Robbant a járvány a gyerekközösségekben - megelőzés, kezelés és tünetek

Szponzorált tartalom
megjelent:

Sokkal több és intenzívebb tünettel söpör végig a koronavírus-járvány negyedik hulláma a gyerekeken, mint korábban. A vezető tünetek között megjelentek a fejfájás és a kötőhártya-gyulladásszerű panaszok és az elhúzódó, igen magas láz, amelyek a korábbiakban egyáltalán nem voltak jellemzőek. (x)

Íz- és szagvesztést a fertőzött gyerekek mindössze fele tapasztal, főleg a nagyobb kamaszok. A gyerekorvosok tapasztalata szerint az iskolai, óvodai és bölcsődei közösségekben robbanásszerűen nő az igazolt betegek száma.

Míg a koronavírus-járvány korábbi hullámait a gyerekek szinte meg sem érezték – többségüknek alig, vagy csak minimális tünetei voltak – a negyedik hullámot ők is megszenvedik. A fertőzés náluk ezúttal heves, sokféle és hosszan elhúzódó panaszokkal jár. A súlyos, kórházi ellátást is igénylő lefolyás azonban szerencsére ritka.

A koronavírus fertőzés vezető tünete ebben a korosztályban a fejfájás és a láz. Főleg akkor lehet ez figyelmeztető jel, ha gyermekünk korábban nem volt fejfájós. A láz pedig nagyon magas és makacs lehet, akár a 40 fokot is elérheti. Az allergiaszerű panaszok – tüsszögés, orrfolyás – szintén jellemzőek, amelyeket száraz, kínzó, intenzív köhögés követhet, amely nagyon csúnya hurutos váladékozásba válthat át. A szem bepirosodhat és kötőhártyagyulladás szerű tüneteket tapasztalhatunk. Rossz közérzet, fáradékonyság és izomfájdalom is megjelenhet. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy nem minden tünet jelentkezik mindenkinél, és gyakran váltakoznak is ezek. Egyik nap az egyiket, másnap már a másikat észlelhetjük.

Hogyan segíthetünk gyermekünknek a kínzó panaszok enyhítésében?

Hogyan segíthetünk gyermekünknek a kínzó panaszok enyhítésében?

Ha magas láza és fájdalmai vannak, használjunk láz- és fájdalomcsillapítót. Orrcseppel könnyíthetünk az orrduguláson. Száraz, kínzó köhögésre köhögéscsillapító javasolt. A gyógyteák közül a hársfa, a bodzavirág és csalánlevél segíthetnek az inger mérséklésében. Amikor a köhögés hurutossá kezd válni, érdemes elfolyósítani a sűrű váladékot köptetővel. Azt azonban már ne használjuk délután és három napnál tovább. Továbbá bevethetünk inhalátort, fekvéskor emeljük meg a gyermek hátát, alvásnál ne legyen melegebb 20 foknál, hűvös pára legyen otthon és szellőztessünk gyakran.

Ha három napnál tovább tart a láz, vagy ennél hosszabb ideig „elfekszik” a gyermek – nem kel fel, nem akar enni, inni, egyáltalán bármit is csinálni – vagy nagyon gyenge, elesett, késlekedés nélkül jelezzük az orvosnak. Ahogy azt is, ha a kiszáradás jeleit észleljük, vagyis a nyelve száraz, jelentősen kevesebbet pisil, szeme aláárkolt, a bőre száraz, ráncolható. Előzze meg ezt, itasson sok folyadékot gyermekével.

A legjobb azonban a megelőzés. Ennek egyik módja, ha 12 év felett kérjük neki a védőoltást. Amennyiben oltásra nincs lehetőség a maszk használatával, a zsúfolt helyek elkerülésével, a távolságtartással, a gyakori szellőztetéssel és a személyi higiénia betartásával sokat tehetünk. A C- és a D-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A Naturland étrend-kiegészítő termékei között is megtalálható a gyermekeknek készült C-vitamin csepp, az eper ízű D3-vitamin forte rágótabletta C-vitaminnal és a D3-vitamin csepp is.

Ha a legkisebb jelét is észleljük a betegségnek ne vigyük közösségbe gyermekünket és értesítsük a háziorvost, hogy tesztet csináltathasson. Tévhit, hogy a kicsi gyerekeknél nem lehet mintát venni. Az újszülöttöknél is könnyedén elvégezhető orron keresztül a vizsgálat.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.