Tippek lakossági COVID-19 gyorstesztek vásárlása előtt

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az A-Lab Pharma (korábban ArvaLab Europe) a gyorstesztek szakértőjeként vált ismertté, a legjelentősebb hazai vállalatoknak, egészségügyi intézményeknek és kkv-knak szállít gyorsdiagnosztikai eszközöket, illetve cégek, intézmények munkatársait is szűri, így immáron másfél éve napi szinten rálát a tesztek minőségére, tényleges működésükre. (x)

Lomina tesztAz EU-szinten lakossági felhasználásra először engedélyezett két COVID-gyorstesztet is az A-Lab Pharma forgalmazza több más professzionális eszköz mellett. A cég marketing vezetője, Kosik János szerint a cég forgalmazásában megjelenő svájci LOMINA antitest teszt iránt jelenleg dinamikusan nő a kereslet, mert az a közel 6 millió átoltott számára egyedülálló lehetőségeket biztosít. Ez ugyanis jelenleg az egyetlen lakossági felhasználásra engedélyezett antitest teszt, amely képes mennyiségi indikációt is adni a termelt antitestekről. Így nem szükséges drágább laborvizsgálatokat végezni, a LOMINA hétről hétre segíthet abban, hogy érzékeljük az antitest szintünk nagyságendjét, és ha már látjuk, hogy csökken a védettségünk, akkor felkészülhetünk rá, hogy előbb-utóbb újra be kell oltatni magunkat.

Boson tesztAz antigén tesztek iránt élénkülő kereslet is az indirekt jelzések egyike lehet, hogy a vírusveszélynek való kitettség nő a lakosság körében. Az A-Lab Pharma újgenerációs, fájdalommentes BOSON antigén orrtesztje sikerrel indult el az első hazai lakossági antigén tesztként. ami annak is köszönhető a szakember szerint, hogy a 98,7% pontosságú BOSON minősége rendkívül stabil, az egyik legmegbízhatóbb gyorstesztspecialista gyártó állítja elő, a minőségét a németországi Paul Ehrlich és a Robert Koch Intézetek validálták, mielőtt Németországban és Európában népszerű termék lett. A mutációk ellen is bevethető BOSON teszt már az újabb COVID-hullámra időben felkészülő hazai patikák és gyógyászati segédeszköz üzletek többségében elérhető.

Az A-Lab Pharma szakértői 9 pontban foglalták össze, mire ügyeljünk tesztvásárlás előtt

  1. A kívánt célnak megfelelő tesztet vegyünk. Koronavírus fertőzés gyanúja, esélye, a tünetek megjelenése, vagy csak rutin ellenőrzés esetén a fájdalom mentes antigén orrteszt, oltás után vagy a vírusfertőzés lefolyása után antitest vizsgálatra ujjbegyből vett vérminta alapú antitest teszt a megfelelő, amely lehetőleg sávos mennyiségi indikációt is adjon az antitestjeink mennyiségére.
  2. Akkor is célszerű antigén tesztet használni, ha nincs tünetünk, mivel a fertőzés továbbadása 50%-ban tünetmentes személyeken keresztül történik, és a rendszeres tesztelés segít abban is, hogy még a tünetek megjelenése előtt felfedezzük a vírus jelenlétét, azaz csökkentsük a potenciálisan megfertőzhető személyekkel való kontaktust, és ne sodorjunk veszélybe másokat.
  3. Minél magasabb elemszámú klinikai vizsgálat támasztja alá az eszköz analitikai adatait annál magasabb az adatok megbízhatósága. Keressünk olyan tesztet, amelynek a klinikai vizsgálata legalább 500 fős volt, és antigén tesztek esetén a pozitív vizsgálati eredmények analitikai értékeit legalább 200 fős mintán állapították meg. Egy ilyen tesztnek magabiztosabbak a klinikai értékei.
  4. Az ún. konfidencia intervallumot (CI), érdemes megnézni a tesztek használati útmutatójában. A CI minél szűkebb, annál biztonságosabb a választásunk, az adott elemszámú klinikai kísérletek ugyanis csak egy pillanatképet adnak, amitől a valóság hosszabb távon eltérhet. Egy 90%-os szenzitivitásúnak kikiáltott teszt, amelynek mondjuk 400 fős a klinikai vizsgálata, és amelyből 100 a pozitív vizsgált személy, a gyakorlatban akár 82%-os érzékenységű is lehet, ha kis szerencsével a klinikai kísérletben az első 100 pozitív esetnél épp valamivel jobban szerepelt a teszt, és ezért az az érték került be a használati útmutatóba. Ezért is hasznosak a független klinikai tanulmányok, amelyek során újabb alkalmakkal mérettetnek meg az egyes tesztek.
  5. Nézzük meg külön-külön is, hogy milyen a gyártói vagy független klinikai tanulmányban a szenzitivitási és specificitási adat mögötti vizsgálati elemszám és ezek aránya. Ha például a specificitás analitikai értéke magas (97% felett), a szenzitivitás alacsony (90% alatt), de arányaiban sokkal magasabb azon vizsgált személyek aránya, akik valós negatívak (specificitás), akkor az egyesített adatokat tartalmazó „pontosság” valójában megtévesztő információt hordozhat, mert „pontosnak” gondolhatunk egy tesztet, ami 100 pozitív minta vizsgálatakor akár 10-20 alkalommal is fals negatív eredményt ad, csak azért, mert a specificitás magas aránya felhúzza a pontossági értéket.
  6. A lakossági gyorstesztek dobozán a CE jelzés mellett egy négyjegyű számnak kell szerepelni, pld. CE 0123, ez jelenti azt, hogy a termék az EU-ban otthoni mintavételre engedélyezett teszt. Ha ez nincs a dobozon, akkor az a teszt feltehetően professzionális felhasználású eszköz, ami magán forgalmazásban, patikákban legálisan nem értékesíthető magánszemélyeknek. Az OGYÉI időnként szigorúan fellép az illegális tesztárusítással szemben, de nincs kapacitása a piacot folyamatosan ellenőrizni, ezért nekünk magunknak kell azt megtenni.
  7. Számos webshop értékesít professzionális teszteket, de célszerű magánszemélyként nem vásárolni ilyeneket. Egyrészt ne támogassunk törvénytelenül értékesítő üzleteket. Egy webshop a professzionális teszteket nem legálisan értékesíti magánszemélyek számára. A vásárló nagyobb biztonságban van, ha a tesztek eredete, gyártói, forgalmazói lekövethetőek, azt patikaláncok is biztonságosnak tartják, de az illegálisan forgalmazott termékeknél nehéz látni a beszerzési lánc végét, és senki nem lesz felelősségre vonható, ha gond jelentkezik, és szakmai kérdésekben se lehet választ várni senkitől.
  8. Nagyon pontosan tartsuk be a használati útmutatók előírásait, mert a hibás kivitelezés könnyen fals eredményekhez vezet, a téves eredmény gyakran nem a teszt hibája. Ilyenkor ismételjük meg inkább a tesztet pontosan. Részesítsük előnyben azon gyártókat, akiknek a magas minőségük mellett magyar nyelvű demó videója is van.
  9. 4-30 Celsius között tároljuk a teszteket, amelyek szavatossága tipikusan 12-18 hónap után jár le. A BOSON antigén teszt például 2023 februárjáig használható, így folyamatosan tárolható belőle néhány teszt, annak érdekében, hogy amikor a fertőzés gyanúja hirtelen fennáll, akkor azonnal képesek legyünk egy antigén teszthez nyúlni.

Gyorstesztek otthonHa épp kifogyott volna a BOSON vagy a LOMINA teszt a közeli patikában vagy gyógyászati segédeszköz üzletben, akkor megvásárolható a gyorstesztlabor.hu webshopban. Arra is ügyeljünk, hogy a gyorstesztek nem helyettesítik a laboratóriumi vizsgálatokat, de igen hasznos információkat hordozhatnak, amihez gyorsan hozzá tudunk jutni. A kockázatokról mindig olvassa el az eszközök használati útmutatóit, vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

A GYORSDIAGNOSZTIKAI ESZKÖZÖK NEM HELYETTESÍTHETIK A LABORATÓRIUMI- ÉS ORVOSI VIZSGÁLATOT, SZAKVÉLEMÉNYT. A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.