"Normális az, hogy még mindig bepisil a gyerek?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Kislányom 4 és fél éves és még mindig gyakran előfordul, hogy bepisil éjszaka. Pedig korábban volt, hogy egy hónapig sem volt ilyen problémája. Normális ez? Ha nem, hova forduljak segítségért?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A vizelettartás az ötödik életév betöltése után nem szokott problémát okozni. Mivel a bepisilés a gyermekénél éjjel jelentkezik, a szervi eredetű elváltozás szinte biztosan kizárható, hiszen nappal szabályozni tudja a vizeletürítést.

Bizonyos pszichés tényezők hatására előfordulhat, hogy a korábban teljesen szobatiszta gyermek családi, óvodai események hatására újra bepisil. Kistestvér születésekor például ugyanolyan gondoskodásra vágyhat, mint újszülött tesvére, stb.

Próbálja éjjel egyszer felébreszteni és wc-re ültetni a gyermeket, az esti folyadékfogyasztást pedig igyekezzenek visszaszorítani.

Ha az éjjeli pisiltetés után továbbra is fennáll a probléma, érdemes lenne alaposabban megvizsgálni a helyzetet. A kicsit semmi esetre sem szabad szidni, büntetni a bepisilésért. Az ilyen jellegű átmeneti zavart a gyerekek hamar kinövik.

(WEBBeteg - Kertész Tímea, pszichológus)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.