Hogyan lehet minőségi idő a kényszerű szabadságból?

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Emberek millióit tartja fogságban, kényszerhelyzetben a több hete eluralkodott koronavírus-világjárvány. Ez az állapot mindenki számára nagyon megterhelő, mentálisan, lelkileg és fizikailag is.

Egy vadonatúj életteret kellett felépítenünk az otthonunkban, ott ahol élünk. Egyedül, a gyermekünkkel, a családdal, a párunkkal. Kit milyen élethelyzetben talált az aggasztó és félelmet, bizonytalanságot keltő betegség rohamos terjedése szerte a világban. A mentális immunerősítésre, az alkalmazkodásra, a kreativitásra s önfegyelemre, az egymásra figyelésre, a szabálykövetésre nagyobb szükségünk van most, mint valaha az elmúlt ötven évben.

A Magyar Kormány és az Operatív Törzs tagjai a miniszterelnök vezetésével napról napra, szinte óráról órára tájékoztatják a magyar lakosságot a járvánnyal kapcsolatos magyarországi fejleményekről, aminek köszönhetően olyan információkat és instrukciókat kapunk, melyekhez kötelezően, szabálykövetően alkalmazkodnunk kell a saját és mások egészsége, élete érdekében. Önfegyelemből, közös emberi erőfeszítésből, karitatív segítségnyújtásból, az egészségügyi dolgozók kimerülésig tartó, áldozatos munkavállalásból jelesre vizsgáztak, és a segítők is hazánkban. Hozzájuk csatlakoznak azok, akik nem tudnak home office módon dolgozni, vagy hosszabb szabadságra menni, de szolgálniuk kell a lakosságot a munkájukkal. A szociális szférában dolgozók, a patikusok, a gyógyszerészek, minden egészségügyi dolgozó, a mentősök, a tűzoltók, a honvédség, a rendőrség, a polgárőrség szakemberei, a bolti, piaci, illetve a drogériákban dolgozó eladók, kiszolgálók, pénztárosok, a postások, a busz- és villamosvezetők, a hivatali ügyintézők, s nemkülönben az egyetemek tanárai, akik online módon, zökkenőmentesen végzik az egyetemisták oktatását. Ez pedig azt eredményezi, hogy a felsőoktatásban tanulóknak nincs idejük unatkozni, mert a korábbi előadásrend szerint kell részt venniük az online oktatásban, és a megszerzett tudásukról számot adniuk.

Lehetőségeik szerint, a középiskolák pedagógusai és diákjai is példaértékűen teljesítenek ebben az új, váratlan távtanulási folyamatban. Csakhogy számukra még nem egyértelmű például az, hogy miként tudnak a végzős tanulók érettségi vizsgát tenni. Információink szerint már az általános iskolák pedagógusai és tanulói is lépést tudnak tartani a kényszer szülte netes oktatási folyamattal, amit eddig a technikai átállás nehezített.

- A szülők helytállására, a tanulásban való segítségnyújtásra azonban a legtöbb családban szükségük van a kisiskolásoknak, de a felsősöknek is. Ahol több gyermek is tanul s ráadásul ovis vagy még kisebb csemete is otthon van a karantén idején, a szülőknek muszáj megosztaniuk a feladatokat ahhoz, hogy ne alakuljon ki zűrzavar, vita, haragtartás. Fontos, hogy a gyermekek biztonságban érezzék magukat akkor is, ha a szülők ereje kimerülőben van s számos más feladatot is meg kell oldaniuk. Ebben a helyzetben, amikor a koronavírus-megbetegedés elkerülésére, egymás óvására törekszünk, a csatározás, a vádaskodás, a hosszú ideig tartó összezártság egy idő után tartós stresszt eredményezhet, ami a tartalék energiáinkat felemészti, gyengíti az immunrendszerünket, s hajlamosabbá tehet a legegyszerűbb betegségre is – tudtuk meg Kiss Kornélia pszichológustól.

- A tanulást, a tananyagok magyarázatát a köztévé M5 csatornája szisztematikus rendben sugározza, ami könnyítést adhat a diákoknak és a szülőknek is. Mit javasol az összezártság ideje alatt, miként tájékoztassák a gyermekeket a kijárás korlátozásáról, a világjárványról, a betegség megfékezéséről?

- Azt szoktuk mondani, hogy a gyermek számára mindennél fontosabb a biztonság- és a szeretetérzet megtapasztalása, állandósága. Ha efelől nincs kétsége, megérti, ha a szülő életkorának megfelelően elmondja, hogy miért kell mindenkinek otthon tartózkodnia, honnan ered a vírus, hogyan terjed, milyen veszélyeket rejt, s miként kell az egészségünkre és egymásra ügyelni. Ezt megértik, ha nem bonyolítjuk túl az információt. Ezek után, ha kérdeznek, mindig csak arra válaszoljunk, amire kíváncsiak. Nem kell őket kisfelnőtteknek tekinteni. Azt is elmagyarázhatjuk, hogy a nagyszülőkkel, a rokonokkal, barátokkal miért nem találkozhatnak személyesen. Ha türelmesen, érthetően, célirányosan kommunikálunk velük, minden a helyére kerül egy idő után. Bizonyosan kérdezősködnek napok múlva is. Válaszoljunk megnyugtatóan, de felelősségteljesen és őszintén. Ne találjunk ki butácska meséket.

Nincs most helye a jóságért beígért jutalomkiruccanásoknak, játszótér-látogatásoknak, kirándulásoknak. Ne vezessük félre őket, és ne is akarjuk megszegni a szabályokat, hiszen azokat nem véletlenül alkotják az Operatív Törzs tagjai ebben a kritikus veszélyhelyzetben. Nekik ne mondjuk, hogy veszélyhelyzet van, azzal pánikot kelthetünk. Hívjuk fel a figyelmüket a kézmosásra, annak helyes folyamatára, a kézfertőtlenítő használatára segítséggel, a ruhák rendszeres cseréjére, s a csöppet sem egyszerű helyzet okos, ügyes elviselésére, amihez minőségi időtöltést kell teremteni számukra, ami nem csupán a számítógép vagy mobiltelefon egész napos nyomkodása. Másrészt, tudniuk kell, hogy jelenleg nem szünidő van, hanem a járvány miatt részleges kijárási tilalom, otthoni karantén, magyarázzuk el ennek a jelentését a legegyszerűbb módon. Ne feledjük hangsúlyozni a kötelességük betartását, a tanulást.

Ezt olvasta már? COVID-19 vírus fertőzés - Óvintézkedések gyermekek számára

- Egy bizonyos idő után a felnőtteknek is teherré válik a bezártság, a megszokott életritmusuk hátrahagyása, az összezártsággal járó súrlódások. Amikor nem egymásra haragszanak a családtagok, de a feszültségüket máshol nem tudják levezetni. Milyen hasznos tippeket adhatunk a gyermekeknek és a felnőtteknek az elviselhető időtöltéshez?

- A mentális immunerősítés az alapja mindennek, ami személyiségenként változhat. A gyerekeket életkoruknak megfelelő elfoglaltsággal lássuk el, vagy közösen készítsünk kétnaponta napi tervet, kérjük meg, hogy ő állítsa össze a sajátját, s beszéljük meg együtt. Legyen benne a tanulás, a házi feladat elkészítése, a rendszeres napi tisztálkodás, ami a felnőttekre is vonatkozik, mint a normál hétköznapokban. Ne pizsamában és hálóingben járkáljunk egész nap, mert ezzel rossz példát mutatunk. Beszéljük meg a napi menüt, adjunk ebben feladatot a családtagoknak, akárcsak a rendrakásban is. Engedjük, hogy társasjátékozzanak, kártyázzanak, kirakózzanak, kedvükre való benti játékokkal foglalják el magukat. S íme, a remek alkalom, hogy olvassanak, olyan filmeket nézzenek, ami érdekes számukra, de kontrolláljuk azokat. Okosan. Ha időnk engedi, s miért ne engedné, nézzük velük együtt a kiválasztott filmet, társasjátékozzunk közösen, ha kertes, udvaros házban lakunk, kimehetnek levegőzni, mozogni, labdázni, de nem kerülhetnek kapcsolatba senki mással. Ezt ellenőrizzük!

Ez is érdekelheti Agytorna, hasznos játékok otthonra

Akinek jó a kézügyessége, ajánljunk fel alkotó munkát, jelöljük ki annak a helyét, játsszanak a hangszerükön, ha van, és ha senkit nem zavarnak ezzel. Ha élnek a nagyszülők, feltétlenül hívják fel őket naponta, ezzel örömet szerzünk nekik, a gyerekek pedig szeretnek csacsogni. Ha nem ők, tegyük meg helyettük mi, figyeljünk idős, beteg szeretteinkre. Nem kell ehhez ágyban fekvőnek lenniük, csak érezzék, hogy ha már el vannak zárva a világtól az egészségük óvása érdekében, a család szeretettel figyel rájuk. A gyermekeink is, mi is, online beszélgetést is folytathatunk a mamákkal, papákkal, barátokkal, unokatestvérekkel, rokonokkal.

- Mit tegyenek a felnőttek, főként, ha mindkét szülő otthon van?

- Ha van gyermekük, az eleve meghatároz mindent. Ezért is javasoltam a napirend készítését, ami magunk számára is jó ötlet. Ha dolgozniuk kell a szülőknek home office módban, jelöljék ki a munkaterületeket, hogy ne zavarják egymást.

Egyezzenek meg abban, hogy ki, mikor foglalkozik a gyermekekkel, hiszen az anya nem viheti a hátán az egész család „életét”. Ki fog merülni, kiég, ideges lesz, és ha elfárad testileg, lelkileg, mentálisan, akkor „kidől” a sorból. Ezt ne várjuk meg. Ha végeztünk a kötelező feladatainkkal, pihenjünk, olvassunk, nézzünk bakancslistára tett filmeket, ha lehet, ne katasztrófafilmet. Rendezzük át a könyvespolcot, a ruhásszekrényben selejtezzük, helyezzük előre a tavaszi holmikat, ültessük át a növényeket, dolgozzunk a kiskertben, otthon. Mindenképpen mozogjunk, iktassunk be rövid edzéseket, amennyit elbírunk. Mindezt csakis otthon!

Tanuljunk az otthoni készletből egyszerű, de új ételeket főzni, sütni. Ne feledkezzünk meg a barátokkal, rokonokkal való kommunikációról sem, adjunk segítséget, ha kérik, vagy kérjünk mi, ha épp belefáradtunk a nonstop otthoni életbe. Telefonon vagy a számítógép segítségével természetesen!

Olvassunk, filmezzünk, vezessünk hálanaplót. Ne feledkezzenek meg arról sem, hogy a párok közelebb kerülhetnek egymáshoz, bátran kezdeményezzenek, ha a gyerekek már lefeküdtek. Éljék újra a szerelmüket. Ha viszont a feszültség erősödik, az elviselhetetlenségig egymás agyára mennek a párok, tartsanak pici szünetet, ne veszekedjenek, ne keltsenek félelmet a gyermekekben. Lépjenek kettőt hátra dacoskodás nélkül, és ha lehiggadtak, beszéljék meg a problémájukat. Nem kell régi sebeket feltépni, megbántani egymást. Foglalják el magukat, ha kell, kis időre egymástól függetlenül, de beszéljenek, figyeljenek egymásra. A problémákat soha ne söpörjék a szőnyeg alá!

Prof. Dr. Bagdy Emőke tanácsai

Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus a közösségi médiában mindenkihez szólva elmondta: A mentális immunerősítést naponta célul kell kitűznünk, a jelenlegi koronavírus-világjárvány idején különösen. Arra kell törekednünk, hogy megküzdjünk a kialakult helyzettel. A professzornő szavaival élve, semmit nem érünk azzal, ha homokba dugjuk a fejünket, s nem veszünk tudomást a kialakult sajnálatos helyzetről, de pánikhangulatot sem szabad kelteni. Hite szerint: az élet bátorság, felelősség, s az élet élni akar, így ezt erősítsük magunkban. Ezért a hasonló krízis idején mindennél fontosabb a testi, lelki, mentális egészségünk megőrzése érdekében a negatív gondolkodásunk megváltoztatása. Ki kell szabadulni abból az örvényből, hogy az aggodalmat, a félelmet, a rémültséget központi „tétellé” tegyük. Arra irányítsuk a figyelmünket: mindent megteszünk azért, hogy betartsuk a járvány idején előírt szabályokat, nem próbálunk kiutakat keresni a korlátozások alól, így egyedül vagy a családdal, de megküzdünk a félelmünkkel, és nem hagyjuk, hogy a pánik elhatalmasodjon rajtunk.

Jó tanács! Nem kell ugyanazt a hírt egy nap többször meghallgatni, ne sokkoljuk magunkat, ne erősítsük a félelmeinket, mert azzal gyengítjük a lelkierőnket. Számos sokkhatással kell megküzdeni a hírek hallatán. Összpontosítsunk arra, hogy pozitív történeteket, emlékeket elevenítsünk fel, ápoljuk a baráti, családi kapcsolatokat. Most telefonon vagy az internet segítségével. Tervezzük meg, hogy milyen testmozgás való nekünk, nézzünk kedvünkre való filmeket, olvassunk, társasjátékozzunk, pihenjünk, főzzünk a gyermekeinkkel, járjunk egymás kedvében. Ne restelljük azt, ha nevetünk, ha jó kedvünk van, a járványt ez nem fékezi meg, a mi bezártságérzésünket viszont enyhíti, ha nem a félelmeink uralnak. Fogadjuk el az érzéseinket, a gondolatainkat, és soha ne értékeljük le önmagunkat, ne nagyítsunk fel semmit. Ha nem boldogulunk, forduljunk a legkedvesebb barátunkhoz, családtagunkhoz, beszéljünk az aggodalmainkról, kérjük a tanácsát a net segítségével. A megnövekedett otthoni időszak már egy hét után is unalmas lehet, főként a 24 órás nonstop összezártsággal, vagy épp az egyedüllét miatt. A lelki jóllét legyen a célunk, miközben óvjuk az egészségünket s a környezetünkben élőkét, és ha lehet, ne most böjtöljünk, mert nagyon legyengítené a szervezetünket. Ne engedjük, hogy kaotikussá váljanak a gondolataink, mert előbb-utóbb az otthonunkra is rátelepedne ez a hangulat. Adjunk hálát az egészségünkért, a kitartásunkért, a családunkért s mindazért, amit eddig már sikerült legyőzni.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Kiss Kornélia, pszichológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.