Prosztatamegnagyobbodás: Mennyire veszélyes?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az idősebb férfiaknak gyakran vannak vizelet-visszatartási problémái. Többnyire többszöri próbálkozás után sikerül csak kiüríteni a hólyagot. A vizelési inger is egyre gyakoribb.

A húgycsövet a megnagyobbodott prosztata nyomja és beszűkíti. Az érintettek sokszor tartanak a prosztataráktól. A legtöbb esetben azonban a prosztatamegnagyobbodások jóindulatú elváltozások. A probléma az európai és amerikai 60 év fölötti férfiak 80 %-át érinti.

Körülbelül 20%-uknak van szüksége műtétre. A szövetgyarapodás műtéti úton is eltávolítható. Gyógyszerek is segíthetnek: például az alfa-receptorblokkolók, melyek megnyugtatják a prosztata izomzatát, ezáltal a hólyag könnyebben tud ürülni. Magára a prosztatamegnagyobbodásra viszont nincsenek hatással.

Mit tehetünk mi magunk?

A férfiak első sorban saját maguk tehetnek egészségükért. Fontos az egészséges zsírszegény táplálkozás, a sok mozgás és az alkoholfogyasztás mérséklése. A dohányzást is ajánlott abbahagyni. A hal és a szója fogyasztásának megelőző szerepe lehet, mivel ezeket az ázsiai országokban nagy mennyiségben fogyasztják, és ott a prosztatamegnagyobbodás jelentősen ritkábban fordul elő.

Ha az említett kellemetlen tüneteket tapasztalja, keressen fel egy szakorvost, hogy a betegség minél hamarabb kezelhető legyen.

Prosztatavizsgálat: kellemetlen, de nem fájdalmas

A prosztata fizikális vizsgálata a végbélen keresztül történik (rektális digitális vizsgálat). Ez úgy történik, hogy a beteg álló helyzetben előrehajol, vagy féloldalasan fekszik felhúzott lábakkal. Ezek a testhelyzetek megkönnyítik a vizsgáló orvos számára a végbélen keresztül a prosztata megtapintását. A vizsgálat egyszerű, gyors, és bár kellemetlen, de nem fájdalmas.
Prosztatavizsgálat: kellemetlen, de nem fájdalmas

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: Netdoktor.de, Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.