Vaspótlás hatásosan, mégis kényelmesen

Szponzorált tartalom
megjelent:

Legyen szó vérképzésről, a sejtjeink oxigénellátásáról, váz- és szívizomzatunk vagy éppen az immunrendszerünk működéséről, jó tudnunk, hogy mindegyikhez elengedhetetlen a megfelelő vasellátottság. (x)

A vas létfontosságú nyomelem, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani, csak raktározni és onnan mozgósítani, így a naponta veszített vas visszapótlására nekünk kell gondot fordítanunk. Mutatjuk, milyen a hatásos, mégis kényelmes vaspótlás.

Figyeljünk a vashiány jeleire

Az egyéni vasszükséglet életkoronként és élethelyzetenként eltérő. A nyomelem hiánya változatos tünetekkel ad hírt magáról. Jellemző lehet a folyamatos kimerültség, fejfájás, fázósság, általános gyengeségérzet, jelentkezhet koncentrációzavar, és akkor is érdemes laborvizsgálatot kérnünk, ha sápadtak vagyunk, hullik a hajunk vagy lemezessé, töredezetté válnak a körmeink.

Vannak, akik kitettebbek a vashiány veszélyének

Ideális esetben a kiegyensúlyozott, vegyes étrend biztosítja a szervezet számára megfelelő mennyiségű és minőségű vasat, vannak azonban, akiknek jobban oda kell figyelniük a vasbevitelükre. A vegánok, a gluténérzékenyek, a szoptató, várandós vagy erős menzesszel küszködő nők például jobban kitettek a vashiány veszélyének. A fokozott fizikai igénybevétel is megnöveli a szervezet vasigényét. Ugyanis nemcsak a hemoglobinnak, hanem az izmok oxigénellátásáért felelős mioglobinnak is nélkülözhetetlen alkotóeleme a vas.

Az étrend is számít

A vas fehérjéhez kötötten (hemvasként) és nem fehérjéhez kötötten (nem-hemvasként) is megtalálható az egyes élelmiszerekben. Ezek között két fő különbség van: a hemvas állati eredetű táplálékokban érhető el, és 15-35 százaléka hasznosul, a nem-hemvas pedig a növényi élelmiszerekben fordul elő, és csupán 2-20 százaléka hasznosul a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy növényi étrend mellett nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő vasbevitelre, adott esetben a vaspótlásra.

Ezért nagyobb a nők esélye a vashiányra

A nőknek különösen oda kell figyelniük a testük jelzéseire, hiszen az ő vasigényük jóval magasabb, mint a férfiaké: míg egy férfinak átlagosan napi 8 mg vasra van szüksége, addig egy nőnek ennek legalább a duplájára, terhesség alatt pedig akár a triplájára is. A fokozott vasigény oka a havivérzéssel járó vasvesztés, illetve, hogy a növekvő magzat az édesanyja szervezetéből kapja a számára szükséges tápanyagokat, a többi között a vasat is.

Betegség következménye is lehet a vashiány

Egyes betegségek vagy gyógyszerek is állhatnak a vashiány hátterében. A hányással, hasmenéssel járó fertőzések, a gyakori hasmenéssel kísért laktózérzékenység vagy a gyulladásos bélbetegségek egyaránt vezethetnek a vasraktárak kiürüléséhez. A vashiányt felszívódási zavar is okozhatja: a gluténérzékenységként ismert cöliákia során pont azon a bélszakaszon kezdenek pusztulni a bélbolyhok, ahol a vasnak kellene felszívódnia. Ilyen esetekben a hatékony vaspótlás csak akkor lehetséges, ha az alapbetegséget feltárták, majd meggyógyították.

A Maltofer klinikailag igazolt, hatásos vaspótló gyógyszerMaltofer

A tartós fáradtsággal járó vashiány a nőknél a leggyakoribb, de bárkinél kialakulhat húsmentes étrend, speciális diéta, drasztikus fogyókúra vagy erőteljes sportolás mellett. Magyarország vezető vaspótló gyógyszere*, a magas vastartalmú Maltofer rágótabletta igazoltan hatásos vaspótló gyógyszer, amely 100 mg elemi vasat tartalmaz egyedülálló, jól hasznosuló formában. A Maltofer rágótabletta hatóanyaga szabályozottan, a szervezet szükségletének megfelelően szívódik fel. Szedése más típusú vaspótlókhoz képest kevésbé gyakran okozhat székrekedést. Bármikor bevehető, akár étkezésekkel egyidejűleg vagy más gyógyszerrel együtt is. Vashiány megelőzésére, kezelésére alkalmas laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – szeptember időszakban

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.