A gyógyulás a pontos diagnózissal kezdődik

Szerző: Szponzorált tartalom

Már egy éve felfordult körülöttünk a világ, és nincs ember, aki ne jegyezte volna meg a pandémia szót. Azonban nemcsak a koronavírus szedi áldozatait, hanem egyéb betegségek is, amelyek időben elvégzett szűrővizsgálatokkal megelőzhetővé, korábban felfedezhetővé válhatnak. Mind az MR, mind a mammográfia fájdalommentes, gyorsan elvégezhető vizsgálatok, melyekről ebben az időszakban sem kell lemondanunk, hiszen egészségünk megőrzése talán fontosabb, mint valaha. (x)

MR, maga a modernitás

Az MR, vagyis mágneses rezonanciás vizsgálat olyan diagnosztikai képalkotó eljárás, mely a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket a vizsgált területről, melyet egy nagy teljesítményű számítógép alakít részletgazdag, háromdimenziós képpé. Mára szinte valamennyi szerv és szervrendszer elváltozásainak vizsgálatára alkalmas, és sok esetben a legpontosabb képet adja.

Mikor szükséges az MR-vizsgálat?

MR-vizsgálat olyan esetekben javasolt, amikor a CT-vizsgálat nagyobb kockázattal jár: (gyermekek és terhes nők esetében, vagy az extra sugárterhelés elkerülése végett). Továbbá, ha nem lehet egyértelmű diagnózist felállítani más képalkotó diagnosztikával (ultrahang, röntgen, CT), gyakran alkalmaznak MR-vizsgálatot.

Az ízületi MR-vizsgálatok segítségével pontos kép nyerhető az ízületet alkotó porcfelszínek, szalagok és a környező izmok, inak állapotáról.

A baleset vagy gyulladás okozta, illetve az ízület „elhasználódásából” adódó megbetegedések pontosan diagnosztizálhatók, segítséget adva az ortopéd szakorvosok terápiás javaslatához.
Az ízületi MR-vizsgálat eredményétől függően, esetenként elkerülhetők bizonyos műtéti beavatkozások (pl. artroszkópia) és az ezzel időnként együtt járó kellemetlenségek, szövődmények.

Mammográfia – ne legyen mumus többé

A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák, ritkán, de férfiaknál is előfordulhat. A megelőzésében a rendszeres önvizsgálat mellett fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok. Az emlők lágyrészének röntgenvizsgálata (mammográfia) - kiegészítve az emlők fizikális vizsgálatával és emlő ultrahanggal - képes kimutatni akár már a pár milliméter átmérőjű elváltozást is.

Mikor javasolt a mammográfiás vizsgálat?

  • A vizsgálat javasolt tünetmentesség esetén is 1-2 évente (kortól és rizikófaktortól függően).
  • Családi előfordulás esetén (ebben az esetben nagyobb lehet a rizikófaktor).
  • Panasz, tünet tapasztalása esetén (csomó a mellben, váladékozás, fájdalom, duzzanat, bőrpír).
  • Férfiaknál emlőnövekedés, csomó tapintása esetén.
  • Emlőimplantátum behelyezése előtt.
  • Lombik program megkezdése előtt és a sikeres terhesség után a hormonkezelések miatt.

A Pozitron-Diagnosztika Központ modern, barátságos, megnyugtató környezetben fogadja a pácienseket ezekre a szűrővizsgálatokra. A megbízható diagnózis érdekében a Pozitron Diagnosztika Központban (ízületi, emlő, illetve onkológiai MR vizsgálatoknál) az adott területekkel kiemelten foglalkozó, ún. subspecialista radiológus szakorvosok végzik a leletezést. Ők az egyes területek magasan képzett szakemberei, hiszen a pontos radiológiai lelet elengedhetetlen feltétele a kezelőorvos által választandó gyógyítási stratégia tervezéséhez.

A jelenleg érvényben lévő korlátozások alatt a magánegészségügyi szolgáltatások – így a Pozitron-Diagnosztika Központ is - továbbra is zavartalanul működnek.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi...

Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy...

A terhesség során kötelező...

A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az...

Figyeljünk jobban a férfiak...

Egyre gyakrabban halljuk a betegségek megelőzését szolgáló figyelemfelhívást: Az orvosi szűrővizsgálatok életet menthetnek! A nők többsége ezt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.