről.