"Normális az, hogy még mindig bepisil a gyerek?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Kislányom 4 és fél éves és még mindig gyakran előfordul, hogy bepisil éjszaka. Pedig korábban volt, hogy egy hónapig sem volt ilyen problémája. Normális ez? Ha nem, hova forduljak segítségért?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A vizelettartás az ötödik életév betöltése után nem szokott problémát okozni. Mivel a bepisilés a gyermekénél éjjel jelentkezik, a szervi eredetű elváltozás szinte biztosan kizárható, hiszen nappal szabályozni tudja a vizeletürítést.

Bizonyos pszichés tényezők hatására előfordulhat, hogy a korábban teljesen szobatiszta gyermek családi, óvodai események hatására újra bepisil. Kistestvér születésekor például ugyanolyan gondoskodásra vágyhat, mint újszülött tesvére, stb.

Próbálja éjjel egyszer felébreszteni és wc-re ültetni a gyermeket, az esti folyadékfogyasztást pedig igyekezzenek visszaszorítani.

Ha az éjjeli pisiltetés után továbbra is fennáll a probléma, érdemes lenne alaposabban megvizsgálni a helyzetet. A kicsit semmi esetre sem szabad szidni, büntetni a bepisilésért. Az ilyen jellegű átmeneti zavart a gyerekek hamar kinövik.

(WEBBeteg - Kertész Tímea, pszichológus)

Módosítva: 2010.08.29 09:12, Megjelenés: 2010.08.29 09:12
Címkék: Bepisilés, Gyerek
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Így segíthetik a gyógynövények a pihentető alvást. (x)

A magzat elvesztésének pszichés...

A terhesség élménye messze meghaladja a leendő anyában és gyermekében bekövetkező testi változások érzékelését és értékelését.

Bepisil, becsepeg, rohan a WC-re -...

Egy csecsemő gyakran és kis mennyiségű vizeletet ürít. Elég kibontani a pelenkát és hűvösebb levegő éri a bőrét, vagy megcirógatjuk, és akár...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.