Milyen okai lehetnek annak, ha nem jön össze a baba?

Szerző: BP Digital Group - Támogatott tartalom

Napjainkban a meddőség szinte már népbetegségnek számít, akárcsak a stressz vagy éppen a rákos megbetegedések. Számos genetikai és környezeti oka lehet, amelyekre szerencsére több tucat megoldás létezik. (x)

Ettől függetlenül első körben célszerű egy teljes kivizsgáláson részt venni, hogy ezzel is fény derüljön arra, hogy mennyi köze lehet a meddőségnek a szervi rendellenességhez, esetleg a felborult hormonháztartáshoz. Kétségbeesés helyett konzultáljunk több orvossal és természetgyógyásszal, illetve olvassunk többet a témában.

Milyen helyzetben lehetnek azok a párok, akiknek nem jön össze a baba?

A babatervezés minden pár életében izgalommal telik, hiszen ennek elhatározása jelenti azt, hogy készen állnak egy saját családra. Ám sokan elfelejtik, hogy maga a fogantatás nem mindig olyan egyszerű. Egy évnyi próbálkozás után szokták javasolni a szakértők a termékenységi kivizsgálást, ahol a pár mindkét tagjának egészségét érdemes felmérni. Ezekre pedig nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is fontos felkészülni, hiszen nagy próbatételt jelent a kapcsolat szempontjából is.

Így változott meg a gyermekvállaláshoz való hozzáállás

Az emberek hozzáállása a gyerekvállaláshoz alaposan megváltozott az elmúlt évtizedekben. A tudatosabbak inkább a 30-as éveik közepén és végén döntenek úgy, hogy ideje gyereket vállalni, míg a 20-as éveikben inkább a karrierjükre és a biztos jövő megalapozására fordítják az idejüket, energiájukat. Ez azt eredményezte, hogy amíg a 20-as éveikben lévő párok kevesebb stresszel vágnak bele a gyerekvállalásba, ígyjóval könnyebben is sikerül megvalósítaniuk a közös család álmát.

Mik a meddőség gyakori okai?

Ahogy fentebb is említettük,ennek igen szerteágazó okai vannak, amelyre csak az alapos orvosi vizsgálatok adhatnak magyarázatot.

De akkor nézzük a lehetséges okait: A nőknél nem ritka, hogy a nemi élet elkezdésével többször kapnak el szexuális után terjedő fertőzéseket, amelyeket nem megfelelően kezelnek és a nőgyógyászt sem keresik fel a legelején. Ezek közül a Chlamydia például hosszútávon valóban kihat a női termékenységre, amely visszatérő gyulladásokat idézhet elő, sőt még a petevezetékek elzáródását is előidézheti.

A másik ok az endometriózis lehet, amely erős menstruációs fájdalmakat produkál az ebben szenvedőknél, mivel a méh belsejében található nyálkahártyája a méh üregén kívül is megjelenik. Itt fontos, hogy minél előbb életmódot váltsunk, diétázzunk, sportoljunk és ne stresszeljünk, hogy elkerüljük a terméketlenséget.

A petefészek és a méhproblémák is jelenthetnek ilyen jellegű bajt, amely során lehet szó daganatról, miómáról, méhszájsebről. Ezeket többnyire műtéttel lehet kezelni. Az utolsó, nőknél előforduló probléma az ovuláció elmaradása. Ebben az esetben a nő szervezete sokkal több férfihormont termel, ez pedig gátolhatja a peteérést. Tehát maga a peteérés sem történik meg, ami csekély esélyt ad a fogantatásra.

A férfiaknál az alacsony spermicid szám a jellemző ok, ami alapvetően genetikai, de köze lehet az életmódhoz és a változatos étkezés hiányához is. Sőt, ma már több kutatásban is felmerült, hogy a férfiak spermiumszámát jelentősen csökkentheti a COVID-19 is. Náluk egyébként az impotencia, illetve a nőknél is említett fertőzések is közrejátszhatnak a meddőségnél.

Hogyan tovább, ha nem jön össze a baba?

Ahogyan már írtuk, egy alapos kivizsgáláson mindenképp kötelező lenne részt venni, amely a már említett okok meglétére vagy esetleg más problémára is fényt deríthet.Ezek többnyire ondóvizsgálattal, vér-vizelet, illetve hormonvizsgálattal történnek meg. Ha sikerült kideríteni a baj gyökerét, akkor el lehet kezdeni az alternatívákban is gondolkozni.

Egyre több pár választja a lombikprogramot, amely során a petesejtet és a spermát már megtermékenyítve ültetik a nők méhébe, hogy a beágyazódás minél biztosabb legyen. Ám, ha a férfi spermái nem elég életerősek,és a lombikprogram sem hoz eredményt, akkor a mesterséges megtermékenyítés is egy jó választás lehet. Azonban ezek mindegyike nagy átgondolást és közös megegyezést igényel, hiszen fizikailag és lelkileg is igen megterhelő lehet ezekbe belevágni egy párnak.

A női termékenység érdekében – bár klisés – először igyekezzünk nyugodt és boldog környezetet biztosítani magunk és a párunk számára. Figyeljünk a testünkre, az életmódunkra és mindenek előtt kerüljünk minden negatív és stresszel járó munkát vagy dolgot. Ezek mellett célszerű heti 2-3 alkalommal sportolni, vitaminokat és gyógyteákat is fogyasztani.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

A COVID-19 és a máj-, valamint...

Mekkora rizikótényezőt jelent a COVID-19 szempontjából a krónikus máj- vagy hasnyálmirigy-betegség? Szükséges-e ezek fennállta esetén speciális...

Figyelmeztet a WHO

Az utóbbi hetek biztató hírei után fontos figyelmeztetést közölt az ENSZ egészségügyi világszervezete (WHO): az omikron gyors terjedési sebessége...

Miért lehet kívánós a kismama?

A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek...

Hasfájás terhesség alatt

A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tüneteként jelentkező kezelést nem igénylő...

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

A magzat fejlődése a negyedik...

A negyedik hónapban a baba már folyamatos mozgásban van, csontjai pedig egyre szilárdabbak, így egyre nagyobb az esély, hogy édesanyja is megérezze az...

A terhességi...

Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet....

Hogyan fokozhatják...

Nem kell egyből meddőségre gondolni, ha pár hónap alatt fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.