Tejmentes diétával a hiperaktivitás ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Új módszert fejlesztettek ki Norvégiában a hiperaktív gyerekek kezelésére - közölte az AFP francia hírügynökség vasárnap. A tudósok szerint megfelelő diétával elkerülhető a gyógyszerszedés. Orvosi körökben egyelőre szkeptikusan fogadják az új elméletet.

WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez
Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!
A délnyugat-norvégiai Stavanger városban 23 gyereket vizsgáltak több éven keresztül. 1996 és 1997 között mindannyian kerülték a tejtermékeket. Az akkor 4 és 11 év közötti gyerekek közül később sokan abbahagyták a diétát, hatan azonban még 8 év után sem fogyasztanak tejet, sőt, a búzában, rozsban, árpában, és bizonyos mértékig a zabban megtalálható glutént is kiiktatták étrendjükből. A kutatásban résztvevő egyik pedagógus szerint látványos különbség van a diétázó, és az azt feladó gyerekek teljesítménye között.

A tudósok szerint a módszer azért működik, mert a hiperaktív viselkedést ezeknél a gyerekeknél az okozza, hogy bizonyos proteineket nem tud lebontani a szervezetük.

Ugyanakkor a kutatás résztvevői is elismerik, hogy tudományos szempontból nem tökéletes a vizsgálat, hiszen nem készült elég tanulmány arról, hogy hány hiperaktív gyermeknek van ilyen fehérjelebontási problémája. A betegségért ugyanis nem minden esetben csak a proteinek felelősek. 

(FH)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.