• Népbetegségnek számítanak a pszichiátriai problémák?

    Szerző: Medipress

    Teljes biztonsággal nem előzhetőek meg a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények.

    Elérte a népbetegség szintjét a pszichiátriai zavarokkal küzdők száma a WHO előrejelzései szerint. Magyarországon továbbra is a kezelések elfogadható színvonalra emeléséért folyik a harc. Megfelelő kormányrendelettel és társadalmilag szervezett programokkal kellene a magyar pszichiátriai ellátó rendszer teljes leépítését megakadályozni.

    Hirdetés

    A pszichiátriai betegek számára megfelelő szintű segítségnyújtásra alkalmas ellátórendszerek kiépítése is elengedhetetlen - jelentették ki a Magyar Pszichiátriai Társaság sajtótájékoztatóján. Hatékony intézkedések kellenek Kiemelten foglalkozik az Európai Unió a lelki egészség és jólét kérdésével.

     Megelőzhető tragédiák?

    A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint száz százalékban nem lehet kiszűrni azokat az embereket, akik erőszakos cselekményre készülnek, a pszichiátriai ellátórendszer hiányosságai miatt kikerülhetnek az orvosi kontroll alól mentális zavarokkal küszködők.
    Társadalmi agresszió és pszichés betegségek >>

    „Ezzel szemben Magyarországon a pszichiátriai ellátórendszer nehezen, hosszú sorban állással érhető csak el” – mondta Dr. Harmatta János, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke keddi sajtótájékoztatóján. „Megfelelő ellátás csak a könnyen hozzáférhető és hatékonyan működő megelőző és rehabilitációs járóbeteg szolgálat kiépítésével lehetséges” – egészítette ki Dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

    „A magyar pszichiáter szakma képes ellátni a betegeket, ha azok valóban eljutnak hozzájuk, és rendelkezésre áll a megfelelő anyagi háttér is”. Schultheisz: felvilágosítás és pszichiáter kellene.

    Mentális betegségek - Nem szabadna általánosítani

      A gondnokság alá helyezés
    A gondokság alá helyezés bírósági eljárással rendelhető el. Az eljárás megindítására jogosult a házastárs, egyenes ágbeli rokon illetve testvér.
    A gondnokság alá helyezés >>
    „Nagy szüksége lenne a magyar lakosságnak felvilágosításra is az általánosítások elkerülése végett. Nem több ugyanis az egészséges társadalomhoz mérten a mentálisan betegek által elkövetett tragikus cselekmények száma” – fogalmazta meg Schultheisz Krisztina, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökségi tagja.

    ”Teljes biztonsággal persze nem előzhetőek meg a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények.

    Míg korábban 4-5 évente találkoztunk egy ilyen esettel, addig mostanra egy éven belül 4-5-re tehető a bűnesetek száma” – magyarázta Dr. Kurimay.

      A cselekvőképtelenség
    Cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi, akinek belátási képessége - pszichés állapota, szellemi fogyatékossága vagy szenvedélybetegsége miatt - nagymértékben csökkent.
    A cselekvőképtelenség >>
    „Probléma, hogy az országban úgynevezett magas biztonságú intézmény sincs” – fejtette ki Dr. Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Társaság elnöke. „sok pénzbe kerül, de jelen helyzetben megkerülhetetlen a súlyosan veszélyeztető betegek ellátására szakosodott intézmény létrehozása”.

    Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy a magyar pszichiátria megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, hogy a kormány támogassa a pszichiáter és szakápoló képzést.

    Valamint társadalmi összefogásra és pénzre is nagy szükség van.

     Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?
    Hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi kiirtotta családját, majd önmagával is végzett. Az eset kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek ahhoz, hogy valaki szerettei, majd saját életének is véget vet?
    Pontos diagnózis felállítása nehéz, hiszen csupán a közvetlen környezet, a hozzátartozók elmondása alapján lehetséges következtetni az illető korábbi állapotára, az elkövető utólagos megfigyelése, vizsgálata nem lehetséges.
    A tényői eset kapcsán sem állapítható meg a jelenlegi információk alapján, hogy mi vezetett a rendkívül súlyos bűncselekményhez, ám összefoglalható, hogy a pszichiátria szerint milyen kórképek vezethetnek hozzá.
    Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?>>

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.03.24 14:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Segítség, becsípődött a derekam - Mit tegyek?

    Néhány hete fültanúja voltam, amint egy baráti társaság tagjai arról társalogtak, ki hogyan élte meg az elsőt. Mármint élete első idegbecsípődését. Kifejezetten élveztem volna a színes élménybeszámolót, ha nem tudnám, milyen komoly probléma áll az ártalmatlannak hitt jelenség hátterében.

    Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

    Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott műszakos munka, nem megfelelő alváskörnyezet, rossz szokások (pl. kiadós étkezés elalvás előtt, rendszertelen alvás), stb.. Alvászavar azonban számos betegség velejárója is lehet, így különféle testi és pszichés kórképeké. Melyek a leggyakoribb háttérben álló pszichés betegségek?

    A koncentrációzavar lehetséges okai

    A koncentrációnak, a figyelmi képességeknek a zavara egy tünet, nem egy betegség. Hátterében sokféle testi és lelki elváltozás állhat, ritkán jelentkezik önmagában. Rendszerint egyéb panaszokhoz társul, ami megkönnyíti a háttérben húzódó betegség diagnózisát.

    Lebénult a rémülettől - A pszichogén bénulás

    Szélsőségesen megterhelő, erős, hirtelen stresszhatás, az egyén feldolgozó- és tűrőképességét meghaladó pszichés feladat hatására az agy vészüzemmódba váltva lekapcsolhat bizonyos funkciókat, erre a lekapcsolásra utal a pszichiátria, amikor disszociatív zavaroknak nevezi ezeket a jelenségeket.

    Depresszióra gyanakszik? Ezek a betegségek okozhatnak hasonló tüneteket

    Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok vannak? Cikkünkben ezek közül a leggyakoribbakat vesszük sorra.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása és kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások