Mentális betegség téma

Közlekedési baleset - Nem csak a test sérül

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2022-04-12 11:03

Napjainkban egyre több közlekedési balesetről hallunk, azonban ezek kapcsán mindig csak a halálos áldozatokról emlékezünk meg, a túlélőkről senki sem beszél. Vajon hogy élik meg és hogyan dolgozzák fel a balesetet? Vajon túl lehet lépni a történteken tartós lelki károsodás nélkül?

A skizofrénia elfogadása - A diagnózis után

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2021-10-13 20:33

Bármilyen betegséggel, ha akár a legenyhébbről is van szó, nem könnyű dolog szembesülni, hát még akkor, ha egy olyan súlyos pszichiátriai betegségről beszélünk, mint a skizofrénia. Ez a mentális betegség teljesen nem gyógyítható, ugyanakkor ma már korszerű gyógyszerekkel kellően kiegyensúlyozott, jó életminőség biztosítható.

Megbélyegzés nélkül

Magyar Antistigma Munkacsoport
2021-10-11 13:24

A pszichiátriai ellátás, gondozás sikerére, és a mentális betegséggel élők életminőségére sokszor nem csak az állapot súlyossága, hanem a betegséget kísérő megbélyegzés is jelentős hatást gyakorol. Magyarországon most először kerül sor országos antistigma kezdeményezésre, és az első adatok szerint a lakosság 30 százalékának komoly ellenérzései vannak a mentális betegséggel élőkkel kapcsolatban.

Skizofrénia - Család nélkül nincs orvosság

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2021-08-19 18:33

Sajnos a skizofrénia egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy a betegek nagy többsége nem érzi magát betegnek, a kóros gondolatait, hallucinációit valóságként éli meg. Emiatt gyakran nehezen fér bele számukra, hogy nyugtató hatással is járó gyógyszereket szedjenek, orvosi kontrollokra járjanak. Ezen a ponton nélkülözhetetlen a beteg családjának, környezetének a szerepe, akikre óhatatlanul több feladat is hárul.

Élet a skizofréniával - A terápia mellékhatásai

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2019-08-11 11:36

A skizofrénia egy súlyos pszichiátriai betegség, mely még nem gyógyítható, de a tudomány mai állása szerint korszerű gyógyszerekkel már kellően kiegyensúlyozott, jó életminőség biztosítható. Vajon milyen hatást gyakorolhat a hosszabb távú gyógyszerszedés ebben a kórképben a betegre?

Minőségi élet pszichés betegséggel? - Lehetséges

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2017-07-24 09:41

Azt, hogy egy jól kezelt pszichés betegséggel ma már akár teljes értékű életet lehet élni, gyakran kétkedve fogadják a családtagok. Pedig kutatási adatok mutatják, hogy a mentális zavarok többségével produktív, kielégítő élet élhető!

Számít, hogy vagy! - a lelki egészség megőrzése társadalmi ügy

MITTE Communications
2017-04-28 23:01

A magyar társadalom nagy része lelki problémákkal küzd, de sokan nem mernek segítséget kérni. Az Országos Közegészségügyi Intézet a Norvég Alap támogatásával egy kísérleti programot indított el, melynek keretében hat városban Lelki Egészség Központokat hoztak létre.

Harmonikus családban épül a lélek

Családok Lelki Egészségéért Egyesület
2015-10-05 10:24

Megtartotta bemutatkozó konferenciáját a Szövetség a Családok Lelki Egészségéért Egyesület, amelyet a mentálhigiéné területén dolgozó neves szakemberek – kutatók, orvosok, családterapeuták, mentálhigiénés szakemberek és más e területen elkötelezetten tevékenykedő szervezetek képviselői hívtak életre.