Biztosan átesett a Covid-19 fertőzésen? Az antitest teszttel 10 perc alatt kiderül!

Szponzorált tartalom
megjelent:

A koronavírus ellen két dolog nyújthat megfelelő védettséget. Az egyiket a Covid-19 elleni vakcina jelenti, míg a másikat az, ha átestünk a betegségen. Sajnos azonban könnyen előfordulhat, hogy testünk nem termel olyan mennyiségű ellenanyagot, ami elegendő lenne ahhoz, hogy védettséget élvezzünk a betegség veszélyei ellen. (x)

Covid tesztAmennyiben szeretnénk megtudni, hogy mennyire vagyunk biztonságban a fertőzéssel szemben, a legjobb megoldást a koronavírus ellenanyag (antitest) gyorstesztek jelentik, amelyek 10 perc alatt képesek kimutatni azt, hogy az ellenanyag jelen van-e a szervezetünkben.

Ebben a cikkben bemutatjuk a legfontosabb dolgokat, amiket az antitest gyorstesztekről tudni érdemes, és azt is, hogy miért fontos az oltás után is megbizonyosodni arról, hogy testünk megfelelő mennyiségű ellenanyagot termel.

Milyen ellenanyagok termelődnek a koronavírus betegség lefolyása után a szervezetünkben?

Azok, akik már átestek a fertőzésen vagy megkapták a Covid-19 elleni védőoltást, azok nagy valószínűséggel megfelelő ellenanyag-szinttel rendelkeznek a védettséghez. Hogy valóban védettek vagyunk-e a vírussal szemben, azt a legegyszerűbben az antitest-szint tesztelésének segítségével deríthetjük ki.

A koronavírus-fertőzés nyomán a szervezetünkben kétféle antitest termelődik, az IgM és az IgG. Míg az előbbi a korai, addig az utóbbi a későbbi ellenanyagot jelenti. Ez azt jelenti, hogy míg az IgM csupán pár hétig, addig az IgG valószínűleg hónapokig, akár évekig is kimutatható.

Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor bizonyos okokból kifolyólag nem termelődik elég antitest a szervezetben. Éppen ezért fontos, hogy akár átestünk a fertőzésen, akár megkaptuk a vakcinát, megbizonyosodjunk arról, hogy valóban védettek vagyunk-e a megbetegedéssel szemben.

Miért érdemes az antitest gyorstesztet választani?

Az ellenanyag kimutatására tökéletes megoldást jelent a koronavírus antitest gyorsteszt. Ezek a tesztek mindössze 10 perc alatt képesek kimutatni az ellenanyagokat a védőoltás vagy a fertőzés után. Ráadásul nemcsak gyorsak, de hatékonyak is, hiszen 95 százalékos pontossággal képesek kimutatni az antitestek jelenlétét az emberi szervezetben.

Az IgM/IgG ellenanyag gyorstesztek egyszerűen és fájdalommentesen használhatók. Alkalmazásukhoz mindössze pár csepp vérmintára lesz szükség. Ehhez egyetlen apró szúrás is elegendő, ami gyakorlatilag alig észrevehető és szinte egyáltalán nem okoz kellemetlenséget.

A Hightop Biotech koronavírus IgM/IgG antitest teszt az IgM/IgG antitestek kvalitatív kimutatására egyaránt alkalmas, ami azt jelenti, hogy használatával gyorsan és egyszerűen fény derülhet az immunitásra, vagy épp annak hiányára. Sőt, a gyorsteszttel az aktuális fertőzés is kimutatható, abban az esetben, ha nem kaptuk meg a koronavírus elleni védőoltást, és a teszt IgM pozitív eredményt mutat.

A koronavírus IgM/IgG gyorsteszt készletben minden szükséges tartozék megtalálható, ami a sikeres teszteléshez szükséges. A dobozban 1 db tesztkazetta, 1 db reagens mintaoldat, 1 db eldobható pipetta, 1 db egyszer használatos ujjbegyszúró tű és 1 db alkoholos törlőkendő is megtalálható. Az egyszerű felhasználást pedig a magyar nyelvű használati utasítás segíti.

Hogyan működik az antitest tesztkészlet?

Az eredményes tesztelés érdekében nincs más dolgunk, mint mintavétel előtt az alkoholos törlőkendővel megtisztítani a kezünket, majd az ujjbegyszúró tűvel a kupak eltávolítása után megszúrni az ujjbegyünket. A pipetta segítségével cseppentsünk 2 teljes csepp vért a tesztkazetta a mintavájulatába, majd ezután 2 csepp pufferoldatot is. 10-15 percen belül ellenőrizzük a kapott eredményt. Fontos, hogy ennél tovább ne várjunk, mert az eredmény 20 perc eltelte után már érvénytelen.

A covid antitest tesztek értelmezése rendkívül egyszerű, és nincs szükségünk hozzá specialistára. A C jelzés a kontrollterületet, a G az IgG, míg az M az IgM tesztterületet jelenti. Amennyiben az egyik csík a kontrollterületen (C), a másik csík a G tesztterületen jelenik meg, az azt jelzi, hogy az IgG pozitív. Ebben az esetben a szervezetünk már termelt ellenanyagot a védőoltás után vagy, ha korábban átestünk a koronavírus-fertőzésen.

Ha az egyik csík a kontrollterületen (C), a másik csík az M tesztterületen jelenik meg, az azt jelzi, hogy az IgM pozitív. Ebben az esetben a szervezetünk korai ellenanyagot termelt. Amennyiben nem kaptuk meg a védőoltást, ez az eredmény az aktuális koronavírus fertőzésre utalhat.

Amennyiben a C, G és az M felületen egyaránt megjelenik a piros csík, az IgG és az IgM is pozitív. Ebben az esetben a védőoltás után a szervezetben termelődött ellenanyagokat mutatja a pozitív eredmény. Ha nem kaptuk meg a védőoltást, a koronavírus fertőzés fennáll, de már termelt késői ellenanyagot a szervezet, a gyógyulás tehát folyamatban van.

Abban az esetben pedig, ha csak egy piros csík jelenik meg a kontrollterületen, a tesztterületen (G, M) pedig sem piros, sem rózsaszín vonal nem jelenik meg, a teszt negatív. Ebben az esetben a szervezetünkben még nem termelődött kimutatható mennyiségű ellenanyag.

Egyéb eredmények esetén helytelen elvégzés vagy a reagens hibája a teszt eredménye nem értékelhető. Ilyen esetekben ellenőrizzük a teszt elvégzésének menetét és ismételjük meg azt újra egy friss készlet segítségével.

Hol vásárolhatunk megbízható antitest gyorstesztet?

A koronavírus gyorstesztek korábban rengeteg boltban és online üzletben elérhetők voltak. Fontos változás azonban, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) információi szerint szeptembertől megszűnt a covid gyorstesztek patikán kívül történő forgalmazásának lehetősége. Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi egységekben már nem kapható covid gyorsteszt.

Nem kell azonban kétségbe esni, hiszen továbbra is van lehetőség arra, hogy a megbízható tesztekhez gyorsan és egyszerűen hozzájuthassunk. A Carbon Medical webshopjából továbbra is zavartalanul rendelhet megbízható, hatósági bizonyítvánnyal ellátott covid antitest teszteket, amelyek magas pontossággal képesek kimutatni a betegséggel szembeni immunitáshoz szükséges antitesteket. Mindezt készletről, akár nagy mennyiségben is.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.