Népbetegségnek számítanak a pszichiátriai problémák?

Szerző: Medipress

Teljes biztonsággal nem előzhetőek meg a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények.

Elérte a népbetegség szintjét a pszichiátriai zavarokkal küzdők száma a WHO előrejelzései szerint. Magyarországon továbbra is a kezelések elfogadható színvonalra emeléséért folyik a harc. Megfelelő kormányrendelettel és társadalmilag szervezett programokkal kellene a magyar pszichiátriai ellátó rendszer teljes leépítését megakadályozni.

A pszichiátriai betegek számára megfelelő szintű segítségnyújtásra alkalmas ellátórendszerek kiépítése is elengedhetetlen - jelentették ki a Magyar Pszichiátriai Társaság sajtótájékoztatóján. Hatékony intézkedések kellenek Kiemelten foglalkozik az Európai Unió a lelki egészség és jólét kérdésével.

Megelőzhető tragédiák?

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint száz százalékban nem lehet kiszűrni azokat az embereket, akik erőszakos cselekményre készülnek, a pszichiátriai ellátórendszer hiányosságai miatt kikerülhetnek az orvosi kontroll alól mentális zavarokkal küszködők.
Társadalmi agresszió és pszichés betegségek >>

„Ezzel szemben Magyarországon a pszichiátriai ellátórendszer nehezen, hosszú sorban állással érhető csak el” – mondta Dr. Harmatta János, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke keddi sajtótájékoztatóján. „Megfelelő ellátás csak a könnyen hozzáférhető és hatékonyan működő megelőző és rehabilitációs járóbeteg szolgálat kiépítésével lehetséges” – egészítette ki Dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

„A magyar pszichiáter szakma képes ellátni a betegeket, ha azok valóban eljutnak hozzájuk, és rendelkezésre áll a megfelelő anyagi háttér is”. Schultheisz: felvilágosítás és pszichiáter kellene.

Mentális betegségek - Nem szabadna általánosítani

A gondnokság alá helyezés
A gondokság alá helyezés bírósági eljárással rendelhető el. Az eljárás megindítására jogosult a házastárs, egyenes ágbeli rokon illetve testvér.
A gondnokság alá helyezés >>
„Nagy szüksége lenne a magyar lakosságnak felvilágosításra is az általánosítások elkerülése végett. Nem több ugyanis az egészséges társadalomhoz mérten a mentálisan betegek által elkövetett tragikus cselekmények száma” – fogalmazta meg Schultheisz Krisztina, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökségi tagja.

”Teljes biztonsággal persze nem előzhetőek meg a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények.

Míg korábban 4-5 évente találkoztunk egy ilyen esettel, addig mostanra egy éven belül 4-5-re tehető a bűnesetek száma” – magyarázta Dr. Kurimay.

A cselekvőképtelenség
Cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi, akinek belátási képessége - pszichés állapota, szellemi fogyatékossága vagy szenvedélybetegsége miatt - nagymértékben csökkent.
A cselekvőképtelenség >>
„Probléma, hogy az országban úgynevezett magas biztonságú intézmény sincs” – fejtette ki Dr. Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Társaság elnöke. „sok pénzbe kerül, de jelen helyzetben megkerülhetetlen a súlyosan veszélyeztető betegek ellátására szakosodott intézmény létrehozása”.

Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy a magyar pszichiátria megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, hogy a kormány támogassa a pszichiáter és szakápoló képzést.

Valamint társadalmi összefogásra és pénzre is nagy szükség van.

Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?
Hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi kiirtotta családját, majd önmagával is végzett. Az eset kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek ahhoz, hogy valaki szerettei, majd saját életének is véget vet?
Pontos diagnózis felállítása nehéz, hiszen csupán a közvetlen környezet, a hozzátartozók elmondása alapján lehetséges következtetni az illető korábbi állapotára, az elkövető utólagos megfigyelése, vizsgálata nem lehetséges.
A tényői eset kapcsán sem állapítható meg a jelenlegi információk alapján, hogy mi vezetett a rendkívül súlyos bűncselekményhez, ám összefoglalható, hogy a pszichiátria szerint milyen kórképek vezethetnek hozzá.
Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?>>

Medipress

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

A modern kor pszichés betegségei -...

A világ rohamos társadalmi-gazdasági változásának egyik melléktermékeként módosulnak a lelki betegségek, pszichés tünetek is. Egyesek - melyeket...

A fiatalok online aktivitásának...

Veszélyben van-e a kamasz, aki bár otthon van, de órákat ül a számítógép előtt? Hogyan hat mentális egészségünkre a lezárások alatt...

Miként vészelhetjük át a...

A koronavírus-világjárvány harmadik hullámába lépett hazánk is, ami hatalmas lelki, mentális terhet ró az emberek millióira. A családok, az...

Rejtélyes pszichés betegség: a...

Ez az érdekes, nehezen felismerhető betegség a nagy mesehősről, Münchausen báróról kapta a nevét, aki olyan élethűen tudott bármiről mesét...

Pszichés betegségek komorbiditása...

A komorbiditás kutatása a múlt század második felében vette kezdetét. Komorbiditásról beszélünk, ha egynél több specifikus betegség áll fenn egy...

Vitaminhiány és a pszichiátriai...

A vitaminokat sokszor túlzó várakozás, tévhitek veszik körül. Sokan például a C-vitamint az egészség általános biztosítékának látják, és...

Lebénult a rémülettől - A...

Szélsőségesen megterhelő, erős, hirtelen stresszhatás, az egyén feldolgozó- és tűrőképességét meghaladó pszichés feladat hatására az agy...

A segítő szindróma

A burnout (vagy más néven kiégés) három fő tényezőből érthető meg: a munkakörülményekből (alacsony fizetés, támogatottsághiány...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.