• Hogyan lehet minőségi idő a kényszerű szabadságból?

    Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

    Emberek millióit tartja fogságban, kényszerhelyzetben a több hete eluralkodott koronavírus-világjárvány. Ez az állapot mindenki számára nagyon megterhelő, mentálisan, lelkileg és fizikailag is.

    Egy vadonatúj életteret kellett felépítenünk az otthonunkban, ott ahol élünk. Egyedül, a gyermekünkkel, a családdal, a párunkkal. Kit milyen élethelyzetben talált az aggasztó és félelmet, bizonytalanságot keltő betegség rohamos terjedése szerte a világban. A mentális immunerősítésre, az alkalmazkodásra, a kreativitásra s önfegyelemre, az egymásra figyelésre, a szabálykövetésre nagyobb szükségünk van most, mint valaha az elmúlt ötven évben.

    Hirdetés

    A Magyar Kormány és az Operatív Törzs tagjai a miniszterelnök vezetésével napról napra, szinte óráról órára tájékoztatják a magyar lakosságot a járvánnyal kapcsolatos magyarországi fejleményekről, aminek köszönhetően olyan információkat és instrukciókat kapunk, melyekhez kötelezően, szabálykövetően alkalmazkodnunk kell a saját és mások egészsége, élete érdekében. Önfegyelemből, közös emberi erőfeszítésből, karitatív segítségnyújtásból, az egészségügyi dolgozók kimerülésig tartó, áldozatos munkavállalásból jelesre vizsgáztak, és a segítők is hazánkban. Hozzájuk csatlakoznak azok, akik nem tudnak home office módon dolgozni, vagy hosszabb szabadságra menni, de szolgálniuk kell a lakosságot a munkájukkal. A szociális szférában dolgozók, a patikusok, a gyógyszerészek, minden egészségügyi dolgozó, a mentősök, a tűzoltók, a honvédség, a rendőrség, a polgárőrség szakemberei, a bolti, piaci, illetve a drogériákban dolgozó eladók, kiszolgálók, pénztárosok, a postások, a busz- és villamosvezetők, a hivatali ügyintézők, s nemkülönben az egyetemek tanárai, akik online módon, zökkenőmentesen végzik az egyetemisták oktatását. Ez pedig azt eredményezi, hogy a felsőoktatásban tanulóknak nincs idejük unatkozni, mert a korábbi előadásrend szerint kell részt venniük az online oktatásban, és a megszerzett tudásukról számot adniuk.

    Lehetőségeik szerint, a középiskolák pedagógusai és diákjai is példaértékűen teljesítenek ebben az új, váratlan távtanulási folyamatban. Csakhogy számukra még nem egyértelmű például az, hogy miként tudnak a végzős tanulók érettségi vizsgát tenni. Információink szerint már az általános iskolák pedagógusai és tanulói is lépést tudnak tartani a kényszer szülte netes oktatási folyamattal, amit eddig a technikai átállás nehezített.

    - A szülők helytállására, a tanulásban való segítségnyújtásra azonban a legtöbb családban szükségük van a kisiskolásoknak, de a felsősöknek is. Ahol több gyermek is tanul s ráadásul ovis vagy még kisebb csemete is otthon van a karantén idején, a szülőknek muszáj megosztaniuk a feladatokat ahhoz, hogy ne alakuljon ki zűrzavar, vita, haragtartás. Fontos, hogy a gyermekek biztonságban érezzék magukat akkor is, ha a szülők ereje kimerülőben van s számos más feladatot is meg kell oldaniuk. Ebben a helyzetben, amikor a koronavírus-megbetegedés elkerülésére, egymás óvására törekszünk, a csatározás, a vádaskodás, a hosszú ideig tartó összezártság egy idő után tartós stresszt eredményezhet, ami a tartalék energiáinkat felemészti, gyengíti az immunrendszerünket, s hajlamosabbá tehet a legegyszerűbb betegségre is – tudtuk meg Kiss Kornélia pszichológustól.

    A tanulást, a tananyagok magyarázatát a köztévé M5 csatornája szisztematikus rendben sugározza, ami könnyítést adhat a diákoknak és a szülőknek is. Mit javasol az összezártság ideje alatt, miként tájékoztassák a gyermekeket a kijárás korlátozásáról, a világjárványról, a betegség megfékezéséről?

    - Azt szoktuk mondani, hogy a gyermek számára mindennél fontosabb a biztonság- és a szeretetérzet megtapasztalása, állandósága. Ha efelől nincs kétsége, megérti, ha a szülő életkorának megfelelően elmondja, hogy miért kell mindenkinek otthon tartózkodnia, honnan ered a vírus, hogyan terjed, milyen veszélyeket rejt, s miként kell az egészségünkre és egymásra ügyelni. Ezt megértik, ha nem bonyolítjuk túl az információt. Ezek után, ha kérdeznek, mindig csak arra válaszoljunk, amire kíváncsiak. Nem kell őket kisfelnőtteknek tekinteni. Azt is elmagyarázhatjuk, hogy a nagyszülőkkel, a rokonokkal, barátokkal miért nem találkozhatnak személyesen. Ha türelmesen, érthetően, célirányosan kommunikálunk velük, minden a helyére kerül egy idő után. Bizonyosan kérdezősködnek napok múlva is. Válaszoljunk megnyugtatóan, de felelősségteljesen és őszintén. Ne találjunk ki butácska meséket.

    Nincs most helye a jóságért beígért jutalomkiruccanásoknak, játszótér-látogatásoknak, kirándulásoknak. Ne vezessük félre őket, és ne is akarjuk megszegni a szabályokat, hiszen azokat nem véletlenül alkotják az Operatív Törzs tagjai ebben a kritikus veszélyhelyzetben. Nekik ne mondjuk, hogy veszélyhelyzet van, azzal pánikot kelthetünk. Hívjuk fel a figyelmüket a kézmosásra, annak helyes folyamatára, a kézfertőtlenítő használatára segítséggel, a ruhák rendszeres cseréjére, s a csöppet sem egyszerű helyzet okos, ügyes elviselésére, amihez minőségi időtöltést kell teremteni számukra, ami nem csupán a számítógép vagy mobiltelefon egész napos nyomkodása. Másrészt, tudniuk kell, hogy jelenleg nem szünidő van, hanem a járvány miatt részleges kijárási tilalom, otthoni karantén, magyarázzuk el ennek a jelentését a legegyszerűbb módon. Ne feledjük hangsúlyozni a kötelességük betartását, a tanulást.

    Ezt olvasta már? COVID-19 vírus fertőzés - Óvintézkedések gyermekek számára

    Egy bizonyos idő után a felnőtteknek is teherré válik a bezártság, a megszokott életritmusuk hátrahagyása, az összezártsággal járó súrlódások. Amikor nem egymásra haragszanak a családtagok, de a feszültségüket máshol nem tudják levezetni. Milyen hasznos tippeket adhatunk a gyermekeknek és a felnőtteknek az elviselhető időtöltéshez?

    - A mentális immunerősítés az alapja mindennek, ami személyiségenként változhat. A gyerekeket életkoruknak megfelelő elfoglaltsággal lássuk el, vagy közösen készítsünk kétnaponta napi tervet, kérjük meg, hogy ő állítsa össze a sajátját, s beszéljük meg együtt. Legyen benne a tanulás, a házi feladat elkészítése, a rendszeres napi tisztálkodás, ami a felnőttekre is vonatkozik, mint a normál hétköznapokban. Ne pizsamában és hálóingben járkáljunk egész nap, mert ezzel rossz példát mutatunk. Beszéljük meg a napi menüt, adjunk ebben feladatot a családtagoknak, akárcsak a rendrakásban is. Engedjük, hogy társasjátékozzanak, kártyázzanak, kirakózzanak, kedvükre való benti játékokkal foglalják el magukat. S íme, a remek alkalom, hogy olvassanak, olyan filmeket nézzenek, ami érdekes számukra, de kontrolláljuk azokat. Okosan. Ha időnk engedi, s miért ne engedné, nézzük velük együtt a kiválasztott filmet, társasjátékozzunk közösen, ha kertes, udvaros házban lakunk, kimehetnek levegőzni, mozogni, labdázni, de nem kerülhetnek kapcsolatba senki mással. Ezt ellenőrizzük!

    Ez is érdekelheti! Agytorna, hasznos játékok otthonra

    Akinek jó a kézügyessége, ajánljunk fel alkotó munkát, jelöljük ki annak a helyét, játsszanak a hangszerükön, ha van, és ha senkit nem zavarnak ezzel. Ha élnek a nagyszülők, feltétlenül hívják fel őket naponta, ezzel örömet szerzünk nekik, a gyerekek pedig szeretnek csacsogni. Ha nem ők, tegyük meg helyettük mi, figyeljünk idős, beteg szeretteinkre. Nem kell ehhez ágyban fekvőnek lenniük, csak érezzék, hogy ha már el vannak zárva a világtól az egészségük óvása érdekében, a család szeretettel figyel rájuk. A gyermekeink is, mi is, online beszélgetést is folytathatunk a mamákkal, papákkal, barátokkal, unokatestvérekkel, rokonokkal.

    Mit tegyenek a felnőttek, főként, ha mindkét szülő otthon van?

    - Ha van gyermekük, az eleve meghatároz mindent. Ezért is javasoltam a napirend készítését, ami magunk számára is jó ötlet. Ha dolgozniuk kell a szülőknek home office módban, jelöljék ki a munkaterületeket, hogy ne zavarják egymást.

    Egyezzenek meg abban, hogy ki, mikor foglalkozik a gyermekekkel, hiszen az anya nem viheti a hátán az egész család „életét”. Ki fog merülni, kiég, ideges lesz, és ha elfárad testileg, lelkileg, mentálisan, akkor „kidől” a sorból. Ezt ne várjuk meg. Ha végeztünk a kötelező feladatainkkal, pihenjünk, olvassunk, nézzünk bakancslistára tett filmeket, ha lehet, ne katasztrófafilmet. Rendezzük át a könyvespolcot, a ruhásszekrényben selejtezzük, helyezzük előre a tavaszi holmikat, ültessük át a növényeket, dolgozzunk a kiskertben, otthon. Mindenképpen mozogjunk, iktassunk be rövid edzéseket, amennyit elbírunk. Mindezt csakis otthon!

    Tanuljunk az otthoni készletből egyszerű, de új ételeket főzni, sütni. Ne feledkezzünk meg a barátokkal, rokonokkal való kommunikációról sem, adjunk segítséget, ha kérik, vagy kérjünk mi, ha épp belefáradtunk a nonstop otthoni életbe. Telefonon vagy a számítógép segítségével természetesen!

    Olvassunk, filmezzünk, vezessünk hálanaplót. Ne feledkezzenek meg arról sem, hogy a párok közelebb kerülhetnek egymáshoz, bátran kezdeményezzenek, ha a gyerekek már lefeküdtek. Éljék újra a szerelmüket. Ha viszont a feszültség erősödik, az elviselhetetlenségig egymás agyára mennek a párok, tartsanak pici szünetet, ne veszekedjenek, ne keltsenek félelmet a gyermekekben. Lépjenek kettőt hátra dacoskodás nélkül, és ha lehiggadtak, beszéljék meg a problémájukat. Nem kell régi sebeket feltépni, megbántani egymást. Foglalják el magukat, ha kell, kis időre egymástól függetlenül, de beszéljenek, figyeljenek egymásra. A problémákat soha ne söpörjék a szőnyeg alá!

    Prof. Dr. Bagdy Emőke tanácsai

    Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus a közösségi médiában mindenkihez szólva elmondta: A mentális immunerősítést naponta célul kell kitűznünk, a jelenlegi koronavírus-világjárvány idején különösen. Arra kell törekednünk, hogy megküzdjünk a kialakult helyzettel. A professzornő szavaival élve, semmit nem érünk azzal, ha homokba dugjuk a fejünket, s nem veszünk tudomást a kialakult sajnálatos helyzetről, de pánikhangulatot sem szabad kelteni. Hite szerint: az élet bátorság, felelősség, s az élet élni akar, így ezt erősítsük magunkban. Ezért a hasonló krízis idején mindennél fontosabb a testi, lelki, mentális egészségünk megőrzése érdekében a negatív gondolkodásunk megváltoztatása. Ki kell szabadulni abból az örvényből, hogy az aggodalmat, a félelmet, a rémültséget központi „tétellé” tegyük. Arra irányítsuk a figyelmünket: mindent megteszünk azért, hogy betartsuk a járvány idején előírt szabályokat, nem próbálunk kiutakat keresni a korlátozások alól, így egyedül vagy a családdal, de megküzdünk a félelmünkkel, és nem hagyjuk, hogy a pánik elhatalmasodjon rajtunk.

    Jó tanács! Nem kell ugyanazt a hírt egy nap többször meghallgatni, ne sokkoljuk magunkat, ne erősítsük a félelmeinket, mert azzal gyengítjük a lelkierőnket. Számos sokkhatással kell megküzdeni a hírek hallatán. Összpontosítsunk arra, hogy pozitív történeteket, emlékeket elevenítsünk fel, ápoljuk a baráti, családi kapcsolatokat. Most telefonon vagy az internet segítségével. Tervezzük meg, hogy milyen testmozgás való nekünk, nézzünk kedvünkre való filmeket, olvassunk, társasjátékozzunk, pihenjünk, főzzünk a gyermekeinkkel, járjunk egymás kedvében. Ne restelljük azt, ha nevetünk, ha jó kedvünk van, a járványt ez nem fékezi meg, a mi bezártságérzésünket viszont enyhíti, ha nem a félelmeink uralnak. Fogadjuk el az érzéseinket, a gondolatainkat, és soha ne értékeljük le önmagunkat, ne nagyítsunk fel semmit. Ha nem boldogulunk, forduljunk a legkedvesebb barátunkhoz, családtagunkhoz, beszéljünk az aggodalmainkról, kérjük a tanácsát a net segítségével. A megnövekedett otthoni időszak már egy hét után is unalmas lehet, főként a 24 órás nonstop összezártsággal, vagy épp az egyedüllét miatt. A lelki jóllét legyen a célunk, miközben óvjuk az egészségünket s a környezetünkben élőkét, és ha lehet, ne most böjtöljünk, mert nagyon legyengítené a szervezetünket. Ne engedjük, hogy kaotikussá váljanak a gondolataink, mert előbb-utóbb az otthonunkra is rátelepedne ez a hangulat. Adjunk hálát az egészségünkért, a kitartásunkért, a családunkért s mindazért, amit eddig már sikerült legyőzni.

    Olvasson tovább!

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Balogh Mária, újságíró
    Szakértő: Kiss Kornélia, pszichológus

    Módosítva: 2020.04.03 10:03, Megjelenés: 2020.04.03 10:03
   • Cikkajánló

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    A járvány lecsengő szakaszában van, több a gyógyult, mint az aktív fertőzött.

    Telemedicina

    Telemedicina

    MediCall

    Kérdések a modern online orvos-beteg kapcsolattartási rendszerekről.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus: tovább nőttek az országon belüli különbségek

    Régóta nem azonosítottak új koronavírus-fertőzöttet azon megyékben, ahol eleve alacsony volt az esetszám, a legfertőzöttebb országrészekben ellenben a napokban is tovább nőtt a megbetegedések száma. Megyei körkép a magyarországi koronavírus-járványról.

    Operatív törzs: újabb védőeszköz-szállítmányok érkeztek a kórházakba

    Újabb védőeszköz-szállítmányok érkeztek a kórházakba - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Fogkefe gyerekeknek
    Hogyan történik a kisbabák és kisgyermekek megfelelő szájápolási rutinja?
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások