Omikron variáns: melyik gyorsteszt a megbízható?

Szponzorált tartalom
megjelent:

A koronavírus omikron variánsa hazánkban is egyre gyorsabban terjed. Jelenleg az új fertőzések több, mint 29 százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy rendkívül fontos, hogy felkészüljünk az omikron elleni tesztelésre. Sajnos a feladatra azonban nem minden gyorsteszt alkalmas. (x)

Most megmutatjuk azt, mi alapján választhatjuk ki azokat az antigén gyorsteszteket, melyek nem csak gyors, de biztos megoldást is jelentenek abban az esetben, ha szeretnénk egészségi állapotunkról az omikron variáns tükrében is pontos képet kapni.

Az omikron legfőbb jellemzői: miben más, mint a korábbi variánsok?

A Dél-Afrikából világhódító útjára indult omikron variáns egyik legfőbb tulajdonsága, hogy terjedésének gyorsasága alapján jelentősen fertőzőképesebb az eddigi variánsoknál. Ez jól játszik a hazánkban is egyre növekvő esetszámokon is, hiszen az elmúlt hetekben az új fertőzések több, mint harminc százalékát már ez az új variáns okozza.

Omikron variáns: melyik gyorsteszt a megbízható?Érdekes fordulat azonban, hogy az omikron enyhébb tüneteket produkál, mint ami a korábbi variánsokra jellemző volt, és a betegek tüdejét sem károsítja olyan komolyan. Ennek több oka is lehet. Egyrészt adódhat a fertőzés mutálódásából, másrészt abból is, hogy egyre nagyobb az átoltottság és egyre többen estek át a betegségen. Ennek köszönhetően pedig már bizonyos védettséggel rendelkeznek a Covid-19 ellen.

Az omikron első tünetei leginkább a megfázáshoz vagy az influenzához hasonlítanak. Jellemző a torokkaparás, az orrdugulás, illetve a nyak körüli izmok fájdalma. De sokan beszélnek étvágytalanságról és tompaságról, valamint felborult bélműködésről is. Lényeges tehát, hogy ha ilyen tüneteket tapasztalunk, azonnal végezzünk el egy olyan koronavírus gyorstesztet, mely a korábbi variánsok mellett az omikron kimutatására is alkalmas.

Miért fontos a koronavírus tesztelés a járvány elleni védekezésben?

A tesztelés rendkívül fontos szerepet játszik a járvány elleni védekezésben, hiszen segít abban, hogy lassítsuk a vírus terjedését. A rendszeres munkahelyi tesztelés segít például a gócpontok kialakulásának megelőzésében, és a munka teljes leállását, a karanténhelyzet kialakulását is megakadályozza.

De a tesztelés magánszemélyek esetében is rendkívül fontos lehet. Nemcsak abban az esetben, ha saját egészségünkre szeretnénk odafigyelni, hanem akkor is, ha szeretnénk megóvni idős, vagy a vírus miatt bármilyen szempontból erősen veszélyeztetett rokonaink, barátaink egészségét. Az otthon tartott gyorsteszt ugyanis akár életmentő is lehet, hiszen a téli és tavaszi időszakban sosem tudhatjuk, hogy betegség esetén influenzával, egyszerű megfázással, vagy épp súlyosan fertőző koronavírussal állunk-e szemben.

Különösen most, hogy az egyelőre még meglehetősen kiszámíthatatlan omikron szinte bárkinek, bármikor bekopogtathat az ajtaján.

Omikron-gyanú: melyik koronavírus gyorsteszt a legmegbízhatóbb?

Az omikron variáns meglehetősen hirtelen robbant be a köztudatba. Ez a gyors mutáció sajnos magával vonta azt is, hogy bizonyos gyorstesztek kevésbé lehetnek pontosak a betegség kimutatása esetén. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy kizárólag olyan gyorstesztet vásároljunk, melynek az omikronnal szembeni hatékonyságát a gyártó laboratóriumi körülmények közt tesztelte és hiteles dokumentummal tudja is azt igazolni.

Az aktuális fertőzés kimutatására a leggyorsabb és leghatékonyabb módszert többek között az Orawell antigén nyalókás gyorsteszt jelenti, melynek az omikron kimutatása terén való hatékonyságát elérhető és letölthető gyártói dokumentum is igazolja.

Miért épp a nyalókás antigén gyorsteszt?

A nyálból elvégezhető nyalókás antigén teszt amellett, hogy megbízható és hatékony, a legegyszerűbb megoldásnak számít, ha az omikron variáns elleni tesztelésről van szó. A nyalókás antigén teszt, ahogy a neve is mutatja, egy szivacsos nyalóka. Ezt a mintavételezés során nagyjából másfél percen keresztül kell nyalogatnia a páciensnek, melynek hatására felgyűlik benne a vírusfertőzés kimutatásához szükséges nyálminta.

A nyalókás antigén gyorsteszt legnagyobb előnye éppen ezért az, hogy fájdalomtól és egyéb kellemetlenségektől mentesen alkalmazható. Akár gyermekek és idősek tesztelésére is tökéletesen alkalmas, valamint a munkahelyi tesztelés szempontjából is tökéletes megoldást jelent, hiszen gyorsan, egyszerűen és problémamentesen elvégezhető.

Fontos megemlíteni, hogy a nyalókás antigén gyorsteszt az aktuális fertőzés diagnosztizálásában nyújt segítséget, ezáltal pozitív eredmény esetén segít abban, hogy megkezdődhessen a páciens azonnali elkülönítése. Az Orawell antigén nyalókás gyorsteszt az összes koronavírus variánst kimutatja, így nem csupán az ötödik hullámért javában felelős omikronra, de a delta, és a korábban hazánkon végigsöprő koronavírus-változatokra való tesztelés esetén is hatékony megoldást jelent.

És Ön biztosan egészséges?

A járvány idején rendkívül fontos, hogy tudjuk, mi magunk, családunk, vagy épp munkavállalóink egészségesek-e. Minél biztosabbak vagyunk ugyanis az egészségünkben, annál hatékonyabban kerülhetjük el a vírus további terjedését.

A Carbon Medical webshopban kapható gyorstesztek egyszerű és hatékony megoldást jelentenek a koronavírus-fertőzés kimutatására, abban az esetben is, ha a korábbi, vagy épp, ha a legújabb variáns jelenlétéről szeretnénk megbizonyosodni.

Az antigén gyorstesztek használatával közel 99 százalékos pontossággal állapítható meg a fertőzés jelenléte, ami azt jelenti, hogy használatukkal könnyedén megállapítható, hogy a környezet egészségének érdekében szükséges-e a tesztelt páciens azonnali elkülönítésének megkezdése.

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.