• Prosztatarák - Növeli a kezelés a túlélés esélyét?

    Szerző: MTI

    A prosztatarák korai stádiumával diagnosztizált férfiaknak kezelés nélkül is csak kis hányada hal meg a betegségben - közölték svéd kutatók.

    Egy nemzeti rákregiszter adatait felhasználva jutottak arra a következtetésre, hogy tíz év leforgása alatt ezeknek a férfiaknak kevesebb mint három százaléka halt meg prosztatarákban. "Az adatok azt mutatják, hogy a kis kockázatú rákkal élő páciensek túlnyomó többségének nincs oka pánikra. A prosztatarák valóban nem halálos betegség többé" - mondta el Grace Lu-Yao rákkutató, aki maga nem vett részt a tanulmányban. Mint hozzátette, a modern diagnosztikus eszközök olyan prosztatadaganatot is kimutatnak, amelyből talán soha nem fejlődik ki veszélyes betegség.

     

    Hirdetés

    A Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóiratban közzétett svéd tanulmányban 6800 prosztatarákkal diagnosztizált férfit követtek nyomon. A páciensek egy része különböző kezeléseket - műtéti beavatkozást, sugárterápiát - kapott, másik hányada azonban csak "figyelmesen várakozott", azaz rendszeres orvosi ellenőrzést végeztek náluk, ám a rák kezelésébe csak akkor kezdtek, ha az bizonyos szintet átlépett.

    Mennyire hatékony a kezelés?

    A vizsgálatban szereplő, hetven év alatti férfiak prosztatarák kockázata alacsony vagy közepes volt, amit több tényezőből állapítottak meg, így például a vér PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjéből vagy az úgynevezett Gleason-pontszámból, amely a prosztatában található abnormális sejteket méri.

     Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?
    A prosztatarák sok esetben látens (lappangó) formában van jelen. Gyakran a beteg életében nem is ismerik fel, hiszen tüneteket nem okoz, így csak a halál utáni vizsgálatok alapján derülhet rá fény.
    Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?>>

    Mintegy nyolc év elteltével a szoros megfigyelés alatt álló férfiak 20 százaléka halt meg, ez nagyjából kétszerese a kezeltek csoportjában előfordult halálozásoknak. Kiderült ugyanakkor, hogy a halálesetek száma nem tért el a normál népességben tapasztalttól. A férfiak kevesebb mint 3 százaléka halt meg valójában a prosztatarák miatt, a nem kezelt páciensekről az is kiderült, hogy már kezdetben is betegebbek voltak. A kutatók számításai szerint kezelés nélkül az alacsony kockázatú csoportba sorolt prosztatarákos férfiak 2,4 százaléka halna meg a betegségben tíz éven belül. Bár ez az arány mintegy háromszorosa a kezelt - műtéten vagy sugárterápián átesett - férfiak e betegség miatti halálozásának, nem lehet pontosan megállapítani, hogy ebben mennyire jelentős szerepet játszik a kezelést nem kapó férfiak általánosan rosszabb egészségi állapota.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.06.28 07:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Segítség, becsípődött a derekam - Mit tegyek?

    Néhány hete fültanúja voltam, amint egy baráti társaság tagjai arról társalogtak, ki hogyan élte meg az elsőt. Mármint élete első idegbecsípődését. Kifejezetten élveztem volna a színes élménybeszámolót, ha nem tudnám, milyen komoly probléma áll az ártalmatlannak hitt jelenség hátterében.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása és kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

    A napszúrás tünetei, megelőzése és kezelése

    A napszúrást (insolatio) sokan csak apró kellemetlenségnek tartják, pedig komoly egészségügyi probléma lehet, akár az életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.

    Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

    A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

    12 tipp pattanások ellen

    A pattanások, aknék rengeteg fiatal, sőt felnőtt önértékelését ássák alá. Dr. Pellion Szilvia, esztétikai bőrgyógyász ennek a gyakran krónikus problémának a kezelési lehetőségeit vette számba.

    Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

    A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) működik vagy a ritmus nem egyenletes.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.