Visszatérő hüvelygomba: így enyhíthetjük a panaszokat

Szponzorált tartalom
megjelent:

A világon mintegy hárommilliárd nő tapasztalja meg életében legalább egyszer a hüvelygomba kínzó tüneteit, a visszatérő gombás hüvelyfertőzés pedig közel 140 millió nőnek keseríti meg a mindennapjait. Mutatjuk a leggyakoribb okokat és a kezelési lehetőségeket. (x)

A vulvovaginális candidiázist, köznapi nevén hüvelygombát leggyakrabban a normál hüvelyflórában is megtalálható Candida albicans nevű sarjadzógomba okozza. A Candida bizonyos tényezők hatására elszaporodhat, és igen kellemetlen tüneteket válthat ki. A hüvelyi mikrobiom egyensúlyáért és a savas hüvelyi pH-ért a Lactobacillusok felelősek. Hajlamosíthat a hüvelygombára az antibiotikumok használata vagy a hüvelyflóra összetételét befolyásoló hormonális fogamzásgátló gyógyszerek szedése, a szénhidrát-anyagcsere zavara, de a különböző hormonális változások, a stressz vagy akár a túlzott intimhigiénia is. A fertőzés a tévhitekkel ellentétben nem nemi úton terjed, de kialakulása összefügghet a nemi élettel.

Ilyenkor beszélünk visszatérő hüvelygombáról

A hüvelygomba tünetei közé tartozik a kínzó viszketés, az égő érzés, a szeméremtájéki duzzanat és a sárgásfehér, darabos, túrószerű, élesztőszagú folyás. Ezek nagyon zavaróak lehetnek, főleg, ha évente több alkalommal is megjelennek. Visszatérő hüvelygombáról beszélünk, ha évi 4 alkalomnál többször újul ki a betegség. Ilyen esetben ajánlott orvoshoz fordulnunk, hogy kiderüljön, mi áll a sérülékenységünk hátterében.

A visszatérő hüvelygomba leggyakoribb okai:

Szűk, műszálas ruházat viselése. A rosszul szellőző, meleg, nyirkos környezet ideális a gombák szaporodásához. Visszatérő hüvelygomba esetén váljunk meg a műszálas alsóneműktől, és hordjunk magas hőfokon mosható, jól szellőző, kényelmes pamutbugyikat! Mindig csak a saját törölközőnket használjuk, és azt is legalább 60 fokon tisztítsuk!

Cukorbetegség. A magas vércukorszint gyengíti az immunrendszert, így az nehezebben küzd meg a kórokozókkal. A szénhidrátcsökkentett, úgynevezett Candida-diéta segíthet a panaszok enyhítésében.

Antibiotikumhasználat. Az antibiotikumok szedése felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, ami kedvez a Candida elszaporodásának.

Hormonális fogamzásgátló szedése. A hormonális fogamzásgátlás elő tud idézni visszatérő hüvelygombát. Ilyenkor érdemes a nőgyógyászunktól alacsonyabb hormontartalmú tablettát kérni, vagy más módon védekezni a nem kívánt teherbeesés ellen.

Túlzott intimhigiénia. Nemcsak az elhanyagolt, hanem a túlzásba vitt tisztálkodás is vezethet gombás hüvelyfertőzéshez. Az illatosított intim mosakodók, az orvosi utasítás nélkül végzett irrigálás, a lúgos szappanok egyaránt károsíthatják a hüvelyflórát. Az intim tisztálkodásra a legmegfelelőbb eszköz a langyos, tiszta víz. Kerüljük az illatosított betétek használatát is, mert irritálhatják a bőrt. Ha hajlamosak vagyunk a hüvelygombára, tampon helyett inkább válasszunk betétet vagy szilikon kelyhet a vérzésünk idejére!

Micovag hüvelykúp termékkép

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Micovag Plus: kiegészíti a visszatérő hüvelygomba kezelését

Bár a tünetek sokak számára ismerősek, a hüvelygomba diagnózisát bízzuk a szakorvosra! A hüvelygomba kezelésénél a nőgyógyász által felírt, szájon át szedhető gombaellenes készítmény mellett érdemes helyi, tünetenyhítő hatású termékeket alkalmazni. Ilyen a vény nélkül kapható Micovag Plus hüvelykúp. A készítmény tejsavtartalma révén helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezáltal segít megakadályozni a gombák szaporodását. A Micovag Plus összetevője a nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásáról közismert, kamillából származó bizabolol, amely enyhíti a viszketést és az égő érzést. Használata kiegészíti a gombaellenes kezelést, különösen visszatérő hüvelygomba esetén.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.