Hogyan tesz az ajándékozás egészségessé?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Mindannyian úgy nőttünk fel, hogy azt hallottuk, adni jobb, mint kapni. A tudomány most bebizonyította, hogy ez így igaz. A jószívűség és nagylelkűség csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

A nagylelkűség erősíti az immunrendszert. Amikor a Harvard tanulói egy kísérlet során az árvákról gondoskodó Teréz anyáról néztek filmet, a szervezetükben az antitestek száma jelentősen megnövekedett. Mikor arra kérték őket, gondoljanak vissza arra, mikor voltak önzetlenül kedvesek valakivel, az antitestek száma egy óra hosszára emelkedett. Egy másik kutatás eredménye szerint az agy örömközpontja aktívabb volt, mikor adományozásról kellett dönteni.

Ez kutatók szerint azért is van így, mert az énközpontúság előbb utóbb magas stressz hormonokhoz vezet, mely hosszú távon általános érszűkületet okozhat. A megoldás? Hallgasson meg másokat is, legyen minél többet társaságban, hiszen több kutatás szerint is a szociális kapcsolatok jót tesznek az általános egészségi állapotunknak.

Csökkentse fájdalmát a másokon való segítéssel!

A krónikus fájdalmakban szenvedőknél jelentősen csökken a fájdalom - és magárahagyatottság érzet a depresszió, ha olyanokkal kerülnek kapcsolatba, akiknek hasonló fájdalmaik vannak. Kutatások szerint a fájdalomérzet ilyenkor mintegy 13 százalékkal csökken. A jelenség mögött a megnövekedett endorfinszint állhat.

Kevesebb megfázás

A Carnegie Mellon University által végzett felmérés szerint azoknál, akik szociálisan erősebben kötődnek valakihez, kevesebb a náthás megbetegedések előfordulási aránya. A kötődés egyik legegyszerűbb módja az önkéntes szolgálat.

A szeretet begyógyítja a sebeket

Egy 2005-ben, az Ohio State University által végzett kutatásban résztvevő házaspárokon két alkalommal is vékony sebet ejtettek. Az első alkalommal szeretetteljesen, egymást támogató módon beszélgettek egymással, míg a második esetben a kapcsolatukban lévő problémákat vitatták meg. A második alkalommal ejtett seb átlagosan egy nappal később gyógyult, ám az egymásra mérgesebb pároknál ez akár két nappal későbbre is eltolódhatott az első seb gyógyulásával összehasonlítva.

A cortisol nevű stresszhormon termelődését legegyszerűbben masszázzsal lehet csökkenteni. Egy ilyen irányú kutatásban résztvevő alanyoknál masszázs után jelentősen csökkent a cortisol szint, a depresszió- és szorongásérzet.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.