Veszély - A tinédzserek szeretik a kockázatot

MTI
megjelent:

Az eredmények szerint a tizenévesek jól mérik fel a döntéseik mellett és ellen szóló érveket - ellentétben a fiatalabb gyerekekkel -, ám kockázatot vállalnak, mert a többi korcsoportnál jobban élvezik a kockázatos helyzetek izgalmát.

A kamaszok kockázatvállalásra vannak programozva, mert nagyobb élvezetet jelent számukra a veszélyes helyzetekkel járó izgalom, mint más korosztályok számára - jelezték szerdán megjelent tanulmányukban brit kutatók.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája
Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>
A megállapítás megmagyarázhatja, miért mennek bele a tizenévesek olyan tevékenységekbe, mint a drogozás, a verekedés és a nem biztonságos szex.

"A kamaszkor beköszöntét a "rizikós" tevékenységek berobbanása jelzi - a veszélyes vezetéstől a nem biztonságos szexen át az alkohollal való kísérletezésig, valamint a rossz étkezési szokásoktól a fizikai inaktivitásig" - mondta Sarah-Jayne Blakemore, a University College London kognitív neurotudományi intézetének munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A tinédzserek kockázat pártiak

Mint hozzátette, az ilyen típusú viselkedés hozzájárul a serdülőkor úgynevezett egészségügyi paradoxonjához, amikor az emberi élettartamon belüli fizikai egészségi csúcs mellé egy viszonylag nagy egészségügyi kockázatú és halálozási arányú periódus társul.

A Cognitive Development című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői 86 fiút és férfit vizsgáltak, akik életkora kilenc és 35 év között volt. A tesztben szereplő alanyok számítógépes játékot játszottak, ahol döntéseket kellett hozniuk a pontok elnyeréséhez.

A téma cikkei
 • Gyermeknevelési naptár: az első év
 • Gyermeknevelési naptár: tipegők
 • Gyermeknevelési naptár: óvodáskor
 • Gyermeknevelési naptár: kisiskolások
 • Gyermeknevelési naptár: kiskamaszok
 • Gyermeknevelési naptár: kamaszok
 • Minden egyes fordulót követően mérték a játékosok érzelmi válaszát, feljegyezték mennyire voltak elégedettek vagy elégedetlenek a játék kimenetelével.

  A kutatók úgy találták, hogy a kamaszkor beköszöntével jelentősen emelkedett az élvezet mértéke, ami abból eredt, hogy "szerencsésen megúsztak" egy szituációt. Ez megmagyarázhatja, miért vállalnak a tinédzserek a szokásosnál nagyobb kockázatot. Az eredmények szerint a tizenévesek jól mérik fel a döntéseik mellett és ellen szóló érveket - ellentétben a fiatalabb gyerekekkel -, ám kockázatot vállalnak, mert a többi korcsoportnál jobban élvezik a kockázatos helyzetek izgalmát.

  A leginkább kockáztató viselkedést a 14 éveseknél tapasztalták a kutatók.

  (MTI)

  Cikkajánló

  Cikkértesítő
  Értesítés a témában születő új cikkekről.