Skizofréniához vezethet az anyai stressz

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász frissítve:

Kutatások szerint növeli az újszülött esélyét a skizofrénia kialakulására, ha komoly stressz éri az anyát a terhesség első trimeszterében - számolt be a WebMD amerikai egészségügyi portál.

Egy új kutatás eredménye szerint, amennyiben a várandós anya terhessége első trimesztere során veszíti el valamelyik hozzátartozóját, vagy súlyos lelki megrázkódtatás éri, az nagyban növeli a születendő gyermek skizofréniára való hajlamát.

Nem ez az első kutatás, mely azt állítja, hogy az anya lelkiállapota befolyásolja születendő gyermeke agyfejlődését, ám mindenképpen ez az eddigi legnagyobb, mely 1.4 millió dán gyermeket követett nyomon évtizedeken keresztül.

Stressz és skizofrénia

A felmérés során az 1973 és 1995 között született gyermekeket vizsgálták, különös figyelemmel arra, vajon az anyának valamelyik hozzátartozója meghalt, rákos lett, szívinfarktust vagy strokot kapott-e a terhesség ideje alatt.

Durván 22 000 nő vesztette el közeli hozzátartozóját terhessége alatt, és körülbelül 14 000 rokonát kezelték valamiféle életveszélyes betegséggel. A vizsgált időszakban születettek között 7 331 skizofrén megbetegedést regisztráltak, és azoknál, akik anyja az első trimeszter során elvesztette szerettét, 67 százalékkal magasabb volt a skizofrénia aránya. Érdekes lehet, hogy a fogantatás előtti, illetve a terhesség egyéb időszakában történő hasonló stresszhelyzet nem növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

A kísérlet eredményeinek pontosítása érdekében a kutatók azt tervezik, hogy megismétlik a vizsgálatot a svédországi adatok feldolgozásával, ami több mint kétszerese a dániainak. Ezen kívül más pszichiátriai betegségekre vonatkozólag is vizsgálják majd az adatokat.

Némely stressz pozitív hatású is lehet

Egyes pszichológusok szerint a terhességi stressz negatív hatásait a kora gyermekkorban vizsgálni azért nem igazán szerencsés, mert főként az anya megfigyelésein és elmondásán alapszik. Ezzel az a probléma, hogy egy idegesebb, stresszelősebb anyuka sokkal nagyobb valószínűséggel állítja gyermekéről, hogy viselkedési zavarai vannak, mint mások.

Egy 2006-ban végzett vizsgálat szerint mérsékelt stressz a terhesség alatt még jó is lehet: ezek a gyerekek két éves korukra fejlettebbek voltak társaiknál.

Ennek magyarázata az lehet, hogy a stressz hatására termelődő válaszvegyületek szintén szerepet játszanak a magzati fejlődésben.

Teljesen természetes, hogy a stresszről úgy gondoljuk, hogy rossz, ám nem feltétlenül az a terhesség idején. A kutatások azt bizonyítják, hogy a magzat koránt sem olyan érzékeny az édesanyjukat érő, mindennapi munkával és határidőkkel kapcsolatos stresszre, mint amennyire gondolnánk.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

A skizofrénia tünetei

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Skizofrénia
A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.