A stresszhormon szintje befolyásolja a párválasztást?

Szerző: MTI
Megjelent: 2010.03.11

Stressz esetén nagyobb a nyomás a genetikailag "jól felszerelt" utódok nemzésére, ami inkább lehetséges olyan partnerrel, aki eltérő génállománnyal rendelkezik.

Kutatások igazolják, hogy a legtöbb ember önmagához viszonylag hasonló párt választ magának. A stressz azonban, úgy tűnik, megfordítja a trendet: az igen feszült férfiak olyan partnereket részesítenek előnyben, akik külsőleg egyáltalán nem hasonlítanak hozzájuk.

A stresszhormonok háttérbe szorítják a gondolkodást, befolyásuk alatt inkább ösztönösen cselekszünk.

Stressz esetén nagyobb a nyomás a genetikailag "jól felszerelt" utódok nemzésére, ami inkább lehetséges olyan partnerrel, aki eltérő génállománnyal rendelkezik - írják a németországi Trieri Egyetem pszichológusai a Brit Királyi Társaság Proceedings B nevű folyóiratában a Die Welt internetes kiadása szerint (www.welt.de).

A stresszhormon szintje befolyásolja a párválasztást?

A hasonszőrű partnerek ezzel szemben evolúciós szempontból előnyösebbek, mivel hűségesebbnek és bizalomkeltőbbnek véljük őket: nyugodt körülmények között rájuk esik a döntés. A kísérletben ötven heteroszexuális férfinak kellett meztelen nők fényképeit megítélnie, akik rájuk vagy egy másik kísérleti személyre hasonlítottak.

Betegségeikben is hasonlítanak a házaspárok

Az együttélés ideje alatt a házastársak szív- és érrendszeri rizikófaktorai hasonlóan alakulnak - mutatta ki egy nagy olasz vizsgálat. A kutatás két kockázati tényező esetén mutatott párhuzamos eredményt: a dohányzás és a súlytöbblet terén.
Betegségeikben is hasonlítanak a házaspárok

A kutatók grafikai program segítségével keresztezték a férfiak arcát a nőkével. A férfiak felét úgy hozták stresszhelyzetbe, hogy a vizsgálat előtt három percre jéghideg vízbe kellett meríteniük a kezüket. Ezt követően megnőtt a pulzusszámuk, vérnyomásuk és a kortizol nevű stresszhormon szintje a vérükben.

Ezek a férfiak jóval vonzóbbnak ítélték meg azokat a nőket, akik különböztek tőlük.

A stresszhelyzetből kimaradó férfiak viszont a hasonló vonásokkal rendelkező nőket részesítették előnyben. Habár a tanulmány csupán férfiakra terjedt ki, a kutatók szerint valószínűsíthető, hogy a nők is hasonlóképp reagálnak.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anorexia Anorexia

Hogyan vegyük észre időben a tüneteit?

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Együttélés a traumával:...

Az emlékbetörés vagy más néven flashback gyakori tünete lehet a PTSD-ben (poszttraumás stressz zavar) szenvedőknek. Sok, PTSD-ben szenvedő ember...

A zeneterápia alkalmazási...

Hogyan néz ki a zeneterápia a gyakorlatban? Melyek a leggyakoribb alkalmazási területei? Alkalmazható-e zeneterápia otthon, terapeuta nélkül?...

Cukorbetegség a stressztől?

A cukorbetegség szinte népbetegségnek számít, amelynek 2-es típusára számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. Dr. Marton Anna, diabetológus...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.