Miért kíséri hasmenés a tipikus téli betegségeket?

Szponzorált tartalom
megjelent:

A téli időszak időjárása és a legyengült immunrendszer jelentősen hozzájárul nemcsak a vírusos, de a különböző bakteriális fertőzések terjedéséhez. Ne lepődjünk meg, ha számos egyéb kellemetlen tünet mellett még hasmenés is jelentkezik. (x)

Bakteriális fertőzések, amik akár hasmenést is okozhatnak

Család

Az olyan leginkább téli szezonban jelentkező klasszikus bakteriális fertőzések, mint például a tüszős mandulagyulladás, vagy a gennyes középfülgyulladás is járhatnak együtt hasmenéses tünetekkel. Bizonyos szintén baktérium okozta betegségek pl. húgyúti infekciók mellett is jelentkezhet hasmenés. Ezek hátterében a bélmikrobióta (más néven bélflóra) egyensúlyának átmenti zavara állhat, és az elsődleges fertőzés kezelése- antibiotikum kúra- miatt a diszbiózis (felborult egyensúly) fokozódhat, ami a hasmenéses tünetek romlásával, elhúzódásával járhat. A hasmenéses tünetek rontják a beteg közérzetét, illetve az ilyenkor kötelező intenzív folyadékpótlás hatékonyságát, sőt még az is előfordulhat, hogy a hasmenés miatt a már megkezdett antibiotikum terápiát is szükséges leváltani.

A bélmikrobióta szerepérőlBikrobiom

Maga a mikrobióta voltaképpen egy újonnan felfedezett szerv, amit a tudósok a mai napig tanulmányoznak. Alkotóelemei javarészt baktériumok, kisebb arányban gombák és vírusok, amelyek a bőrön, a hüvelyben, a szájban, és a belekben élnek, szabályozott működésű közösséget alkotva a szervezeten belül. Anyagcsere-termékeik nemcsak annak egészséges működését támogatják, de a kórokozókkal szembeni védelmi vonalakat is erősítik. A bélmikrobióta összetétele egyénenként változó. Nagyjából a 3. életév végére alakul ki, és élethosszig megőrzi állandóságát. Azonban a helytelen táplálkozás, a stressz, bizonyos külső hatások, egyes fertőzések és a gyógyszerek, különösen antibiotikumok szedése felboríthatja a kényes egyensúlyt, és kialakulhat az úgynevezett diszbiózis, amely többek között hasmenést is okozhat.

Így támogathatjuk a bélmikrobiótátEmésztés

A bélmikrobióta regenerációjának támogatása nagyban segítheti a gyógyulást. A vény nélkül kapható Enterol amellett, hogy enyhíti a fertőzésből származó és egyéb akut hasmenések tüneteit, a bélmikrobióta egyensúlyának visszaállításában is hatékony segítséget nyújt. A biológiai eredetű hasmenéscsökkentő gyógyszer egy Saccharomyces Boulardii nevű élesztőgombát tartalmaz ami gátolja bizonyos hasmenést okozó káros baktériumok működését, miközben fokozza egyes emésztő enzimek aktivitását is. A már instant formában is elérhető gyógyszer előnye, hogy antibiotikummal egy időben bevehető, és gyerekeknél is biztonsággal alkalmazható - már nulla éves kortól.

Vény nélkül kapható gyógyszer
Hatóanyag: Saccharomyces Boulardii CNCM-I-745
Forgalmazza: MagnaPharm Hungray Kft.
Budapest, 1142 Gizella út 42-44.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Nyár
Nyár

Óvintézkedések a napon.

Napallergia
Napallergia

Milyen tünetei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.