Bőrproblémája van? Fotózza le!

Támogatott tartalom
megjelent:

Mi van akkor, ha éjszaka arra ébredek, hogy hólyagos és viszket a bőröm, és a viszketéstől aludni sem tudok? Vagy ha a végtelen számú kézfertőtlenítés miatt a kezem bőre gyulladt és minden mozdulat fájdalmas és napról-napra rosszabb? És ha a gyermekemen kiütés jelenik meg, és egy tortúra elvinni a bőrgyógyászhoz? (x)

Elindult az online bőrgyógyászat mobilapplikációs szolgáltatás, melynek segítségével a páciens a bőrproblémájáról képet tölt fel, amit bőrgyógyász a távolból kielemez. Így a páciens az esetek többségében ellátható személyes megjelenés nélkül is, amely a világjárvány alatt segít gyorsan és biztonságosan diagnosztizálni és gyógyítani az egyes elváltozásokat.

A mobilapplikáció ötlete Dr. Bánvölgyi Andrástól, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyász orvosától származik, a megvalósításban pedig a MedInnoScan Kft. működött közre. A MedInnoScan Kft. egy magyar, orvosi diagnosztikai mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó startup cég.

Hogyan működik a teledermatológia?

Az alkalmazás segítségével a bőrtünetről kép készíthető, illetve a kérdőív kérdéseire kell válaszolni, és ezek alapján a bőrgyógyász személyes találkozás nélkül tudja diagnosztizálni a bőrbetegséget, illetve az esetlegesen szükséges receptet a „felhőbe” (EESZT) feltölteni. A diagnózisról a páciens emailben kap tájékoztatást, akár néhány órán belül is, és már mehet is a patikába kiváltani a receptet. Ily módon csak a szükségesnek ítélt esetekben kell bőrgyógyászati rendelésen megjelenni, minimalizálva a Covid-19 vírusfertőzés és ‑terjesztés kockázatát.

Az alábbi ábra alapján működik a folyamat:

Teledermatológia

Az online bőrgyógyászat elérhető a teledermatology.hu weboldalon, illetve az Android és iPhone okostelefonokra telepíthető „MedInnoScan” nevű applikáción keresztül.

„Nagyon szuper! Kevesebb, mint 24 óra alatt diagnózis és e-recept.” (Google Play Store értékelés)

"A MedInnoScan alkalmazás használatával a jelenlegi járványban gyorsan és biztonságosan lehet diagnosztizálni az esetleges bőrbetegségeket, hiszen nem kell személyesen találkoznia a páciensnek és az orvosnak, illetve a páciensnek egy váróteremben többedmagával üldögélnie", mondta Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Hozzátette, hogy „az egészségügyben a digitális alkalmazásokra egyre nagyobb az igény, ezért az egyetem nagy súlyt helyez az ilyenfajta innovációkra a járványtól függetlenül is.

Megfelel az adatvédelmi előírásoknak

A teledermatológiai applikáció nem csak gyors és kényelmes, hanem az adatvédelmi követelményeknek is maradéktalanul megfelel. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével rendelkező applikációba például a titkosítás is bele van építve.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.