Probiotikumok: mit érdemes tudni róluk?

Szponzorált tartalom
megjelent:

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszer működésére. Segítenek helyrehozni a bélflóra működését, védik a szervezetet egyes baktériumok ellen, ezáltal pedig megerősítik az immunrendszerünket. (x)

Melyek a probiotikumok legfőbb előnyei?Melyek a probiotikumok legfőbb előnyei?

Az emésztőrendszerünkben élő baktériumok, azaz a probiotikumok meghatározzák az általános egészségünket. Ezek jótékony baktériumok, amelyekre szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy megfelelően tudjon védekezni a kórokozók ellen, ugyanis, ha jótékony baktériumokból van több a szervezetünkben, akkor ezek kiszorítják a “rossz” baktériumokat.

A probiotikumok emellett nagyon fontos szerepet játszanak a megfelelő emésztésben, a méregtelenítésben, béltisztításban, valamint a bélflóra egyensúlyának fenntartásában. Emésztőenzimeket termelnek, ha pedig az emésztés jól működik, akkor kevesebb salakanyag telepedik le a belekben. Önmagában a megfelelő mennyiségű probiotikus baktérium szinte olyan hatású, mint egy sikeres béltisztítás.

Mikor és milyen formában fogyasszunk probiotikumokat?

A betegségek megelőzése érdekében mindig érdemes arra törekedni, hogy megnöveljük a szervezetünkben élő jótékony baktériumok számát, hiszen ezáltal az immunrendszerünket is megerősítjük.Mikor és milyen formában fogyasszunk probiotikumokat?

A probiotikumokat különösen ajánlott antibiotikumos kúra alatt és után szedni a bélflóra helyreállításának érdekében, ugyanis az antibiotikumok nemcsak a kórokozó baktériumokat pusztíthatják el, hanem a jótékony mikroorganizmusokat is károsíthatják.

Probiotikumokat természetes forrásokból is magunkhoz vehetünk, mint például az erjesztett tejtermékek (joghurt, kefir), érlelt és penészes sajtok (camambert), savanyú káposzta, kovászos uborka. Igazán jó eredményt azonban minőségi táplálékkiegészítők által érhetünk el, melyek ideális mennyiségben tartalmazzák a legfontosabb probiotikumokat.

Milyen a jó probiotikus készítmény?

Különös figyelmet érdemes fordítani a megfelelő probiotikus készítmény kiválasztására, ugyanis a piacon számtalan termék közül választhatunk. Az általános ajánlás az, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek komplex az összetétele és legalább 1 milliárd élőflórát tartalmaz a Lactobacillus, Bifidobacterium vagy Saccharomyces boulardii nemzetségekből, amelyek a legtöbbet kutatott probiotikumok közé tartoznak.

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.