Népbetegségnek számítanak a pszichiátriai problémák?

Medipress
megjelent:

Teljes biztonsággal nem előzhetőek meg a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények.

Elérte a népbetegség szintjét a pszichiátriai zavarokkal küzdők száma a WHO előrejelzései szerint. Magyarországon továbbra is a kezelések elfogadható színvonalra emeléséért folyik a harc. Megfelelő kormányrendelettel és társadalmilag szervezett programokkal kellene a magyar pszichiátriai ellátó rendszer teljes leépítését megakadályozni.

A pszichiátriai betegek számára megfelelő szintű segítségnyújtásra alkalmas ellátórendszerek kiépítése is elengedhetetlen - jelentették ki a Magyar Pszichiátriai Társaság sajtótájékoztatóján. Hatékony intézkedések kellenek Kiemelten foglalkozik az Európai Unió a lelki egészség és jólét kérdésével.

„Ezzel szemben Magyarországon a pszichiátriai ellátórendszer nehezen, hosszú sorban állással érhető csak el” – mondta Dr. Harmatta János, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke keddi sajtótájékoztatóján. „Megfelelő ellátás csak a könnyen hozzáférhető és hatékonyan működő megelőző és rehabilitációs járóbeteg szolgálat kiépítésével lehetséges” – egészítette ki Dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

„A magyar pszichiáter szakma képes ellátni a betegeket, ha azok valóban eljutnak hozzájuk, és rendelkezésre áll a megfelelő anyagi háttér is”. Schultheisz: felvilágosítás és pszichiáter kellene.

Megelőzhető tragédiák?

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint száz százalékban nem lehet kiszűrni azokat az embereket, akik erőszakos cselekményre készülnek, a pszichiátriai ellátórendszer hiányosságai miatt kikerülhetnek az orvosi kontroll alól mentális zavarokkal küszködők. Társadalmi agresszió és pszichés betegségek | Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?

Mentális betegségek - Nem szabadna általánosítani

„Nagy szüksége lenne a magyar lakosságnak felvilágosításra is az általánosítások elkerülése végett. Nem több ugyanis az egészséges társadalomhoz mérten a mentálisan betegek által elkövetett tragikus cselekmények száma” – fogalmazta meg Schultheisz Krisztina, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökségi tagja.

”Teljes biztonsággal persze nem előzhetőek meg a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények. Míg korábban 4-5 évente találkoztunk egy ilyen esettel, addig mostanra egy éven belül 4-5-re tehető a bűnesetek száma” – magyarázta Dr. Kurimay.

„Probléma, hogy az országban úgynevezett magas biztonságú intézmény sincs” – fejtette ki Dr. Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Társaság elnöke. „sok pénzbe kerül, de jelen helyzetben megkerülhetetlen a súlyosan veszélyeztető betegek ellátására szakosodott intézmény létrehozása”.

Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy a magyar pszichiátria megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, hogy a kormány támogassa a pszichiáter és szakápoló képzést. Valamint társadalmi összefogásra és pénzre is nagy szükség van.

A gondnokság alá helyezés
A gondokság alá helyezés bírósági eljárással rendelhető el. Az eljárás megindítására jogosult a házastárs, egyenes ágbeli rokon illetve testvér. A gondnokság alá helyezés

Medipress

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.